Εκτός από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, ο κορμός σοκολάτας είναι ένα ακόμα σύμβολο της γιορτής των Χριστουγέννων και του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Είναι ένα εύκολο και απολασυτικό γλυκό που θα ενθουσιάσει τους πάντες.

Υλικά για χριστουγεννιάτικο κορμό σοκολάτας


  • 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη
  • 2 κ.γ. βανίλια, εκχύλισμα
  • 1 κ.γ. κονιάκ
  • 4 κ.σ. κακάο, κοσκινισμένο, + έξτρα για το πασπάλισμα
  • 350 γρ. μπισκότα πτι-μπερ, θρυμματισμένα ελαφρώς
  • Ηλιέλαιο, για το λάδωμα των μεμβρανών

Συνταγή για χριστουγεννιάτικο κορμό σοκολάτας


  • Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με την άχνη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το βούτυρο.
  • Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε μέσα τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια πλαστική σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
  • Αδειάζουμε στον κάδο το εκχύλισμα βανίλιας, το κονιάκ, το κακάο, τα μπισκότα και ανακατεύουμε με την πλαστική σπάτουλα ή με τα χέρια μας.
  • Απλώνουμε δύο φύλλα μεμβράνης πάνω στον πάγκο εργασίας, το ένα δίπλα στο άλλο, και με ένα πινέλο αλείφουμε με ηλιέλαιο.
  • Βουτάμε ένα κουτάλι ελαφρώς στο ηλιέλαιο και αδειάζουμε το μείγμα στο κάτω μέρος των μεμβρανών.
  • Ξαναβουτάμε το κουτάλι στο ηλιέλαιο και απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ορθογώνιο σχήμα.
  • Ρολάρουμε το μείγμα, πιέζοντας ελαφρώς με τη μεμβράνη και δημιουργούμε το σχήμα μιας καραμέλας.
  • Βάζουμε το ρολό στο ψυγείο για 3 με 4 ώρες, μέχρι να σφίξει.
  • Βγάζουμε από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη, πασπαλίζουμε με κακάο από όλες τις πλευρές, κόβουμε και σερβίρουμε.