Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας
Σοκολατένια απόλαυση
Ένας απολαυστικός χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας
Εκτός από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, ο κορμός σοκολάτας είναι ένα ακόμα σύμβολο της γιορτής των Χριστουγέννων και του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Είναι ένα εύκολο και απολασυτικό γλυκό που θα ενθουσιάσει τους πάντες.
Υλικά για χριστουγεννιάτικο κορμό σοκολάτας
- 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. άχνη ζάχαρη
- 400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη
- 2 κ.γ. βανίλια, εκχύλισμα
- 1 κ.γ. κονιάκ
- 4 κ.σ. κακάο, κοσκινισμένο, + έξτρα για το πασπάλισμα
- 350 γρ. μπισκότα πτι-μπερ, θρυμματισμένα ελαφρώς
- Ηλιέλαιο, για το λάδωμα των μεμβρανών
Συνταγή για χριστουγεννιάτικο κορμό σοκολάτας
- Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με την άχνη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το βούτυρο.
- Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε μέσα τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια πλαστική σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
- Αδειάζουμε στον κάδο το εκχύλισμα βανίλιας, το κονιάκ, το κακάο, τα μπισκότα και ανακατεύουμε με την πλαστική σπάτουλα ή με τα χέρια μας.
- Απλώνουμε δύο φύλλα μεμβράνης πάνω στον πάγκο εργασίας, το ένα δίπλα στο άλλο, και με ένα πινέλο αλείφουμε με ηλιέλαιο.
- Βουτάμε ένα κουτάλι ελαφρώς στο ηλιέλαιο και αδειάζουμε το μείγμα στο κάτω μέρος των μεμβρανών.
- Ξαναβουτάμε το κουτάλι στο ηλιέλαιο και απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ορθογώνιο σχήμα.
- Ρολάρουμε το μείγμα, πιέζοντας ελαφρώς με τη μεμβράνη και δημιουργούμε το σχήμα μιας καραμέλας.
- Βάζουμε το ρολό στο ψυγείο για 3 με 4 ώρες, μέχρι να σφίξει.
- Βγάζουμε από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη, πασπαλίζουμε με κακάο από όλες τις πλευρές, κόβουμε και σερβίρουμε.
En