Με αυτή την σούπα με πράσα και πατάτες μπορείτε να ξεκινήσετε ένα γιορτινό γεύμα δίνοντας στο τραπέζι σας μια πατατένια γεύση. Θα χρειαστείτε το πολύ ωραίο και βιταμινούχο σχοινόπρασο, τέσσερα μεγάλα πράσσα και δυο κουταλιές γιαούρτι που δίνουν νοστιμιά στη συνταγή.

Υλικά για σούπα με πράσα και πατάτες


  • 1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλα πράσα (το λευκό και το πράσινο τρυφερό μέρος), ψιλοκομμένα
  • 3 πατάτες μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας, κομμένες σε μικρούς κύβους
  • 4 φλιτζ. τσαγιού νερό ή σπιτικός ζωμός λαχανικών (αν έχουμε φυλαγμένο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη)
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 3 κουτ. σούπας σχοινόπρασο (τσάιβς), ψιλοκομμένο 
  • 2 φλιτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγή για σούπα με πράσα και πατάτες


  • Αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια κατσαρόλα, το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα πράσα.
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε τα πράσα και τα σοτάρουμε για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με μια κουτάλα.
  • Αφαιρούμε και κρατάμε στην άκρη 2 κουτ. σούπας σοταρισμένα πράσα για το γαρνίρισμα.
  • Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα πράσα τις πατάτες, το νερό ή το ζωμό και το γάλα.
  • Μόλις αρχίσει η σούπα να κοχλάζει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα υλικά.
  • Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περνάμε το περιεχόμενό της από το μπλέντερ.
  • Βάζουμε την κρεμώδη σούπα στην κατσαρόλα (που έχουμε στο μεταξύ καθαρίσει) και με μια κουτάλα παίρνουμε μια μικρή ποσότητα, στην οποία αραιώνουμε το γιαούρτι.
  • Ρίχνουμε το αραιωμένο γιαούρτι στην κατσαρόλα και αλατοπιπερώνουμε.
  • Προσθέτουμε το σχοινόπρασο και τον μαϊντανό.
  • Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και αφήνουμε την σούπα να ζεσταθεί (όχι να βράσει) σε πολύ χαμηλή φωτιά για 4 - 5 λεπτά.
  • Γαρνίρουμε κάθε μερίδα σούπας με λίγο σοταρισμένο πράσο.