Μελομακάρονα με ρούμι
Kριτσανιστά απ’ έξω και σιροπιασμένα μέσα
Βήμα προς βήμα η συνταγή για να φτιάξετε με τα χεράκι σας μελομακάρονα με ρούμι
Τα ιδανικά μελομακάρονα είναι αυτά που είναι κριτσανιστά απ’ έξω και σιροπιασμένα μέσα. Τα μελομακάρονα είναι ένα, κατά βάση, εύκολο γλυκό, φτιαγμένο με πολύ απλά και φθηνά υλικά: αλεύρι, σιμιγδάλι, μέλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού. Η συνταγή που παρουσιάζουμε εδώ όμως έχει ακόμα ένα ένα ιδιαίτερο συστατικό που απογειώνει τη γεύση. Το ρούμι!
Για το σιρόπι
Για την ζύμη
Υλικά για μελομακάρονα με ρούμι
Για το σιρόπι
- 380 γρ. ζάχαρη
- 270 γρ. μέλι
- 250 ml νερό
Για την ζύμη
- 125 ml χυμό από μανταρίνι
- 100 ml μαύρο ρούμι
- 300 ml αραβοσιτέλαιο
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ σόδα
- 4 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1/2 κ.γ. τζίντζερ
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- 90 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 620 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Συνταγή για μελομακάρονα με ρούμι
- Για αρχή φτιάχνουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά και μόλις πάρει βράση μετράμε ένα λεπτό και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Για την ζύμη ξεκινάμε με τον χυμό και την σόδα τα ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε καλά με σύρμα και το αφήνουμε 15 λεπτά να μουσκέψει το σιμιγδάλι.
- Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά.
- Απαλά αλλά καλά, να ενωθούν όλα τα υλικά και να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
- Ζυμώνοντας τα μελομακάρονα που και που γυρνάμε την ζύμη μέσα στο σκεύος για να κρατάει το λάδι της, φέρνουμε το κάτω της μέρος από πάνω δηλαδή.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170oC για 25-30 λεπτά. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός μείνετε στα 25'.
- Όπως είναι ζεστά τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι το οποίο πρέπει να είναι από 30 βαθμούς και κάτω. 30" είναι αρκετά.
- Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι ή φυστίκι αιγίνης.
En