Τα ιδανικά μελομακάρονα είναι αυτά που είναι κριτσανιστά απ’ έξω και σιροπιασμένα μέσα. Τα μελομακάρονα είναι ένα, κατά βάση, εύκολο γλυκό, φτιαγμένο με πολύ απλά και φθηνά υλικά: αλεύρι, σιμιγδάλι, μέλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού. Η συνταγή που παρουσιάζουμε εδώ όμως έχει ακόμα ένα ένα ιδιαίτερο συστατικό που απογειώνει τη γεύση. Το ρούμι!

Υλικά για μελομακάρονα με ρούμι


Για το σιρόπι
  • 380 γρ. ζάχαρη
  • 270 γρ. μέλι
  • 250 ml νερό


Για την ζύμη
  • 125 ml χυμό από μανταρίνι
  • 100 ml μαύρο ρούμι
  • 300 ml αραβοσιτέλαιο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ σόδα
  • 4 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1/2 κ.γ. τζίντζερ
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 90 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 620 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του


Συνταγή για μελομακάρονα με ρούμι


  • Για αρχή φτιάχνουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά και μόλις πάρει βράση μετράμε ένα λεπτό και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Για την ζύμη ξεκινάμε με τον χυμό και την σόδα τα ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι.
  • Ανακατεύουμε καλά με σύρμα και το αφήνουμε 15 λεπτά να μουσκέψει το σιμιγδάλι.
  • Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά.
  • Απαλά αλλά καλά, να ενωθούν όλα τα υλικά και να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
  • Ζυμώνοντας τα μελομακάρονα που και που γυρνάμε την ζύμη μέσα στο σκεύος για να κρατάει το λάδι της, φέρνουμε το κάτω της μέρος από πάνω δηλαδή.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170oC για 25-30 λεπτά. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός μείνετε στα 25'.
  • Όπως είναι ζεστά τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι το οποίο πρέπει να είναι από 30 βαθμούς και κάτω. 30" είναι αρκετά.
  • Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι ή φυστίκι αιγίνης.