Είναι μια συνταγή για λουκουσάνες (σκορδάτες) πιπεριές που συνιθίζουν στη Φλώρινα και την απολαμβάνουν σε τραπέζια γιορτινά. Αυτό το πιάτο είναι ένα έξοχο ορεκτικό αλλά και μια ωραιότατη συνοδευτική σαλάτα σε ψητά κρεατικά. Θα την φτιάξετε με φασόλια και ελαιόλαδο.

Υλικά για λουκουσάνες (σκορδάτες) πιπεριές


  • 18-30 πιπεριές Φλωρίνης, μέτριου μεγέθους, πλυμένες, στεγνές και ολόκληρες
  • 100 γρ. φασόλια πλακέ, κατά προτίμηση Πρεσπών, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, χοντροκομμένες
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού  ελαιόλαδο
  • αλάτι


Συνταγή για λουκουσάνες (σκορδάτες) πιπεριές


  • Για τις λουκουσάνες πιπεριές, ξεκινάμε προθερμαίνοντας το γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία.
  • Αραδιάζουμε τις πιπεριές στη σχάρα του φούρνου, σε μονή στρώση, και την τοποθετούμε σε ένα από τα ψηλά ράφια.
  • Αν δεν χωράνε όλες μαζί, τις ψήνουμε σε δύο δόσεις.
  • Ψήνουμε τις πιπεριές για 15-25 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους, γυρίζοντάς τες τακτικά, μέχρι η φλούδα τους να μαυρίσει κατά τόπους και να μαλακώσουν.
  • Ξεφουρνίζουμε και τις βάζουμε αμέσως σε ένα μεγάλο μπολ που κλείνουμε σφιχτά με διάφανη μεμβράνη.
  • Τις αφήνουμε εκεί για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε (η φλούδα βγαίνει πολύ εύκολα).
  • Αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σπόρια και τις ψιλοκόβουμε. Τις αφήνουμε κατά μέρος.
  • Ξεπλένουμε καλά τα φασόλια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό.
  • Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να πάρει βράση, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά, και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Σιγοβράζουμε τα φασόλια για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά, αλλά να μη διαλύονται.
  • Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ.
  • Προσθέτουμε τα σκόρδα και τις πιπεριές, αλατίζουμε και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, πιέζοντας τα σκόρδα για να σπάσουν τα κομμάτια και να βγάζουν τους χυμούς τους – είναι το βασικό μυρωδικό της συνταγής και αυτό που της δίνει το όνομά του.
  • Προσθέτουμε το λάδι, ανακατεύουμε ξανά και σερβίρουμε.