Κρύο σιρόπι σε ζεστά μελομακάρονα ή ζεστό σιρόπι σε κρύα μελομακάρονα; Η απάντηση στο δίλημμα των ημερών
Κρύο σιρόπι σε ζεστά μελομακάρονα βέβαια!
Βήμα προς βήμα όλα τα μυστικά για να σιροπιάσεις σωστά τα μελομακάρονα ώστε να μείνουν φρέσκα και τραγανά
Τα μελομακάρονα που είναι το πιο ωραίο γλυκό των Χριστουγέννων, κάνουν πάντα το σπίτι να μοσχομυρίζει και δημιουργούν μια άκρως γιορτινή ατμόσφαιρα. Αν θέλετε να τα φτιάξετε με τα χεράκια σας, ακολουθείστε τα παρακάτω μυστικά της επιτυχίας, που θα σας λύσουν τα χέρια και αυτά τα Χριστούγεννα θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε περισσότερο φρέσκα και τραγανά τα μελομακάρονα με το σωστό σιρόπιασμα.
ΔΕΣ ΕΔΩ το καλύτερο σιρόπι για μελομακάρονα
Εκεί που συχνά οι απόψεις είναι διαφορετικές είναι η θερμοκρασία του σιροπιού και του γλυκού την ώρα της διαδικασίας. Θα ακούσετε και θα διαβάσετε πολλά: «Κρύα μελομακάρονα, κρύο σιρόπι», «Ζεστά μελομακάρονα, ζεστό σιρόπι» και πάει λέγοντας. Επίσης θα δοκιμάσετε και πολλά: στεγνά μελομακάρονα σαν μπισκότα με ανύπαρκτο σιρόπι, υπερβολικά μελωμένα μελομακάρονα που διαλύονται και λιώνουν κ.ά. Για να τα αποφύγετε λοιπόν όλα αυτά και να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα σε αυτά που θα φτιάξετε με τα χεράκια σας, αρκεί να τηρήσετε έναν και μοναδικό κανόνα: Κρύο σιρόπι και ζεστά μελομακάρονα!
Ο μόνος τρόπος να ρουφήξουν μέσα όσο σιρόπι χρειάζονται ώστε να μαλακώσει η καρδιά τους, αλλά η επιφάνειά τους να μείνει τραγανή είναι να τα ρίξετε καυτά, κατευθείαν από τον φούρνο, μέσα σε κατσαρόλα γεμάτη με εντελώς κρύο σιρόπι. Τα πολύ ζεστά μελομακάρονα θα «σβήσουν» μέσα στο μείγμα της ζάχαρης και του νερού και θα ακουστεί μάλιστα και ένα χαρακτηριστικό τσιτσίρισμα. Αυτός ακριβώς ο ήχος είναι που μαρτυράει ότι όλα πηγαίνουν καλά, ότι ρουφάνε το σιρόπι μέσα όπως πρέπει και έξω μένουν τραγανά (όπως συμβαίνει με το γαλακτομπούρεκο, τον μπακλαβά κλπ.).
Ένα λεπτό μέσα στο σιρόπι είναι αρκετό για να γίνουν όλα όπως πρέπει. Μόλις σταματήσουν να τσιτσιρίζουν είναι έτοιμα (αν τα αφήσετε παραπάνω θα μουλιάσουν και θα χαλάσει η υφή τους). Έπειτα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα πιέσετε ελαφρά με μια τρυπητή κουτάλα ώστε να βυθιστούν καλά μέσα στο σιρόπι για 1 λεπτό. Ύστερα βγάλτε τα να στραγγίσουν και να κρυώσουνε εντελώς πάνω σε μια σχάρα.
ΔΕΣ ΕΔΩ το καλύτερο σιρόπι για μελομακάρονα
Πώς σιροπιάζουμε σωστά τα μελομακάρονα
Εκεί που συχνά οι απόψεις είναι διαφορετικές είναι η θερμοκρασία του σιροπιού και του γλυκού την ώρα της διαδικασίας. Θα ακούσετε και θα διαβάσετε πολλά: «Κρύα μελομακάρονα, κρύο σιρόπι», «Ζεστά μελομακάρονα, ζεστό σιρόπι» και πάει λέγοντας. Επίσης θα δοκιμάσετε και πολλά: στεγνά μελομακάρονα σαν μπισκότα με ανύπαρκτο σιρόπι, υπερβολικά μελωμένα μελομακάρονα που διαλύονται και λιώνουν κ.ά. Για να τα αποφύγετε λοιπόν όλα αυτά και να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα σε αυτά που θα φτιάξετε με τα χεράκια σας, αρκεί να τηρήσετε έναν και μοναδικό κανόνα: Κρύο σιρόπι και ζεστά μελομακάρονα!
Ο μόνος τρόπος να ρουφήξουν μέσα όσο σιρόπι χρειάζονται ώστε να μαλακώσει η καρδιά τους, αλλά η επιφάνειά τους να μείνει τραγανή είναι να τα ρίξετε καυτά, κατευθείαν από τον φούρνο, μέσα σε κατσαρόλα γεμάτη με εντελώς κρύο σιρόπι. Τα πολύ ζεστά μελομακάρονα θα «σβήσουν» μέσα στο μείγμα της ζάχαρης και του νερού και θα ακουστεί μάλιστα και ένα χαρακτηριστικό τσιτσίρισμα. Αυτός ακριβώς ο ήχος είναι που μαρτυράει ότι όλα πηγαίνουν καλά, ότι ρουφάνε το σιρόπι μέσα όπως πρέπει και έξω μένουν τραγανά (όπως συμβαίνει με το γαλακτομπούρεκο, τον μπακλαβά κλπ.).
Ένα λεπτό μέσα στο σιρόπι είναι αρκετό για να γίνουν όλα όπως πρέπει. Μόλις σταματήσουν να τσιτσιρίζουν είναι έτοιμα (αν τα αφήσετε παραπάνω θα μουλιάσουν και θα χαλάσει η υφή τους). Έπειτα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα πιέσετε ελαφρά με μια τρυπητή κουτάλα ώστε να βυθιστούν καλά μέσα στο σιρόπι για 1 λεπτό. Ύστερα βγάλτε τα να στραγγίσουν και να κρυώσουνε εντελώς πάνω σε μια σχάρα.
En