Ζουμερό και μελωμένο χοιρινό για τα Χριστούγεννα: Ποιο κομμάτι είναι ιδανικό για χοιρινό... λουκούμι
Χειμωνιάτικο φαγητό στη γάστρα
Βήμα –βήμα πως να φτιάξετε το πιο νόστιμο χοιρινό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Το πιο γευστικό και αρωματικό χοιρινό έχει την τιμητική του αυτή την περίοδο. Θα το φτιάξετε με όλα τα υπέροχα υλικά που συνθέτουν ένα εξαιρετικό πιάτο για όλη την οικογένεια και τους φίλους σας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πάμε να δούμε και τη συνταγή για ζουμερό χοιρινό.
Πατάτες
Για τη μαρινάδα
Υλικά για μελωμένο χοιρινό (10 μερίδες)
- 3 kg χοιρινό μπούτι ή σπάλα
Πατάτες
- Αλάτι – Πιπέρι
- Σκόρδο
- Ρίγανη
- Δεντρολίβανο
- Ελαιόλαδο
- Λεμόνι
Για τη μαρινάδα
- 3 πορτοκάλια
- 4 λεμόνια
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1/2 φλ. Ελαιόλαδο
- Ρίγανη
- 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
- 5 σκελ. Σκόρδο
Συνταγή για μελωμένο χοιρινό
- Τοποθετούμε το χοιρινό σε ένα γυάλινο σκεύος και με ένα μαχαίρι το τρυπάμε σε διάφορα σημεία τοποθετώντας σκελίδες σκόρδου.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, πορτοκαλιού, τη μουστάρδα και τη ρίγανη.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Αλείφουμε το κρέας με το μείγμα και το αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη, ώστε να απορροφήσει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις.
- Κόβουμε πατάτες και φτιάχνουμε μια στρώση στη γάστρα ή το ταψί μας.
- Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη (επειδή έχουμε μαρινάρει το κρέας προσέχουμε μην υπερβάλουμε με το αλάτι).
- Μεταφέρουμε στο σκεύος το μαριναρισμένο κρέας.
- Περιχύνουμε με τη μαρινάδα και σκεπάζουμε καλά και αν χρειαστεί προσθέτουμε έξτρα ελαιόλαδο και λεμόνι.
- Βάζουμε στο σκεύος ένα κλωναράκι δεντρολίβανο και νερό μέχρι να σκεπαστούν οι πατάτες.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους στους 200°C (αντιστάσεις).
- 45 λεπτά πριν βγάλουμε το φαγητό μας από τον φούρνο ξεσκεπάζουμε για να πάρει χρώμα.
En