Πρόσφατα ανκοινώθηκαν τα Taste Atlas World Food Awards με τα καλύτερα φαγητά του κόσμου, ενώ παράλληλα ο Taste Atlas έδωσε στη δημοσιότητα και τις πιο αναλυτικές λίστες του με τα καλύτερα γλυκά του κόσμου. Παρακάτω θα δείτε ποιό είναι το θεϊκό γλυκό που αναδείχθηκε το καλύτερο στον κόσμο, και στην Ελλάδα το φτιάχνουν μόνο 7 μαγαζιά.


Το πορτογαλικό γλυκό που αναδείχθηκε το καλύτερο στον κόσμο


Στην κατηγορία των γλυκών, το πορτογαλικό pastel de Belém, ή πιο απλά pastel de nata, αναδείχθηκε και φέτος το καλύτερο του κόσμου.

Το απίθανο μικρό, γλυκό ταρτάκι, που μοιάζει με γαλατοπιτάκι (με γεύση που μοιάζει με μπουγάτσα), αποτελείται από τραγανό φύλλο σφολιάτας και είναι γεμιστό με κρέμα, κρόκους αυγών, ζάχαρη και γάλα, που ψήνεται μέχρι να κάνει τις χαρακτηριστικές «καμένες» κηλίδες στην επιφάνειά του.

Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο ψήσιμο. Ο φούρνος πρέπει να είναι σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε η κρέμα να φουσκώσει και το φύλλο να γίνει τραγανό. Σερβίρεται συνήθως ζεστό ή χλιαρό, πασπαλισμένο με κανέλα και ζάχαρη άχνη και πάει τέλεια με τον καφέ.

Το μικροσκοπικό πορτογαλικό γλύκισμα έχει ψηφιστεί ξανά ως το καλύτερο του κόσμου, ενώ έκανε καριέρα... στον κινηματογράφο όταν η Έμμα Στόουν εμφανίστηκε να τρώει μανιωδώς pasteis de nata στην ταινία «Poor Things», του Γιώργου Λάνθιμου.

Για φέτος, στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα τρίγωνα Πανοράματος και στην πέμπτη η μπουγάτσα, ενώ πιο κάτω, στην 24η θέση, βρίσκεται το γαλακτομπούρεκο.

Συνταγή για pasteis de nata

Αν θέλετε να φτιάξετε τα παραδοσιακά γλυκάκια της Πορτογαλίας, η κλασική συνταγή είναι η εξής:

Υλικά για pastel de nata


  • 1 πακέτο σφολιατάκια στρογγυλά
  • 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • 6 κρόκοι
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 450 ml γάλα πλήρες
  • φλούδα από λεμόνι
  • 1 στικ κανέλας

Συνταγή για pastel de nata


  • Σε ένα μπολάκι διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 50 ml γάλα.
  • Βάζουμε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα με τη φλούδα λεμονιού, τη ζάχαρη και το στικ κανέλας.
  • Ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα και το κορν φλάουρ και ανακατεύομε μέχρι να αρχίσει να βράζει.
  • Στη συνέχεια, αφαιρούμε τη φλούδα και την κανέλα, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους, ανακατεύοντας παράλληλα το μείγμα.
  • Ρίχνουμε ξανά τη φλούδα και το στικ και βάζουμε την κατσαρόλα ξανά στη φωτιά.
  • Το αφήνουμε για άλλα 3-4 λεπτά και ανακατεύουμε συνεχώς, έως ότου το μείγμα να γίνει κρεμώδες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνουμε τα σφολιατάκια και τα βάζουμε σε μικρές ταρτιέρες και τρυπάμε την επιφάνειά τους με ένα πιρούνι.
  • Αφαιρούμε πάλι από την κρέμα, το λεμόνι και την κανέλα και χύνουμε το μείγμα σε μία-μία ταρτιέρα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα τα ταρτάκια.



Πού θα βρεις Pastéis de nata στην Αθήνα


Αν, πάλι, δεν θέλετε να παιδευτείτε στην κουζίνα, υπάρχουν πολλά ζαχαροπλαστεία και bakeries στην Αθήνα όπου μπορείτε να βρείτε το πορτογαλικό ταρτάκι με κρέμα.

Sweet Nolan
Απόλλωνος 6Β, Αθήνα

Kaya - Bon Bon Fait Maison
Βουλής 7, Αθήνα & Πολυδεύκους 39, Πειραιάς

Temps Perdu
Καραΐσκου 114, Πειραιάς / Αξαρλιάν 2, Αθήνα

Μονόκερος
Φαίδρου 4, Παγκράτι

Amandine’s Bagels
Νίκης 13, Αθήνα

Zillion’s
Αρχιμήδους 2-4, Παγκράτι / 28ης Οκτωβρίου, Ψυχικό / Διονύσου 69, Κηφισιά

Le Pain Quotidien
Ιοφώντος 31, Αθήνα