Είναι ίσως η πιο οικογενειακή συνταγή κα ένα φαγητό που για χρόνια πολλά θεωρείτα κλασικό στην Ελλάδα. Ο λόγος βέβαια για τα μπιφτέκια στον φούρνο με πατάτες, όπου ο κιμάς από μοσχάρι και χοιρινό συνδυάζεται με ψωμί, αυγό και αρωματικά, για να προκύψει ένα αποτέλεσμα ζουμερό, αφράτο και γεμάτο γεύση.

Υλικά για μπιφτέκια στον φούρνο με πατάτες (4 μερίδες)


  • 750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά
  • 250 γρ. κιμάς χοιρινός από σπάλα
  • 2 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί (χωρίς κόρα), μουλιασμένο και στυμένο πολύ καλά
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη
  • 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • μια πρέζα θυμάρι
  • μια πρέζα ρίγανη
  • 1 χούφτα φρέσκα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι ξίδι από κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Για τις πατάτες

  • 4 μεγάλες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • χυμός από 1 λεμόνι
  • χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. μέλι θυμαρίσιο
  • μια πρέζα ρίγανη
  • μια πρέζα θυμάρι
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Συνταγή για μπιφτέκια στον φούρνο με πατάτες


  • Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Αλατοπιπερώνουμε καλά και βρέχουμε τα χέρια μας με νερό.
  • Ζυμώνουμε δυνατά για αρκετή ώρα ώστε να σπάσουν οι ίνες του κιμά και να ενωθούν καλά με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Μόλις αφρατέψει το μείγμα, σκεπάζουμε το μπολ και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ώστε να σφίξει και να ανταλλάξουν τα υλικά τα αρώματα και τις γεύσεις τους.
  • Λαδώνουμε λίγο τα χέρια μας και πλάθουμε οκτώ μέτρια μπιφτέκια ίδιου πάχους.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις.
  • Σε ένα βαθύ ταψί (ή γάστρα) τοποθετούμε τα μπιφτέκια και γύρω γύρω τις πατάτες.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κρασί, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού, το μέλι, τη ρίγανη, το θυμάρι και μπόλικο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα και περιχύνουμε τις πατάτες και τα μπιφτέκια.
  • Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο (ή με το καπάκι, αν χρησιμοποιήσουμε γάστρα) και ψήνουμε για 45 λεπτά.
  • Ξεσκεπάζουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει καλά. Σερβίρουμε ζεστό.