Ονειρικοί κουραμπιέδες δεν φτιάχνονται μόνο με βούτυρο αλλά και με λάδι, όπως συνηθίζεται σε περιοχές της χώρας με πολλές ελιές, όπως η Κρήτη ή στα νότια της Πελοποννήσου. Εδώ θα δείτε τρεις υπέροχες συνταγές για κουραμπιέδες με λάδι και ούζο.

Κουραμπιέδες με λάδι, της γιαγιάς


Υλικά

  • 250 γρ. αμύγδαλα (αναποφλοίωτα, ωμά και ανάλατα)
  • 680 γρ. ελαιόλαδο
  • 220 γρ. ζάχαρη άχνη + επιπλέον για πασπάλισμα
  • 1.460 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. (κοφτό) αμμωνία
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι (ακέρωτο)
  • 1 κάψουλα βανιλίνη



Συνταγή για κουραμπιέδες με λάδι

  • Για να φτιάξουμε τους κουραμπιέδες με ελαιόλαδο, ξεκινάμε απλώνοντας τα αμύγδαλα σε ένα ταψί, πάνω σε λαδόκολλα, και τα ψήνουμε για 10 λεπτά.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκόβουμε με μαχαίρι ή τα σπάμε στο γουδί.
  • Βάζουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη άχνη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το σύρμα, σε μεσαία ταχύτητα, για περίπου δύο λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την αμμωνία, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανιλίνη και ρίχνουμε τα 2/3 στο μείγμα ελαιολάδου-άχνης. Επειδή θα αρχίσει να ζορίζεται το μίξερ, αλλάζουμε το εξάρτημα και βάζουμε το φτερό.
  • Χτυπάμε το μείγμα έως ότου γίνει μια ομοιογενής, μαλακή ζύμη και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Στο τέλος προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε μια-δυο φορές ακόμη, να πάνε παντού.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα με λαδόκολλα.
  • Πλάθουμε κουραμπιέδες σε μέγεθος καρυδιού, τους μεταφέρουμε στη λαμαρίνα και τους πιέζουμε λίγο, να γίνουν κάπως επίπεδοι.
  • Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι, για περίπου 30 λεπτά, έως ότου ροδίσουν ελαφρώς.
  • Τους αφήνουμε να κρυώσουν και στο μεταξύ ψήνουμε τις άλλες δόσεις.
  • Τέλος, τους ρίχνουμε λίγους-λίγους σε ένα μπολ με άχνη ζάχαρη, τους γυρνάμε να καλυφθούν καλά, τους τινάζουμε και τους βάζουμε πυραμιδωτά σε μια πιατέλα· κάθε στρώση που βάζουμε, την πασπαλίζουμε με επιπλέον άχνη.


Κουραμπιέδες με ούζο


Υλικά

  • 2 κούπες ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
  • 1/2 κούπα ζάχαρη λευκή
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ούζο (ή ροδόνερο ή ανθόνερο)
  • 1/2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 8 κούπες αλεύρι μαλακό
  • 2 + 1/4 της κούπας αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρδισμένα στους 180°C για 5-7 λεπτά, χοντροσπασμένα και σε θερμοκρασία δωματίου


Για την επικάλυψη
  • λίγο ανθόνερο ή ροδόνερο, για το ράντισμα
  • άφθονη ζάχαρη άχνη


Συνταγή για κουραμπιέδες με ούζο

  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό σχολαστικά, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
  • Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ούζο (ή το ανθόνερο ή το ροδόνερο) με τον χυμό λεμονιού, προσθέτουμε τη σόδα (προσεκτικά γιατί αφρίζει), ανακατεύουμε και τα αδειάζουμε στο μείγμα του μίξερ. Χτυπάμε για λίγο ακόμη.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι εναλλάξ με τα αμύγδαλα.
  • Χτυπάμε μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα μαλακό και εύπλαστο.
  • Πλάθουμε περίπου 65 κουραμπιέδες στο κλασικό σχήμα μισοφέγγαρου ή στρογγυλούς και τους αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C για 30-35 λεπτά.
  • Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν ελαφρά, μέσα στο ταψί.
  • Τους ραντίζουμε με λίγο ροδόνερο ή ανθόνερο, όσο είναι ακόμη χλιαροί.
  • Σε επίπεδη επιφάνεια στρώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και αραδιάζουμε εκεί τους ραντισμένους κουραμπιέδες.
  • Τους πασπαλίζουμε με λίγη από την άχνη, κοσκινισμένη, και τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
  • Τότε τους τυλίγουμε καλά σε άχνη και τους τακτοποιούμε σε πιατέλα.


Κουραμπιέδες με λάδι, αρωματικοί


Υλικά

  • 250 ml ελαιόλαδο πολύ καλής ποιότητας
  • 120 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 30 ml κονιάκ
  • 1 κουτ. σούπας μαστιχόνερο ή ροδόνερο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο καρδάμωμο
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λάιμ
  • 100 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα, κομμένα στη μέση
  • 450-500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του


Για το πασπάλισμα
  • άχνη ζάχαρη
  • ροδόνερο (προαιρετικά, για ράντισμα)


Συνταγή για κουραμπιέδες με λάδι, αρωματικοί

  • Για να φτιάξουμε τους αρωματικούς κουραμπιέδες με λάδι, στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για αρκετά λεπτά, όπως θα κάναμε και με το βούτυρο, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
  • Ρίχνουμε σταδιακά το ξύσμα, το μαστιχόνερο (ή ροδόνερο, αν το προτιμάμε) και το κονιάκ.
  • Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγειρική σόδα και το καρδάμωμο.
  • Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα αλευριού στα υγρά και ζυμώνουμε πολύ απαλά με το χέρι, μέχρι να ενωθούν.
  • Τέλος, ενσωματώνουμε στο μείγμα και τα αμύγδαλα.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική.
  • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C (στον αέρα) για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
  • Μόλις βγουν, τους ραντίζουμε με ροδόνερο (αν θέλουμε).
  • Τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τους πασπαλίζουμε με άφθονη άχνη ζάχαρη.