Κολοσαφάδες: Το χριστουγεννιάτικο έδεσμα της Ρόδου που λίγοι γνωρίζουν - Μάθε την συνταγή
Παραδοσιακό έδεσμα των Χριστουγέννων στη Ρόδο
Μια πολύ νόστιμη συνταγή για κολοσαφάδες
Στη Ρόδο, τα Χριστούγεννα οι κάτοικοι φτιάχνουν ένα πολύ νόστιμο φαγάκι που λέγεται Κολοσαφάδες. Καθαρίζουν τα έντερα του ζώου για να γίνει αυτός ο νόστιμος και πολύ παραδοσιακός μεζές που περίέχει δυόσμο, άνηθο και πληγούρι.
Υλικά για κολοσαφάδες
- 5 χοιρινά έντερα
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- 1/2 ματσάκι δυόσμο
- 1/2 κιλό χοιρινό συκώτι
- 2 κούπες πληγούρι
- (βρίσκουμε στο εμπόριο)
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
- 1/2 κούπα νερό
- 1 κ.γ. πάστα ντομάτας
- αλάτι,πιπέρι
Συνταγή για κολοσαφάδες
- Πλένουμε καλά τα έντερα,τα γυρίζουμε από την ανάποδη τα ξαναπλένουμε και τα τρίβουμε μέσα σε ένα σκεύος με αλάτι και 1 κουταλιά σόδα.
- Προσοχή αν την ώρα που τα τρίβουμε τα έντερα διαλυθούν πάει να πει ότι δεν είναι φρέσκα.
- Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια.τον άνηθο και τον δυόσμο.
- Ζεματάμε για 10 λεπτά τα συκώτια και τα ψιλοκόβουμε.
- Σε ένα τηγάνι μαραίνουμε για λίγο τα κρεμμυδάκια και ρίχνουμε μέσα και τα συκώτια.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά,ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Δένουμε τα έντερα με σπαγκάκι από την μια πλευρά και αρχίζουμε το γέμισμα.
- Δεν τα παραγεμίζουμε γιατί με το βράσιμο θα φουσκώσει το πληγούρι και θα σπάσουν.
- Γεμίζουμε και πιέζουμε ελαφρά για να προχωράει η γέμιση.
- Δένουμε και πάλι με σπαγκάκι στο τελείωμα.
- Αν τα έντερα είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση.
- Βάζουμε τα γεμιστά έντερα σε μια κατσαρόλα,τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε για 1 ώρα.
- Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τα καταψύξουμε.
- Όταν έρθει η ώρα να τα φάμε πριν τα σερβίρουμε τα βάζουμε για 10 λεπτά σε λαδωμένο ταψί και στο φούρνο να ροδοκοκκινίσουν.
En