Στη Ρόδο, τα Χριστούγεννα οι κάτοικοι φτιάχνουν ένα πολύ νόστιμο φαγάκι που λέγεται Κολοσαφάδες. Καθαρίζουν τα έντερα του ζώου για να γίνει αυτός ο νόστιμος και πολύ παραδοσιακός μεζές που περίέχει δυόσμο, άνηθο και πληγούρι.


Υλικά για κολοσαφάδες


  • 5 χοιρινά έντερα
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • 1/2 κιλό χοιρινό συκώτι
  • 2 κούπες πληγούρι
  • (βρίσκουμε στο εμπόριο)
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα νερό
  • 1 κ.γ. πάστα ντομάτας
  • αλάτι,πιπέρι


Συνταγή για κολοσαφάδες


  • Πλένουμε καλά τα έντερα,τα γυρίζουμε από την ανάποδη τα ξαναπλένουμε και τα τρίβουμε μέσα σε ένα σκεύος με αλάτι και 1 κουταλιά σόδα.
  • Προσοχή αν την ώρα που τα τρίβουμε τα έντερα διαλυθούν πάει να πει ότι δεν είναι φρέσκα.
  • Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια.τον άνηθο και τον δυόσμο.
  • Ζεματάμε για 10 λεπτά τα συκώτια και τα ψιλοκόβουμε.
  • Σε ένα τηγάνι μαραίνουμε για λίγο τα κρεμμυδάκια και ρίχνουμε μέσα και τα συκώτια.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά,ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Δένουμε τα έντερα με σπαγκάκι από την μια πλευρά και αρχίζουμε το γέμισμα.
  • Δεν τα παραγεμίζουμε γιατί με το βράσιμο θα φουσκώσει το πληγούρι και θα σπάσουν.
  • Γεμίζουμε και πιέζουμε ελαφρά για να προχωράει η γέμιση.
  • Δένουμε και πάλι με σπαγκάκι στο τελείωμα.
  • Αν τα έντερα είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση.
  • Βάζουμε τα γεμιστά έντερα σε μια κατσαρόλα,τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε για 1 ώρα.
  • Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τα καταψύξουμε.
  • Όταν έρθει η ώρα να τα φάμε πριν τα σερβίρουμε τα βάζουμε για 10 λεπτά σε λαδωμένο ταψί και στο φούρνο να ροδοκοκκινίσουν.