Κρεατόπιτα Πρωτοχρονιάς από τον Έβρο - Με «σημάδια» για καλή τύχη
Με κιμά και πράσα
Φανταστική συνταγή για μια κρεατόπιτα Πρωτοχρονιάς από τον Έβρο
Αυτή η κρεατόπιτα φέρνει καλή τύχη σύμφωνα με τις δοξασίες, οπότε βάλτε την ποδιά σας και φτιάξτε την με τα χεράκια σας. Ανήκει στην κατηγορία «μηλίνες» (πίτες εβρίτικες, τυρόπιτες ή κρεατόπιτες), που ψήνονται στα κάρβουνα, τουμπαρισμένες μία φορά για να ψηθούν πάνω-κάτω. Ψήνεται βέβαια και στον οικιακό φούρνο, αλλά η νοστιμιά της στη θράκα είναι ασύγκριτη. Μπορείτε να το πετύχετε αυτό στην κλασική ψησταριά για κάρβουνα ή στο BBQ.
Για τη ζύμη
Ζύμη
Γέμιση
Ψήσιμο
Φούρνος οικιακός
Φούρνος ξυλόσομπας ή μασίνας, ή πυροστιά σε τζάκι ή στη σχάρα με κάρβουνα (ο παραδοσιακός τρόπος)
Υλικά για Κρεατόπιτα Πρωτοχρονιάς από τον Έβρο
Για τη ζύμη
- 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζ. καφέ ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- νερό όσο πάρει, περίπου 350 ml
- λάδι, για το άλειμμα των φύλλων
- 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
- 500 γρ. πράσα, σε λεπτές φέτες
- 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
- 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- ελάχιστη κανέλα
- 1/2 κεφαλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συνταγή για Κρεατόπιτα Πρωτοχρονιάς από τον Έβρο
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε κρεατόπιτα της Πρωτοχρονιάς, «με τα σημάδια» αρχικά ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, το λάδι, το ξίδι και το αλάτι μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό, όσο χρειαστεί, και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη αρκετά μαλακή και λεία, που να ξεκολλά εύκολα από τα τοιχώματα του κάδου.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Γέμιση
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά.
- Ρίχνουμε τον κιμά και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε καλά, μέχρι να ροδίσει ωραία, αλλά να μη στεγνώσει και κολλήσει.
- Επειδή δεν θα προσθέσουμε νερό ή άλλο υγρό στη γέμιση και ο κιμάς θα μαγειρευτεί στα νόστιμα υγρά που θα βγάλουν τα πράσα και τα κρεμμύδια, φροντίζουμε να καβουρδιστεί μεν, αλλά να μείνει με τα ζουμάκια του.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει αρκετά.
- Λαδώνουμε το ταψί.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ίσα μέρη.
- Ανοίγουμε το ένα μέρος σε λεπτό φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί και το στρώνουμε στο σκεύος.
- Το λαδώνουμε και σκορπίζουμε πάνω του το 1/4 της γέμισης.
- Ανοίγουμε σε φύλλα και τα υπόλοιπα 4 κομμάτια ζύμης και τα στρώνουμε στο ταψί εναλλάξ με τη γέμιση, τελειώνοντας με φύλλο που λαδώνουμε καλά.
- Μέσα στην πίτα, πάνω σε κάποιο από τα φύλλα, βάζουμε το φλουρί.
- Η πίτα πρέπει να είναι λεπτή.
- Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, εγκλωβίζοντας τη γέμιση.
- Χαράσσουμε σε τρίγωνα κομμάτια σαν πίτσα.
Ψήσιμο
Φούρνος οικιακός
- Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, σε χαμηλό ράφι για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Φούρνος ξυλόσομπας ή μασίνας, ή πυροστιά σε τζάκι ή στη σχάρα με κάρβουνα (ο παραδοσιακός τρόπος)
- Ψήνουμε την πίτα για 5 λεπτά σε δυνατή θράκα.
- Τραβάμε από τη φωτιά.
- Καπακώνουμε το ταψί με μεγάλο στρογγυλό πλαστήρι ή καπάκι, τουμπάρουμε την πίτα και την αφήνουμε να γλιστρήσει ξανά στο ταψί.
- Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
En