Αυτή η κρεατόπιτα φέρνει καλή τύχη σύμφωνα με τις δοξασίες, οπότε βάλτε την ποδιά σας και φτιάξτε την με τα χεράκια σας. Ανήκει στην κατηγορία «μηλίνες» (πίτες εβρίτικες, τυρόπιτες ή κρεατόπιτες), που ψήνονται στα κάρβουνα, τουμπαρισμένες μία φορά για να ψηθούν πάνω-κάτω. Ψήνεται βέβαια και στον οικιακό φούρνο, αλλά η νοστιμιά της στη θράκα είναι ασύγκριτη. Μπορείτε να το πετύχετε αυτό στην κλασική ψησταριά για κάρβουνα ή στο BBQ.

Υλικά για Κρεατόπιτα Πρωτοχρονιάς από τον Έβρο


Για τη ζύμη

  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζ. καφέ ξίδι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • νερό όσο πάρει, περίπου 350 ml
  • λάδι, για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
  • 500 γρ. πράσα, σε λεπτές φέτες
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  • 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • ελάχιστη κανέλα
  • 1/2 κεφαλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγή για Κρεατόπιτα Πρωτοχρονιάς από τον Έβρο


Ζύμη
  • Για να φτιάξουμε κρεατόπιτα της Πρωτοχρονιάς, «με τα σημάδια» αρχικά ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ, το αλεύρι, το λάδι, το ξίδι και το αλάτι μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  • Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό, όσο χρειαστεί, και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη αρκετά μαλακή και λεία, που να ξεκολλά εύκολα από τα τοιχώματα του κάδου.
  • Την αφήνουμε να ξεκουραστεί.


Γέμιση
  • Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
  • Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά.
  • Ρίχνουμε τον κιμά και τα μπαχαρικά και σοτάρουμε καλά, μέχρι να ροδίσει ωραία, αλλά να μη στεγνώσει και κολλήσει.
  • Επειδή δεν θα προσθέσουμε νερό ή άλλο υγρό στη γέμιση και ο κιμάς θα μαγειρευτεί στα νόστιμα υγρά που θα βγάλουν τα πράσα και τα κρεμμύδια, φροντίζουμε να καβουρδιστεί μεν, αλλά να μείνει με τα ζουμάκια του.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει αρκετά.
Πίτα
  • Λαδώνουμε το ταψί.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ίσα μέρη.
  • Ανοίγουμε το ένα μέρος σε λεπτό φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί και το στρώνουμε στο σκεύος.
  • Το λαδώνουμε και σκορπίζουμε πάνω του το 1/4 της γέμισης.
  • Ανοίγουμε σε φύλλα και τα υπόλοιπα 4 κομμάτια ζύμης και τα στρώνουμε στο ταψί εναλλάξ με τη γέμιση, τελειώνοντας με φύλλο που λαδώνουμε καλά.
  • Μέσα στην πίτα, πάνω σε κάποιο από τα φύλλα, βάζουμε το φλουρί.
  • Η πίτα πρέπει να είναι λεπτή.
  • Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, εγκλωβίζοντας τη γέμιση.
  • Χαράσσουμε σε τρίγωνα κομμάτια σαν πίτσα.


Ψήσιμο
Φούρνος οικιακός
  • Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, σε χαμηλό ράφι για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.


Φούρνος ξυλόσομπας ή μασίνας, ή πυροστιά σε τζάκι ή στη σχάρα με κάρβουνα (ο παραδοσιακός τρόπος)
  • Ψήνουμε την πίτα για 5 λεπτά σε δυνατή θράκα.
  • Τραβάμε από τη φωτιά.
  • Καπακώνουμε το ταψί με μεγάλο στρογγυλό πλαστήρι ή καπάκι, τουμπάρουμε την πίτα και την αφήνουμε να γλιστρήσει ξανά στο ταψί.
  • Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.