Αυτά τα Χριστούγεννα προτίμησε να φτιάξεις με τα χεράκια σου τα μελομακάρονα των γιορτών, καθώς αυτά είναι αναμφίβολα το γλυκό των Χριστουγέννων. Ωστόσο η παραδοσιακή διαδικασία συχνά μας αποθαρρύνει λόγω του χρόνου που απαιτεί. Αυτή η συνταγή όμως είναι εύκολη και γρήγορη.

Υλικά για να φτιάξετε εύκολα μελομακάρονα ταψιού


  • 450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 400 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλα
  • 5-6 γαρίφαλα
  • ½ πορτοκάλι
  • 100 γρ. μέλι
  • 200 ml σπορέλαιο
  • 90 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ⅓ κ.γ. γαρίφαλο
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 200 ml χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ψιλό σιμιγδάλι

Συνταγή για να φτιάξετε εύκολα μελομακάρονα ταψιού


  • Ξεκινήστε με το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει.
  • Σε μια κατσαρόλα, βάλτε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και αφήστε τα να βράσουν για 5 λεπτά.
  • Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατέψτε το μέλι.
  • Σε μια λεκάνη ανακατεύετε τα λάδια, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα μπαχαρικά.
  • Διαλύστε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού, προσθέστε στο μείγμα και ανακατέψτε καλά.
  • Προσθέστε το σιμιγδάλι και στη συνέχεια το αλεύρι σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
  • Λαδώστε καλά το ταψί και απλώστε τη ζύμη ομοιόμορφα. Χαράξτε την επιφάνεια με μαχαίρι για να σχηματιστούν κομμάτια.
  • Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45-50 λεπτά. Στα 20-25 λεπτά, χαράξτε ξανά τα κομμάτια και συνεχίστε το ψήσιμο.
  • Όταν ψηθεί, σιροπιάστε σταδιακά με το χλιαρό σιρόπι, φροντίζοντας να απορροφηθεί πριν προσθέσετε την επόμενη δόση.