Το παραδοσιακό χριστόψωμο αποτελεί έναν από τους πιο ζωντανούς κρίκους της ελληνικής γαστρονομικής κληρονομιάς, ενώνοντας γενιές με τη δύναμη της οικογενειακής παράδοσης. Κάθε Χριστούγεννα, αυτό το γιορτινό ψωμί παρασκευάζεται με μεράκι και αφοσίωση, μετατρέποντας την κουζίνα σε χώρο δημιουργίας και συναισθημάτων. Η διαδικασία ξεκινά την παραμονή της γιορτής και ολοκληρώνεται όταν το χριστόψωμο κόβεται ανήμερα, σηματοδοτώντας την έναρξη του εορταστικού τραπεζιού με τους αγαπημένους μας.

Διαβάστε: Πότε φτιάχνουμε το Χριστόψωμο και πότε το τρώμε σύμφωνα με την θρησκεία;


Η τέχνη και η ιεροτελεστία του χριστόψωμου

Η παρασκευή του χριστόψωμου δεν είναι απλώς μια συνταγή, αλλά μια ολόκληρη τελετουργία που απαιτεί προσοχή και υπομονή. Όπως εξηγεί η Νεκταρία Κοκκινάκη, πιστοποιημένη γευσιγνώστρια ελαιόλαδου και πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής από το ευρωπαϊκό δίκτυο Mediterranean Diet Network, κάθε στάδιο της διαδικασίας έχει τη δική του σημασία.

Το χαρακτηριστικό στρογγυλό σχήμα του χριστόψωμου διακοσμείται με πλούσια κεντήματα από ζύμη, γνωστά ως κεντίδια ή πλουμιά. Το απαραίτητο στοιχείο παραμένει ο σταυρός στην επάνω επιφάνεια, που δημιουργείται με λουρίδες ζύμης. Ανάλογα με το μεράκι κάθε μαγείρισσας, το χριστόψωμο μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματικό έργο τέχνης, συνδυάζοντας τον παραδοσιακό τρόπο με προζύμι και αρωματικά μυρωδικά που προσφέρουν μοναδική γλυκιά γεύση.


Η παράδοση και τα σύμβολα του γιορτινού ψωμιού

Κατά την παρασκευή του χριστόψωμου, η νοικοκυρά χρησιμοποιεί τα καλύτερα υλικά που διαθέτει, συνοδεύοντας τη διαδικασία με παραδοσιακά λόγια: "Είκοσι πέντε του Δεκέμβρη Χριστός γεννάται, η ώρα εκείνη και ετούτη ίδια λογάται. Για τη χάρη της Παναγίας και για το καλό του σπιτιού". Σύμφωνα με το έθιμο, στο κέντρο της ζύμης τοποθετείται ένα άσπαστο καρύδι, ενώ στην υπόλοιπη επιφάνεια δημιουργούνται διακοσμητικά σχήματα με μαχαίρι ή πιρούνι. Λουλούδια, φύλλα, καρποί και πουλιά ζωντανεύουν πάνω στο ψωμί, μετατρέποντάς το σε καμβά λαϊκής τέχνης.

Την ημέρα των Χριστουγέννων, το χριστόψωμο κόβεται με ευλάβεια, σταυρώνεται και μοιράζεται με αγάπη σε όλα τα μέλη της οικογένειας και τους καλεσμένους του γιορτινού τραπεζιού.


Οι παραδοσιακές συνταγές ως πολιτισμικός θησαυρός

Οι παραδοσιακές συνταγές αντιπροσωπεύουν τις ρίζες κάθε τόπου και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας. Όπως τονίζει η κυρία Κοκκινάκη, αυτές οι συνταγές πρέπει να διασώζονται και να μεταλαμπαδεύονται στις επόμενες γενιές. Μέσα σε κάθε παραδοσιακή συνταγή αποκαλύπτεται η ευρηματικότητα των παλιών νοικοκυρών, που με απλά και φτωχικά υλικά κατάφερναν να δημιουργούν υπέροχα πιάτα.

Η παραδοσιακή μαγείρισσα, όπως προτιμά να την αποκαλούν, μεγάλωσε στις κουζίνες των γιαγιάδων της και αποτελεί την πρώτη μαγείρισσα στην Ελλάδα που έλαβε το σήμα Μεσογειακής Διατροφής. Μέσα από τα πιάτα που δημιουργεί, επιδιώκει να ξυπνά μνήμες και να βοηθά όλο και περισσότερους ανθρώπους να ανακαλύψουν το μεράκι της παραδοσιακής μαγειρικής.

Παράλληλα, παρακολουθεί εντατικά σεμινάρια γευσιγνωσίας ελαιόλαδου με έμφαση σε κρητικές ποικιλίες, ώστε να τις συνδυάζει αρμονικά με τις παραδοσιακές συνταγές της.


Ο χώρος της μεσογειακής γαστρονομίας στο Καβούσι

Στο Καβούσι Λασιθίου, στην περιοχή με την αρχαιότερη ελιά της Ευρώπης, η Νεκταρία Κοκκινάκη έχει δημιουργήσει έναν φιλόξενο υπαίθριο χώρο όπου μοιράζεται γνώσεις και μνήμες από την κρητική κουζίνα. Εκεί πραγματοποιούνται μαθήματα παραδοσιακής και μεσογειακής κουζίνας, καθώς και γευσιγνωσίες ελαιόλαδου και κρασιού.

Ο χώρος έχει αναγνωριστεί και βραβευτεί το 2022 και το 2023 από το ΣΕΔΗΚ για τις ελαιοτουριστικές του δράσεις, ενθαρρύνοντας επιχειρήσεις γαστρονομίας και τουρισμού να υιοθετήσουν το διεθνές σήμα με στόχο να καταστήσει τη μεσογειακή διατροφή πυλώνα του γαστρονομικού τουρισμού.


Συνταγή για παραδοσιακό χριστόψωμο

Για να φτιάξετε το δικό σας χριστόψωμο με τον παραδοσιακό τρόπο, θα χρειαστείτε υλικά που θα αρωματίσουν τη ζύμη και θα της δώσουν μοναδική γεύση.

Για το αρωματισμένο νερό χρειάζονται 550 ml νερό, 2 ξύλα κανέλας, 5 γαρίφαλα, 3 φύλλα δάφνης, 4 κόκκοι μπαχάρι, 5 κόκκοι πιπέρι και 100 γραμμάρια μέλι.

Για το προζύμι του χριστόψωμου απαιτούνται 100 ml αρωματισμένο νερό, 50 γραμμάρια σκληρό αλεύρι, 1 κουταλάκι ζάχαρη και 16 γραμμάρια ξηρή μαγιά.

Για τη ζύμη θα χρειαστείτε 400 ml αρωματισμένο νερό, 20 ml ελαιόλαδο, 10 ml ανθόνερο ή ροδόνερο, 1/3 κουταλάκι μαστίχα, 1 πρέζα αλάτι και 700 γραμμάρια σκληρό αλεύρι.

Για το άλειμμα του χριστόψωμου χρειάζονται 20 ml κονιάκ ή ρακή, 10 ml νερό και 30 γραμμάρια μέλι.


Βήματα παρασκευής του χριστόψωμου

Αρχικά, σε μία κατσαρόλα τοποθετούνται όλα τα υλικά για το αρωματισμένο νερό και βράζουν σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά. Μετά το σούρωμα, το νερό είναι έτοιμο για χρήση.

Για το προζύμι, σε ένα μπολ ρίχνεται το αρωματισμένο νερό σε ανεκτή θερμοκρασία, προστίθενται η ζάχαρη, το αλεύρι και η μαγιά, και ανακατεύονται καλά. Το μείγμα σκεπάζεται με μεμβράνη και αφήνεται να φουσκώσει για περίπου 20 λεπτά.

Σε μεγάλο μπολ προστίθενται 400ml αρωματισμένο νερό και το φουσκωμένο προζύμι. Ακολουθούν το ελαιόλαδο, το ανθόνερο, η θρυμματισμένη μαστίχα με ένα κουταλάκι ζάχαρη και το αλάτι.

Το κοσκινισμένο αλεύρι προστίθεται σταδιακά στο μείγμα, ζυμώνοντας πολύ καλά. Η ζύμη κλείνεται με μεμβράνη και αφήνεται να ξεκουραστεί σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά.

Μετά τον χρόνο ανάπαυσης, η ζύμη βγάζεται στον πάγκο εργασίας και ζυμώνεται ελαφρά για να ξεφουσκώσει. Περίπου 100 γραμμάρια ζύμης κόβονται και κρατούνται στην άκρη για τα διακοσμητικά σχέδια του χριστόψωμου.

Ένα στρογγυλό ταψί λαδώνεται και αλευρώνεται, και στη μέση τοποθετείται η ζύμη. Με πίεση των χεριών, η ζύμη ανοίγει και καλύπτει όλο το ταψί.

Με το ζυμάρι που έχει κρατηθεί, πλάθονται κορδόνια και δημιουργούνται πλεξούδες για τον σταυρό του χριστόψωμου. Τα σημεία όπου θα ακουμπήσουν οι πλεξούδες αλείφονται με ελάχιστο νερό για να κολλήσουν.

Στο κέντρο του σταυρού τοποθετείται πιέζοντας ένα ολόκληρο καρύδι. Στα τέταρτα που δημιουργούνται πάνω στο χριστόψωμο, μπορούν να σχηματιστούν με τη ζύμη διάφορα σχέδια όπως πουλιά, λουλούδια, σταφύλια ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία.

Το χριστόψωμο σκεπάζεται με πετσέτα και αφήνεται σε ζεστό σημείο για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.


Ψήσιμο και ολοκλήρωση

Το χριστόψωμο ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα. Στο τελευταίο μισάωρο, σκεπάζεται με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο για να μην καεί η επιφάνειά του.

Όταν το χριστόψωμο είναι έτοιμο, βγάζεται από τον φούρνο. Το κονιάκ ζεσταίνεται με το νερό και το μέλι, και το μείγμα αλείφεται στην επιφάνεια με πινέλο για να γυαλίσει.

Το χριστόψωμο ξαναμπαίνει για 2 λεπτά σε κλειστό φούρνο ώστε να στεγνώσει με τη θερμοκρασία. Στη συνέχεια, βγάζεται από τον φούρνο, αφήνεται να κρυώσει εντελώς και ξεφορμάρεται.

Το παραδοσιακό χριστόψωμο είναι πλέον έτοιμο να κοσμήσει το γιορτινό τραπέζι και να μοιραστεί με αγάπη σε όλη την οικογένεια. Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!