Καρυδόπιτα παραδοσιακή με φρυγανιά της Βέφας
Ζουμερή, τέλεια!
Λαχταριστή καρυδόπιτα παραδοσιακή με φρυγανιά της Βέφας
Αυτή είναι η πιο λαχταριστή συνταγή για ζουμερή καρυδόπιτα του ονείρου! Μια πηλιορείτικη καρυδόπιτα που κρατάει τον άγραφο κανόνα: ίση ποσότητα ζάχαρης, φρυγανιάς και καρυδιού, για να μην χάνουμε το μέτρημα. Δείτε τα βήματα ένα - ένα.
Για το σιρόπι
Υλικά για καρυδόπιτα παραδοσιακή με φρυγανιά της Βέφας
- 10 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 10 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή
- 10 κουτ. σούπας καρύδι, χοντροτριμμένο
- 10 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 40 ml μπράντι
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος, για το ταψί
Για το σιρόπι
- 3 ποτήρια νερού ζάχαρη
- 3 ποτήρια νερού νερό
- 1 λεμόνι βιολογικό, ακέρωτο, καλά πλυμένο και κομμένο στη μέση
Συνταγή για καρυδόπιτα παραδοσιακή με φρυγανιά της Βέφας
- Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ, με το σύρμα, τους κρόκους και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
- Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το καρύδι, τη φρυγανιά, την κανέλα, τη σόδα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα και το ποτό.
- Προσθέτουμε το μείγμα κρόκων-ζάχαρης, ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα και προσθέτουμε και τη μαρέγκα.
- Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, για να μην ξεφουσκώσει μέχρι να ενσωματωθεί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί, το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί καλά, βυθίζοντας στο κέντρο του ταψιού μια οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει καθαρή χωρίς υπολείμματα ζύμης, η καρυδόπιτα είναι έτοιμη.
- Αποσύρουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
- Βάζουμε τα υλικά του σιροπιού σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Αφαιρούμε το λεμόνι και ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στη ζεστή καρυδόπιτα.
- Αφήνουμε να ποτίσει καλά και να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.
En