Αυτή είναι η πιο λαχταριστή συνταγή για ζουμερή καρυδόπιτα του ονείρου! Μια πηλιορείτικη καρυδόπιτα που κρατάει τον άγραφο κανόνα: ίση ποσότητα ζάχαρης, φρυγανιάς και καρυδιού, για να μην χάνουμε το μέτρημα. Δείτε τα βήματα ένα - ένα.

Υλικά για καρυδόπιτα παραδοσιακή με φρυγανιά της Βέφας


  • 10 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 10 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή
  • 10 κουτ. σούπας καρύδι, χοντροτριμμένο
  • 10 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 40 ml μπράντι
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος, για το ταψί


Για το σιρόπι
  • 3 ποτήρια νερού ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερού νερό
  • 1 λεμόνι βιολογικό, ακέρωτο, καλά πλυμένο και κομμένο στη μέση

Συνταγή για καρυδόπιτα παραδοσιακή με φρυγανιά της Βέφας  


  • Χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ, με το σύρμα, τους κρόκους και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
  • Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το καρύδι, τη φρυγανιά, την κανέλα, τη σόδα, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα και το ποτό.
  • Προσθέτουμε το μείγμα κρόκων-ζάχαρης, ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα και προσθέτουμε και τη μαρέγκα.
  • Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, για να μην ξεφουσκώσει μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί, το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  • Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί καλά, βυθίζοντας στο κέντρο του ταψιού μια οδοντογλυφίδα. Αν βγαίνει καθαρή χωρίς υπολείμματα ζύμης, η καρυδόπιτα είναι έτοιμη.
  • Αποσύρουμε από τον φούρνο και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
  • Βάζουμε τα υλικά του σιροπιού σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  • Αφαιρούμε το λεμόνι και ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στη ζεστή καρυδόπιτα.
  • Αφήνουμε να ποτίσει καλά και να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.