Με κρασί μαυροδάφνης, κονιάκ, μέλι, γαρίφαλλο και μερικά ακόμα υπέροχα υλικά φτιάχνεις μοσχομυριστό, χριστουγεννιάτικο χοιρινό με δαμάσκηνα, που θα λατρέψουν όλοι οι καλεσμένοι σου. Πως θα το φτιάξεις; Ακολουθεί η συνταγή.


Υλικά για χριστουγεννιάτικο χοιρινό με δαμάσκηνα

Για το χοιρινό

  • 2 κιλά χοιρινό μπούτι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 350 γρ. δαμάσκηνα
  • 300 ml κρασί, μαυροδάφνη
  • 200 ml ζωμό λαχανικών
  • 100 ml κονιάκ
  • 6 κόκκους μπαχάρι
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 σκ. σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
  • 1 κιλό κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο


Συνταγή για χριστουγεννιάτικο χοιρινό με δαμάσκηνα


  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το χοιρινό σε δόσεις και το θωρακίζουμε από όλες τις πλευρές.
  • Μόλις πάρει σκούρο χρώμα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ελαφρώς.
  • Σε μια γάστρα, τοποθετούμε το χοιρινό, τα κρεμμύδια, όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
  • Ψήνουμε στον φούρνο το χοιρινό σκεπασμένο, για 2 ώρες.
  • Σερβίρουμε το χοιρινό ζεστό.