Τραγανά και μελωμένα μελομακάρονα με αλεύρι και σιμιγδάλι
Πεντανόστιμη συνταγή
Πως θα φτιάξετε τα μελομακάρονα των παιδικών μας χρόνων
Αυτά τα μελομακάρονα έχουν γεύση που θυμίζει τα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων και μας κάνουν να αναπολούμε τις ωραίες στιγμές που ζήσαμε μικροί. Μια συνταγή της Χρύσας Παραδείση που έκανε η γιαγιά μου επί δεκαετίες και που λατρεύουμε όλοι.
Υγρά υλικά
Στερεά υλικά
Σιρόπι
Γαρνίρισμα
Σιρόπι
▪️Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη κανέλα.
▪️Όταν διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη, αποσύρουμε το σκεύος από το μάτι.
▪️Προσθέτουμε το μέλι κι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
▪️Καλύπτουμε μετά από λίγο τη κατσαρόλα με το καπάκι της ή με μεμβράνη κι αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Ζύμη
▪️Τώρα ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά.
▪️Προσθέτουμε σταδιακά τα υγρά υλικά.
▪️Δουλεύουμε τη ζύμη ΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ γίνεται!
▪️Μένουμε με μια μαλακή, λαδερή ζύμη, που δε κολλάει.
Σχηματισμός
▪️Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και σχηματίζουμε τα μελομακάρονα.
▪️Αν θέλουμε για το σχήμα, είτε τα ζουλάμε λίγο στο τρίφτη, είτε τα τρυπάμε πάλι λίγο με πιρούνι, ή εναλλακτικά κάνουμε διασταυρωτές χαρακιές με μαχαίρι.
▪️Τα μοιράζουμε σε δύο ταψιά με λαδόκολλα.
Ψήσιμο
▪️Ψήνουμε το ένα ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 175°C για 35 - 40 λεπτά ή μέχρι να έχουν πάρει καλά χρώμα.
▪️Μετά ψήνουμε και το άλλο ταψί.
Σιρόπιασμα - επικάλυψη
▪️Τα σιροπιάζουμε κατευθείαν μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, ένα - ένα και για 15-30 δευτερόλεπτα ακριβώς - προσοχή θα είναι ευαίσθητα.
▪️Τα ακουμπάμε σε εντελώς επίπεδο σκεύος σε μια ευθεία γραμμή, ΧΩΡΙΣ να στιβάζουμε το ένα πάνω στο άλλο!
▪️Τα πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
▪️Περιμένουμε να κρυώσουν
Υλικά για μελωμένα μελομακάρονα με αλεύρι και σιμιγδάλι
2 ταψιάΥγρά υλικά
- 1 1/4 φλ ελαιόλαδο
- 3/4 φλ σπορέλαιο
- 1/2 φλ κονιάκ
- 1/2 φλ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
Στερεά υλικά
- 6 φλ αλεύρι ΓΟΧ
- 1 φλ ψιλό σιμιγδάλι
- 1 φλ ζάχαρη
- 2 κοφτά κγ μπέικιν
- 1 κοφτό κγ μαγειρική σόδα
- ξύσμα 2 (μεγάλων) πορτοκαλιών
- 2 κγ κανέλα
- 1/2 κγ γαρύφαλλο
Σιρόπι
- 2 φλ μέλι
- 2 φλ ζάχαρη
- 2 φλ νερό
Γαρνίρισμα
- 2 φλ ψιλοκομμένα καρύδια
Συνταγή για μελωμένα μελομακάρονα με αλεύρι και σιμιγδάλι
Σιρόπι
▪️Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη κανέλα.
▪️Όταν διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη, αποσύρουμε το σκεύος από το μάτι.
▪️Προσθέτουμε το μέλι κι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
▪️Καλύπτουμε μετά από λίγο τη κατσαρόλα με το καπάκι της ή με μεμβράνη κι αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Ζύμη
▪️Τώρα ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά.
▪️Προσθέτουμε σταδιακά τα υγρά υλικά.
▪️Δουλεύουμε τη ζύμη ΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ γίνεται!
▪️Μένουμε με μια μαλακή, λαδερή ζύμη, που δε κολλάει.
Σχηματισμός
▪️Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και σχηματίζουμε τα μελομακάρονα.
▪️Αν θέλουμε για το σχήμα, είτε τα ζουλάμε λίγο στο τρίφτη, είτε τα τρυπάμε πάλι λίγο με πιρούνι, ή εναλλακτικά κάνουμε διασταυρωτές χαρακιές με μαχαίρι.
▪️Τα μοιράζουμε σε δύο ταψιά με λαδόκολλα.
Ψήσιμο
▪️Ψήνουμε το ένα ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 175°C για 35 - 40 λεπτά ή μέχρι να έχουν πάρει καλά χρώμα.
▪️Μετά ψήνουμε και το άλλο ταψί.
Σιρόπιασμα - επικάλυψη
▪️Τα σιροπιάζουμε κατευθείαν μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, ένα - ένα και για 15-30 δευτερόλεπτα ακριβώς - προσοχή θα είναι ευαίσθητα.
▪️Τα ακουμπάμε σε εντελώς επίπεδο σκεύος σε μια ευθεία γραμμή, ΧΩΡΙΣ να στιβάζουμε το ένα πάνω στο άλλο!
▪️Τα πασπαλίζουμε με τα καρύδια.
▪️Περιμένουμε να κρυώσουν
En