Υλικά για τη βασιλόπιτα

(Η κούπα που χρησιμοποιείται είναι 200 ml)

1 κούπα λιωμένο βούτυρο αγελάδος (160 γρ.)

2 κούπες ζάχαρη (340 γρ.)

3 κούπες Φυσικός Χυμός Πορτοκάλι (570 γρ.)

4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γρ.)

100 γρ. τρούφα κουβερτούρας

Ξύσμα πορτοκαλιού

2 μέτρια αυγά

2 βανιλίνες

1 κ.γ. μαχλέπι

1/2 κ.γ. κάρδαμο

1/4 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη


Για το γλάσο & το στόλισμα

400 γρ. λευκή κουβερτούρα, λιωμένη

2 κ.σ. ηλιέλαιο

Τριμμένο φιστίκι Αιγίνης


Εξοπλισμός


Φόρμα 26 εκ.

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο αγελάδος, τον φυσικό χυμό πορτοκαλιού και τα αυγά. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανιλίνες και όλα τα μπαχαρικά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με σύρμα μέχρι να προκύψει ένα λείο και ομοιόμορφο μείγμα.

Ρίχνουμε την τρούφα κουβερτούρας, ανακατεύουμε ελαφρά και μεταφέρουμε το μείγμα σε αποσπώμενη φόρμα 26 εκ., καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη. Τοποθετούμε το φλουρί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 170°C για 60–65 λεπτά.

Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να σταθεί για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια την αναποδογυρίζουμε σε σχάρα για να κρυώσει.

Λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα μαζί με το ηλιέλαιο και καλύπτουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια της βασιλόπιτας. Γαρνίρουμε περιμετρικά με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και γράφουμε τις ευχές της νέας χρονιάς με άλειμμα πραλίνας.

Κόβουμε, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!