Αυτή η κρεατόπιτα από την Καστοριά με γέμιση από πολύ ψιλοκομμένο χοιρινό θα γεμίσει το τραπέζι σας και θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας στις γιορτές. Είναι χορταστική και πολύ απολαυστική, ενώ η συνταγή της είναι απλή.

Υλικά για κρεατόπιτα της Καστοριάς


  • 2 φύλλα πίτας
  • 400 γρ. χοιρινός κιμάς, από σπάλα (ή ανάμεικτος από μπούτι και λαιμό)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα, με τους χυμούς τους
  • 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Συνταγή για κρεατόπιτα της Καστοριάς


  • Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει και να μαλακώσει.
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να γίνει σπυρωτός και να ροδίσει απαλά.
  • Ρίχνουμε την ντομάτα, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε και 100 ml νερό και μαγειρεύουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά, αλλά το μείγμα να είναι μελάτο.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 3-4 λεπτά και το απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί, πάνω στο στρωμένο φύλλο.
  • Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ψήνουμε.