Η παραδοσιακή κρεατόπιτα της Καστοριάς - Με ζουμερό χοιρινό κιμά και χειμωνιάτικο άρωμα
Δοκιμάστε το!
Λαχταριστή κρεατόπιτα που θα φτιάξετε με τα χεράκια σας για το γιορτινό τραπέζι
Αυτή η κρεατόπιτα από την Καστοριά με γέμιση από πολύ ψιλοκομμένο χοιρινό θα γεμίσει το τραπέζι σας και θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας στις γιορτές. Είναι χορταστική και πολύ απολαυστική, ενώ η συνταγή της είναι απλή.
Υλικά για κρεατόπιτα της Καστοριάς
- 2 φύλλα πίτας
- 400 γρ. χοιρινός κιμάς, από σπάλα (ή ανάμεικτος από μπούτι και λαιμό)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3/4 φλιτζ. τσαγιού ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα, με τους χυμούς τους
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συνταγή για κρεατόπιτα της Καστοριάς
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει και να μαλακώσει.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να γίνει σπυρωτός και να ροδίσει απαλά.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε και 100 ml νερό και μαγειρεύουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά, αλλά το μείγμα να είναι μελάτο.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 3-4 λεπτά και το απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί, πάνω στο στρωμένο φύλλο.
- Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ψήνουμε.
En