ΓΙΑ 6-8 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 15΄    
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ: 3΄     
ΨΗΣΙΜΟ: 45΄    
ΑΝΑΜΟΜΗ: 15΄   
ΚΟΣΤΟΣ: € 1,20 η μερίδα


Υλικά

Για τη ζύμη
150 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), παγωμένο, σε κυβάκια + 1-2 κ.σ. λιωμένο για την ταρτιέρα
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. πικάντικη γραβιέρα, τριμμένη  
2 κ.σ. κρύο νερό

Για τη γέμιση
100 γρ. μπέικον, σε κυβάκια
2 φέτες ζαμπόν, σε κυβάκια  
6 αβγά, χτυπημένα
250 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά 
8 κ.σ. πικάντικη γραβιέρα, τριμμένη
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να ενωθούν και να γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν και να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά.

Γέμιση: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι (κατά προτίμηση αντικολλητικό) σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το μπέικον για 2-3 λεπτά, μέχρι να βγάλει το λίπος του και να γίνει τραγανό. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το μπέικον, το ζαμπόν, τα αβγά, την κρέμα, τη μισή γραβιέρα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα ή κουτάλι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στις αντιστάσεις). Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο μεγάλα κομμάτια λαδόκολλας και την ανοίγουμε με τον πλάστη. Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε καλά μια ταρτιέρα (διάμετρος: 26-28 εκ.) και στρώνουμε μέσα τη ζύμη. Με ένα πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνεια. Ρίχνουμε το μείγμα της γέμισης και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα. Ψήνουμε για 45 λεπτά στη χαμηλή θέση του φούρνου. Αφήνουμε για 5 λεπτά να χλιάνει, κόβουμε και σερβίρουμε.

TIP: Εναλλακτικά, χωρίστε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη και φτιάξτε ατομικές τάρτες σε μικρές ταρτιέρες (διάμετρος: 5-6 εκ.).

πηγη: alatikaipiperi.gr