ΥΛΙΚΑ
Για 6 άτομα 

Για τη συνταγή
6 φρέσκοι κολιοί καθαρισμένοι
Για τη σάλτσα
5 κουτ. σουπ. απαλή μουστάρδα σε κόκκους
1 κουτ.γλυκ. βούτυρο
3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
3 κουτ. σουπ. κρέμα γάλακτος
χυμό λεμονιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Καθαρίζετε τα ψάρια ή ζητάτε από τον ψαρά να το κάνει για σας. Χαράζετε τη σάρκα του ψαριού διαγώνια με απόσταση περίπου 2εκ. και βάθος 1εκ. Περνάτε με τη μουστάρδα όλο το ψάρι και ενδιάμεσα στις σχισμές, μετά το βάζετε σε ένα ταψάκι και το καλύπτετε με μια μεμβράνη. Τοποθετείτε τα ψάρια στο ψυγείο, να μαριναριστούν περίπου 1 ώρα.

2. Για να φτιάξετε τη σάλτσα, λιώνετε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και προσθέτετε το ελαιόλαδο, την υπόλοιπη μουστάρδα, ρίχνετε και την κρέμα, ανακατεύετε καλά και αλατοπιπερώνετε. Μαγειρεύετε το μείγμα μέχρι η σάλτσα να γίνει παχύρευστη. Την διατηρείτε ζεστή.

3. Ψήνετε τους κολιούς σε μια κατάλληλη σχάρα για ψάρια. Την τοποθετείτε 15-20εκ πάνω από τα κάρβουνα. Αφήνετε περίπου 8 λεπτά να ψηθούν τα ψάρια από κάθε πλευρά. Τα βγάζετε από τη σχάρα και τα τοποθετείτε σε μια πιατέλα. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Αν θέλετε μπορείτε να τα ψήσετε στην σχάρα του φούρνου στους 180 βαθμούς C για 20'-25'.

Σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστά και τα συνοδεύετε με τη σάλτσα.


ΧΡΗΣΙΜΟ
Ο κολιός, όπως και όλα τα ψάρια είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δηλαδή πολυακόρεστα λίπη, που είναι ευεργετικά για την καρδιά. Είναι καλή πηγή ιωδίου, ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, νατρίου και βιταμινών Α και Ε.