ΥΛΙΚΑ
Για 15 άτομα 

Για τη συνταγή
2 1/2 φλιτζάνια χονδρό σιμιγδάλι
1 φλιτζάνι ινδοκάρυδο τριμμένο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο
1 φλιτζάνι γιαούρτι
1 κουτ.γλυκ. εκχύλισμα βανίλιας
25 – 30 αμύγδαλα ασπρισμένα
1/2 φλιτζάνι φρέσκο γάλα (αν χρειαστεί)
2 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
2 κουτ. σουπ. ταχίνι


Για το σιρόπι
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 κουτ. σουπ. χυμό λεμονιού
1 κουτ. σουπ. ροδόνερο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε ένα μπολ ρίχνετε το σιμιγδάλι, τη καρύδα, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και ανακατεύετε με μια σπάτουλα. Αν το μείγμα σας φαίνετε πολύ σφιχτό προσθέτετε λίγο γάλα, αλλά με προσοχή γιατί το μείγμα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό.

2. Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. με το βούτυρο, στη συνέχεια αλείφετε τον πάτο του με τη βοήθεια ενός πινέλου με το ταχίνι και ρίχνετε το μείγμα. Το απλώνετε πιέζοντάς το με τα χέρια σας να απλωθεί ομοιόμορφα. Στη συνέχεια το κόβετε σε ρόμβους και στο κέντρο κάθε κομματιού τοποθετείτε ένα αμύγδαλο. Ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 35 – 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

3. Εν τω μεταξύ, φτιάχνετε το σιρόπι. Ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη και βράζετε το σιρόπι για 5 λεπτά χωρίς να ανακατέψετε ξανά. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και ροδόνερο, ανακατεύετε, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.

4. Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και όσο είναι ακόμα ζεστό, το περιχύνετε με το σιρόπι. Το αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε.


ΧΡΗΣΙΜΟ
Μην παραλείψετε το άλειμμα του ταψιού με το ταχίνι γιατί είναι κοινό μυστικό σε όλες τις αιγύπτιες νοικοκυρές ότι αυτό κάνει τη διαφορά.