Υλικά

1 πακέτο σπαγγέτι ή όποιο ζυμαρικό προτιμάτε (εκτός από χυλοπίτες και κριθαράκι που θέλουν άλλη διαδικασία παρασκευής)
1 κιλό λεπτά πολύ φρέσκα κολοκυθάκια , ή δυνατόν με τα λουλούδια τους (αυτά που βράζουμε για σαλάτα)
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ( ή όσο μας αρέσει ή και καθόλου)
2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο ( μπορείτε να παίξετε ανάλογα με τα γούστα σας με τα μυρωδικά ταιριάζουν το θυμάρι, η λουϊζα, η ματζουράνα)
το ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι ή δύο μικρά
ο χυμός από ένα μεγάλο λεμόνι ή δύο μικρά
1 φακελάκι κουκουνάρι ( μισό φλιτζάνι τσαγιού είναι αρκετά)
αλάτι, πιπέρι κατά βούληση
παρμεζάνα ή πεκορίνο επίσης κατά βούληση

Εκτέλεση


Σε φαρδύ και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε τα κουκουνάρια χωρίς λιπαντική ουσία σε μέτρια φωτιά (περίπου 3-4 λεπτά αν έχει κάψει το τηγάνι) μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα αδειάζουμε σε μπολ και τα κρατάμε ζεστά. Δυναμώνουμε τη φωτιά στο τέρμα και ρίχνουμε το λάδι, όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το μισό σκόρδο, μόλις αρχίζει να αφήνει τα αρώματά του ( στο μισό λεπτό δηλαδή) ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, τα οποία έχουμε πλύνει προσεκτικά και κόψει σε μακρόστενα στικ, στο πάχος ενός μολυβιού, γυρνώντας το μαχαίρι κόβοντας λεπτές φέτες γύρω γύρω για να έχουν όλα τα στικ την πράσινη φλούδα τους. Αν μείνει εσωτερικό λευκό το ψιλοκόβουμε, όπως κόβουμε σε μέτρια κομμάτια τα λουλούδια έχοντας πετάξει τον εσωτερικό στήμονα και τη βάση του. Ρίχνουμε στο τηγάνι και το ένα τέταρτο από τα αρωματικά και σε δυνατή φωτιά γυρίζουμε τα κολοκυθάκια να πάρουν χρώμα και να ψηθούν. Ταυτόχρονα βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά δύο λεπτά λιγότερο από τον χρόνο βρασμού της συσκευασίας. Οταν τα κολοκυθάκια πάρουν χρώμα (6-7 λεπτά σε δυνατή φωτιά) ρίχνουμε μια-δύο κούπες από το νερό που βράζουν τα ζυμαρικά, αλλά και τα ζυμαρικά στο τηγάνι και το υπόλοιπο σκόρδο. Δουλεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να αναμιχθούν οι γεύσεις. Ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και το ξύσμα (αν μας αρέσουν λεμονάτα) και τα αρωματικά, αφήνουμε για ένα λεπτό και σβήνουμε τη φωτιά. Τα αφήνουμε πέντε λεπτά να κρυώσει λίγο. Σερβίρουμε σε μεγαλο μπόλ με τασ κουκουνάρια από πάνω, φρεσκοτριμένο πιπέρι, φρέσκα φύλλα μαϊντανού και βασιλικού καθώς και όσο τριμένο τυρί μας αρέσει.

Υ.Γ Τρώγονται και σε θερμοκρασία δωματίου
Υ.Γ Εχει ενδιαφέρον το πιάτο αν τα ζυμαρικά και τα κολοκυθάκια κρατάνε λίγο και δεν είναι παραβρασμένα.
Υ.Γ Αν χρησιμοποιήσουμε σκόρδο δεν το αφήνουμε να καεί στο τηγάνι και να μαυρίσει, γιατί πικρίζει το πιάτο.
Υ.Γ. Αν παραλείψουμε το λεμόνι το πιάτο αντέχει την οξύτητα τριμμένης σκληρής φέτας ή ξυνομυζήθρας.
Υ.Γ Για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή θέλουν πιο ελαφρύ το πιάτο μπορούν να λαδώσουν ελαφρά τα κολοκυθάκια να τα αδειάσουν σε ένα ταψάκι σκορπίζοντας το σκόρδο και τα μισά μυρωδικά, να βράσουν κανονικά ζυμαρικά ολικής άλεσης, σίκαλης ή από κινόα και να τα ανακατέψουν στο τέλος με το χυμό και το ξύσμα. Προϋπόθεση να είναι καυτά τα μακαρόνια για να αναμιχθούν οι γεύσεις. Από πάνω τα υπόλοιπα μυρωδικά, το ξύσμα, λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και ανθότυρο (αν και έχω την αίσθηση ότι στο συγκεκριμένο πιάτο ταιριάζουν τα πικάντικα τυριά). Καλή όρεξη.

www.tasty-day.gr