Υλικά
10-12 φύλλα πλατιά λαζάνια που δεν χρειάζονται βράσιμο
Περίπου μισό κιλό σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο)
5-6 πράσα (κατά προτίμηση μόνο το άσπρο μέρος)
1 μέτριο κρεμμύδι
½ κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
2 κούπες γάλα
1,5 κούπα ξινομυζήθρα
½ κούπα τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι

Εκτέλεση


Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι. Σε μια κατσαρόλα μαραίνουμε το κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκια με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα πράσα κομμένα σε μικρά κομμάτια.

Όταν τσιγαριστούνε λίγο, προσθέτουμε το σπανάκι κομμένο στα δύο ή ολόκληρο αν είναι μικρό και ελάχιστο νερό. Όταν χαμηλώσει στην κατσαρόλα αλατοπιπερώνουμε και μειώνουμε τη θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζει για 15 λεπτά περίπου και να τραβήξει τα περισσότερα υγρά του.

Βάζουμε στο multi το γάλα και την ξινομυζήθρα και τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν. Στρώνουμε σε πυρέξ τρία φύλλα λαζάνια και σπάμε 1-2 να καλύψουμε τα κενά αν έχει άδεια επιφάνεια (το δικό μου είναι οβάλ και χρειάζομαι αυτή τη διαδικασία. Αν έχετε ορθογώνιο βάλτε 4 φύλλα).

Βάζουμε από πάνω το μισό μείγμα από το σπανάκι. Περιχύνουμε με το 1/3 του μείγματος γάλακτος-ξινομυζήθρας και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια στρώση λαζάνια, υπόλοιπο σπανάκι, 1/3 γάλα-μυζήθρα, τυρί.

Σκεπάζουμε με μια τρίτη στρώση λαζάνια και περιχύνουμε με το τελευταίο 1/3 γάλακτος-ξινομυζήθρας. Πασπαλίζουμε με τυρί. Τα υγρά πρέπει να είναι αρκετά, στο ίδιο επίπεδο με την τελευταία στρώση λαζανιών. Αν δεν είναι τόσα, προσθέτουμε λίγο γάλα.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και βάζουμε το πυρέξ στον φούρνο, στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για μισή ώρα σκεπασμένο το φαγητό μας στην πρώτη θέση από την κάτω μεριά του φούρνου.

Το ξεσκεπάζουμε και ελέγχουμε αν έχουν μαλακώσει αρκετά τα λαζάνια. Αν είναι σχεδόν έτοιμα το ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα. Αν είναι ακόμη σκληρά, συνεχίζουμε να το ψήνουμε για λίγο ακόμη σκεπασμένο. Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε να σταθεί για κανένα μισάωρο και σερβίρουμε.

Πηγή: tasty-day.gr