Για 2½ κιλά, Προετοιμασία: 1 ώρα, Παρασκευή: 45΄

Υλικά

  • 500 γρ. πορτοκάλια, βρασμένα μέχρι να μαλακώσουν καλά
  • 500 γρ. μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους (καθαρό βάρος)
  • 200 γρ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
  • 100 γρ. φουντούκια, χοντροκομμένα
  • 100 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 5 γαρίφαλα
  • 4 αστεροειδή γλυκάνισα
  • 1 κλωναράκι βανίλιας
  • 50 γρ. φρέσκος χυμός λεμονιού
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Κόβουμε τα βρασμένα πορτοκάλια σε μικρές λωρίδες, αφαιρώντας τυχόν κουκούτσια. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με τα υγρά που θα βγάλουν όταν τα κόψουμε. Προσθέτουμε τα μήλα, τη ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού. Βάζουμε όλα τα μυρωδικά, εκτός από τη βανίλια, σε ένα τουλπάνι (για να μπορέσουμε έπειτα να τα αφαιρέσουμε εύκολα). Δένουμε το τουλπάνι σαν πουγκί και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Κόβουμε το κλωναράκι της βανίλιας κατά μήκος με ένα μαχαίρι και το ανοίγουμε στα δύο. Με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε το εσωτερικό της για να μαζέψουμε τα μαύρα, αρωματικά σποράκια. Ρίχνουμε τα σποράκια στην κατσαρόλα και προσθέτουμε και το κομμένο κλωναράκι. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Όταν πάρει βράση το μείγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20-25 λεπτά. Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια, τα φουντούκια και τα κράνμπερις και συνεχίζουμε το βράσιμο, έως ότου τα μήλα γίνουν κάπως διαφανή, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο.

Προσθέτουμε έπειτα τον χυμό λεμονιού και το πιπέρι, βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη και ελέγχουμε εάν η μαρμελάδα έχει δέσει, βάζοντας λίγη σε ένα πιάτο και δημιουργώντας με το δάχτυλό μας διάδρομο. Αν μένει ανοιχτός, η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.