Υλικά
Για τη μαρινάδα

3 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι μαύρη μπύρα
¼ φλιτζανιού αλάτι
¼ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
2 κλωναράκια θυμάρι
3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι
Λίγο τσίλι ( προαιρετικά )

Για το φαγητό

1 ολόκληρος κόκορας, χωρισμένος σε μερίδες.
½ φλιτζάνι μπέικον κομμένο σε κύβους
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κλωναράκια θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
3 σκελίδα σκόρδο, κομμένο σε φέτες
12 κροκάρια ( μικρά κρεμμύδια)
1 κιλό μανιτάρια άσπρα ή Crimini ή Shiitake
2 φλιτζάνια ζωμό κότας
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από τα παγάκια και τα σιγοβράζουμε για περίπου πέντε λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και το αδειάζουμε σε μία λεκανίτσα. Βάζουμε μέσα τον κόκορα και τον αφήνουμε στο ψυγείο για πέντε – έξι ώρες, ή ολόκληρο το βράδυ.

Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και την πετάμε. Σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ζεσταίνουμε το 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το μπέικον και το ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρά για 3-5 λεπτά. Το βγάζουμε από το τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε τον κόκορα και τον βάζουμε στην κατσαρόλα με την πέτσα προς τα κάτω.

Τσιγαρίζουμε από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα σε μία πιατέλα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το θυμάρι, τη δάφνη, το σκόρδο και τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε για ένα λεπτό.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Ξαναβάζουμε τον κόκορα στην κατσαρόλα και σκεπάζουμε με τον ζωμό κότας. Κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε αργά αργά για 45 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε για ακόμα 25 λεπτά για να μειωθεί η σάλτσα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

ΠΗΓΗ:tasty-day