Η γεύση των samosas ως κύριο χαρακτηριστικό έχει το άρωμα του κάρυ, του βασικού συστατικού στην κουζίνα της Ασίας και της Ινδιάς. Η ποικιλία των φρέσκων λαχανικών, το ιδιαίτερο φύλλο και ο συνδυασμός μπαχαρικών θα σας ταξιδέψουν στους μαγευτικούς προορισμούς της Ασίας.

Υλικά

Για τη ζύμη

2 κούπες αλεύρι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κουταλιές της σούπας λάδι
½ κούπα παγωμένο νερό
1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου

Για τη γέμιση

¼ κούπα λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο (σπόρους)
1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι κύμινου
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κομμάτι τζίντζερ των 3 – 4 εκ., καθαρισμένο και τριμμένο
1 κιλό πατάτες, βρασμένες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
1 καυτερή πιπεριά
1 κούπα αρακά
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού garam masala
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ κούπα φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1 λίτρο καλαμποκέλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι για τη ζύμη μέχρι η υφή του να γίνει σαν μικροί βόλοι. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το παγωμένο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια μάζα.

Ρίχνουμε τους σπόρους κύμινου σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και εκεί πάνω ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να μην κολλάει πια. Οι σπόροι θα πρέπει να έχουν ενσωματωθεί στη ζύμη. Σχηματίζουμε μια μακρόστενη φρατζόλα με τη ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να καθίσει για μισή ώρα.

Για τη γέμιση

Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τους σπόρους κύμινου και το κόλιανδρο, ελαφρώς κοπανισμένα σε γουδί, μέσα στο τηγάνι για 10 δευτερόλεπτα.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα γυρίζουμε όλα μαζί για 1 – 2 λεπτά.

Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί και έχουμε ένα μπολ γεμάτο νερό κοντά μας. Κόβουμε τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα-ένα τα κομμάτια σε σχήμα οβάλ μάκρους περίπου 20 εκ. Κόβουμε το κάθε οβάλ κομμάτι στη μέση, κατά μήκος. Τοποθετούμε το κάθε μισό κομμάτι μπροστά μας, με την ίσια μεριά κοντά μας και διπλώνουμε τις δυο πλαϊνές μεριές προς τα μέσα για να γίνει σαν χωνί στο σχήμα. Πιέζουμε τις άκρες για να τις κλείσουμε.

Γεμίζουμε το κάθε χωνί με μια κουταλιά από τη γέμιση. Βρέχουμε λίγο την ανοιχτή μεριά και διπλώνουμε για να κλείσει, πιέζοντας το λίγο. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Τα τηγανίζουμε λίγα-λίγα σε μπόλικο λάδι μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε.

Πηγή: tasty-day.gr