Το παστίτσιο είναι ένα φαγητό που οι περισσότεροι το έχουμε συνδυάσει με κάποιο Κυριακάτικο ή και πιο επίσημο γεύμα. Το γεγονός ότι αποτελείται από μακαρόνια (που αρέσουν σχεδόν σε όλους) και λαχταριστή κρέμα μπεσαμέλ,

το κατατάσει ως "ακαταμάχητο" φαγητό στις παιδικές μας αναμνήσεις.
Θα δούμε τώρα μια εκδοχή του χορτοφαγική, χωρίς ζωϊκά προϊόντα και με πέννες ζέας ολικής άλεσης. Θα μπορούσε να γίνει και με κάποιο ζυμαρικό χωρίς γλουτένη (αν την αποφεύγουμε, ενώ η μπεσαμέλ άνετα φτιάχνεται και από ρυζάλευρο,

ή οποιδήποτε άλλο αλεύρι που δεν περιέχει γλουτένη.
Τέλος, για να έχουμε μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή θα συνδυάσουμε δημητριακό ολικής άλεσης (πέννες) με όσπρια (σόγια: τόφου και μπεσαμέλ). Έτσι θα καλύψουμε τις ανάγκες μας σε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα,

ώστε να συνθέσουμε τις πρωτεϊνες που χρειαζόμαστε.

Υλικά
500 γρ πέννες ζέας ολικής, Για τη σάλτσα: 200 γρ τόφου φυσική γεύση, 100 γρ μανιτάρια φρέσκα, 1 κρεμμύδι ξηρό, 1 πιπεριά, 2 καρότα, 2 κολοκυθάκια, 5-6 τοματίνια, 1 φλυτζάνι χυμό τομάτας, ελαιόλαδο, λίγη σόγια-σος, αλάτι, πιπέρι, καπνιστή πάπρικα, ρίγανη Για την μπεσαμέλ: 1 λτ γάλα σόγιας, 4-5 κ.σ. αλεύρι (σόγιας, ζέας, ρυζιού κλπ), 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. διατροφική μαγιά, αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση
Βράζω τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και τα στρώνω σε ένα μεγάλο πυρέξ. Προτιμώ να είναι βρασμένα "αλντέντε" .Ψιλοκόβω τα μανιτάρια, το tofu και τα λαχανικά (εκτός απο τα τοματίνια) και τα σοτάρω στο wok με λίγο ελαιόλαδο.

Μετά από 2 λεπτά χαμηλώνω τη φωτιά, αλατοπιπερώνω και συνεχίζω το μαγείρεμα ώσπου να μαλακώσουν. Σβήνω με λίγη σάλτσα σόγιας και μετά προσθέτω τα τοματίνια κομμένα στη μέση και το χυμό τομάτας. Προσθέτω την ρίγανη και την πάπρικα

και βράζω μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά νερά. Στρώνω τη σάλτσα με τα λαχανικά πάνω από τα ζυμαρικά και ανάβω τον φούρνο στους 200 βαθμούς για να προθερμανθεί. Ετοιμάζω την μπεσαμέλ: στο στάδιο αυτό πρέπει να έχω όλα τα υλικά έτοιμα δίπλα μου

γιατί θα χρειαστεί να ανακατεύω διαρκώς. Ζεσταίνω το λάδι σε μια κατσαρόλα και μόλις κάψει ρίχνω το αλεύρι και το καβουρδίζω ώσπου να γίνει χρυσαφί. Τότε αρχίζω να προσθέτω λίγο-λίγο το γάλα σόγιας ανακατεύοντας καλά για να μην σβολιάζει.

Όταν ρίξω και το τελευταίο προσθέτω το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύω ώσπου να πάρει μία βράση και να πήξει αρκετά. Μόλις ετοιμαστεί η μπεσαμέλ την στρώνω πάνω στο πυρέξ και πασπαλίζω με λίγη διατροφική μαγιά.

Μόλις ετοιμαστεί η μπεσαμέλ την στρώνω πάνω στο πυρέξ και πασπαλίζω με λίγη διατροφική μαγιά. Αφήνω να κρυώσει και απολαμβάνω με καλή παρέα, κατάλληλη μουσική και ζεστές παιδικές αναμνήσεις!

πηγή: tastyday.gr