Υλικά

300 γρ. λαζάνια

100 γρ. ελαιόλαδο

1.000 γρ. κιμάς κοτόπουλου

450 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

300 γρ. καρότα, κομμένα σε μικρό καρέ

170 γρ. μπέικον, κομμένο σε μικρό καρέ

200 γρ. πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε μικρό καρέ

40 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

400 γρ. τομάτες ολόκληρες, από κονσέρβα

600 γρ. ζωμός κοτόπουλου
200 γρ. τομάτες κονκασέ
10 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο

400 γρ. γραβιέρα, χοντροτριμμένη

100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

600 γρ. σάλτσα μπεσαμέλ
200 γρ. σάλτσα τομάτας
αλάτι
ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα λαζάνια λιγοστεύοντας τον χρόνο βρασίματος κατά 2-3 λεπτά. Τα κρυώνουμε, τα στραγγίζουμε, τα στεγνώνουμε και τα λαδώνουμε ελαφρώς με λίγο ελαιόλαδο. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον κιμά, αλατίζουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρει ο κιμάς καλό χρώμα.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, τις πιπεριές και το μπέικον. Τα αλατίζουμε και τα «ιδρώνουμε», μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμε το σκόρδο και, μόλις αυτό μυρίσει, προσθέτουμε την τομάτα και τον ζωμό. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και προσθέτουμε ζάχαρη, αν χρειάζεται. Σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να χάσει τα υγρά του ο κιμάς, για μία ώρα περίπου.

Προσθέτουμε το θυμάρι και την τομάτα κονκασέ, τον βγάζουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε για αλάτι και τον αφήνουμε λίγο στο πλάι να κρυώσει. Σε ένα ταψί 24x30 απλώνουμε τη σάλτσα τομάτας και πάνω της μια στρώση λαζάνια. Συνεχίζουμε με τη μισή γέμιση και επαναλαμβάνουμε, ώστε να έχουμε 3 στρώσεις λαζάνια και 2 γέμιση, στο σύνολο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170° C, μέχρι να ροδίσει η σάλτσα μπεσαμέλ, δηλαδή για 15 λεπτά περίπου.