Υλικά
1 κιλό αχλάδια (γύρω στα 750 γρ. καθαρό βάρος), καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια
Χυμό από 3 λεμόνια (130-140 ml)
300 ml νερό
1 λοβό βανίλιας, σχισμένο
400 γραμ. ψιλή ζάχαρη

Εκτέλεση
Βάζουμε τα κομμένα αχλάδια ε μια μεσαία κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το νερό και την βανίλια. Ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά σε μεσαία προς δυνατή θερμοκρασία.

Μόλις πάρει βράση, βάζουμε το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε το καπάκι απ’ την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Βγάζουμε τη σχισμένη βανίλια από την κατσαρόλα και με τη μύτη ενός μαχαιριού ξύνουμε το εσωτερικό της για να πέσουν τα σποράκια και ο λοβός στο μείγμα των αχλαδιών.

Χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ, πολτοποιούμε τα αχλάδια μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές.

Περνάμε τον πουρέ αχλαδιού από το ψιλό κόσκινο, αφήνοντας να πέσει μέσα σε μια κανάτα-μεζούρα και σημειώνουμε πόσα ml είναι ο πουρές. Τον ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε την ζάχαρη.

Προσοχή όμως, προσθέτουμε 275 γρ. ζάχαρη για κάθε 600 ml πουρέ αχλαδιού. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης ή μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Ανεβάζουμε τη φωτιά στο δυνατό και βράζουμε για 15-17 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι το μείγμα να πήξει και να γίνει σαν πάρα πολύ πηχτό σιρόπι το οποίο δεν απλώνει όταν βάλουμε μια μικρή ποσότητα πάνω σ’ ένα παγωμένο πιάτο.

Αδειάζουμε την καυτή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια και τα αναποδογυρίζουμε. Αφού κρυώσει εντελώς, βάζουμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.

Η μαρμελάδα κρατάει στο ψυγείο για 3 μήνες. Αφού ανοιχτεί, κρατάει στο ψυγείο για 1 μήνα.

πηγή:tastyday.gr