Η επιλογή της κατάλληλης ντομάτας είναι πολύ σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα. Μια καλή λύση είναι η ποικιλία «πομοντόρια», τα οποία έχουν χοντρή φλούδα, μεστή σάρκα και λίγο νερό. Ακόμη καλύτερη ιδέα, φυσικά, είναι οι άνυδρες ντομάτες, οι οποίες, ωστόσο, είναι δύσκολο να βρεθούν.

Πολλοί επιλέγουν να ξεφλουδίσουν και να «ξεσποριάσουν» τις ντομάτες. Και χωρίς αυτό το στάδιο, ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι άριστο και σίγουρα πολύ λιγότερο χρονοβόρο. Ξεκινάμε με ένα πολύ καλό πλύσιμο. Αν θέλετε, ξεφλουδίζετε και ξεσποριάζετε τις ντομάτες. Αν όχι, περνάμε κατευθείαν στο κόψιμό τους σε τρία, τέσσερα κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος.

Τις τοποθετούμε σε τρυπητό. Στη συνέχεια, βάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα, μαζί με ένα μεγάλο κρεμμύδι, το οποίο βοηθάει στη φυσική συντήρηση της σάλτσας. Βράζουμε τον πολτό όσο χρειάζεται για να πιεί όλο το νερό του. Συνήθως, απαιτείται από τριάντα έως σαράντα λεπτά, αλλά θα το δείτε με το μάτι. Οσο βράζει η ντομάτα, αποστειρώνουμε τα βάζα στα οποία θα την αποθηκεύσουμε.

Η αποστείρωση των βάζων είναι απαραίτητη για να κρατήσει αναλλοίωτη η ποιότητα και η γεύση της σάλτσας στους χειμερινούς μήνες. Τα πλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε χαμηλό φούρνο (100ο) για περίπου ανάλογη ώρα με το βράσιμο της ντομάτας. Το ίδιο κάνουμε και με τα καπάκια τα οποία βάζουμε χωριστά από τα βάζα. Μετά, τα αναποδογυρίζουμε σε λινή πετσέτα αποφεύγοντας να τα σκουπίσουμε.

Ενας δεύτερος τρόπος αποστείρωσης των βάζων είναι να τα σκεπάσουμε με νερό σε κατσαρόλα και τα βάλουμε να βράσουν για 10′ ( κι εδώ τα καπάκια χωριστά). Τα βγάζουμε με καθαρή τσιμπίδα και τα ακουμπάμε σε λινή πετσέτα να στεγνώσουν.

Ένας εύκολος τρόπος είναι να γεμίσουμε τα ζεστά βάζα με την καυτή σάλτσα (ή άλλο παρασκεύασμα) μέχρι 1 εκ. από το χείλος, να βιδώσουμε τα καπάκια και να τα αναποδογυρίσουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως. Άλλος τρόπος είναι να γεμίσουμε τα βαζάκια με το ζεστό παρασκεύασμα να τα κλείσουμε και να τα βάλουμε σε κατσαρόλα να σιγοβράσουν σκεπασμένα με νερό για 12′-15′.

Και στις δύο περιπτώσεις τα καπάκια θα έχουν κάνει ένα κοίλωμα προς τα μέσα, ένδειξη ότι έχει βγει ο αέρας. Ένας απλούστερος τρόπος συντήρησης, κατάλληλος περισσότερο για πυκνές σάλτσες και πελτέ είναι, απλά, να βάλουμε ένα στρώμα λαδιού 1/2 εκ., πάνω από το παρασκεύασμα. Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το βαζάκι ανανεώνουμε το στρώμα και το συντηρούμε στο ψυγείο.

Πηγή: tastyday.gr