Υλικά

Για τη ζύμη:

4 κούπες αλεύρι σκληρό
¼ κούπας ρακή
3 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
3 κουταλιές σούπας λάδι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
Νερό χλιαρό (περίπου ¾ της κούπας)
Ελαιόλαδο καλής ποιότητας για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι:

3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1 κούπα μέλι
1 ξύλο κανέλα
2 κουταλάκια χυμό λεμονιού

Για το γαρνίρισμα:

Καρύδια κοπανισμένα
Σουσάμι καβουρδισμένο και «σπασμένο
Κανέλα τριμμένη

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και λίγο λίγο το νερό ως ότου έχουμε μια ζύμη σφικτή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μια ώρα.

Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη ή με τη μηχανή φύλλου. (έτσι λέμε τον πλάστη στην Κρήτη) ή με τη μηχανή του φύλλου ( στο 5 ή 6 ).

Με το μηχανάκι που κόβουμε την πίτσα, κόβουμε το κάθε φύλλο σε λωρίδες 1-1/2 εκατοστά.

Στρίβουμε την κάθε λωρίδα στις άκρες μιας πιρούνας ή ενός μεγάλου πιρουνιού και τυλίγουμε χαλαρά γύρω από το πιρούνι όλη την κορδέλα της ζύμης.

Βάζουμε το λάδι να κάψει και τοποθετούμε το κάθε «τριαντάφυλλο» ζύμης προς την άκρη της κατσαρόλας, προσέχοντας να μην ξετυλιχτεί και να παραμείνει στρογγυλό.

Μπορεί να χρειαστούμε και δεύτερο πιρούνι γι αυτή τη δουλειά. Τα γυρίζουμε να τηγανιστούν κι από την άλλη μεριά και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας

Αν δυσκολευόμαστε να τους δώσουμε το παραδοσιακό σχήμα, μπορούμε να τα φτιάξουμε σε φιογκάκια και να τα τηγανίσουμε.

Για το σιρόπι

Βράζουμε όλα τα υλικά για δέκα λεπτά και βουτάμε τα ξεροτήγανα ένα ένα για μισό λεπτό στο σιρόπι. Γυρίζουμε κι από τις δύο μεριές και βγάζουμε σε ένα μπολ.

Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καρύδια σουσάμι και κανέλα.

πηγή:tastyday.gr