Ο πιο απλός και νόστιμος τρόπος μαγειρέματος του αρνιού ή του κατσικιού στην κατσαρόλα

Το τσιγαριαστό κατσίκι είναι ίσως από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα δυτικής Κρήτης, το οποίο αποκτά ένθερμους οπαδούς και στην Ανατολική Κρήτη πλέον. Λακωνικότατο στην παρασκευή του, φτιάχνεται μόνο με τρία μόνο υλικά και αλατοπίπερο: κατσικάκι (ή αρνάκι), ελαιόλαδο, κρεμμύδι και φυσικά αλατοπίπερο. Η νοστιμιά του δεν οφείλεται μόνο στο ντόπιο κρέας (τα φουριάρικα όπως τα λένε), που βόσκουν ελεύθερα στα όρη, αλλά και στο σιγανό και πολύωρο ψήσιμό του.


Υλικά

• 2 κιλά κατσικάκι ή αρνάκι (κομμάτια με λίγο λίπος και όχι εντελώς άπαχα από οποιοδήποτε μέρος του ζώου) τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια.
• 1 κούπα ελαιόλαδο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Συμβουλή: Ανάλογα με την ηλικία του ζώου, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο μαγείρεμα. Ένα μικρό κατσικάκι ή αρνάκι, είναι ιδανικό τόσο σε χρόνο μαγειρέματος όσο και σίγουρης επιτυχίας. Συνήθως στο τσιγαριαστό αποφεύγουμε τα μεγάλα ζώα, τα οποία χρειάζονται περισσότερο ή καλύτερα, ιδιαίτερο ψήσιμο. Ο χρόνος ψησίματος της συνταγής, αφορά σε κατσικάκι δέκα κιλών περίπου.
Κατά το ψήσιμο.

Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το κρέας. Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε πολύ δυνατή φωτιά. Χρειάζεται λίγο σοτάρισμα. Αμέσως μετά, βάζουμε μέσα τα κομμάτια κρέατος και τα ροδίζουμε για περίπου 5 λεπτά από όλες τις πλευρές, αλατοπιπερώνοντας τα. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο ελάχιστο δηλαδή max 100ο C ή και λιγότερο, ή στο 1 αν έχουμε διαβάθμιση από το 1 έως το 3.Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, και αφήνουμε το κρέας να ψηθεί στα υγρά του για περίπου 3 ώρες. Σε τακτικά διαστήματα το ανακατεύουμε. Ελέγχουμε το βαθμό του ψησίματος με ένα πιρούνι. Εάν δούμε ότι δε βγάζει υγρά και δεν έχει μαλακώσει πολύ (λίγο δύσκολο αλλά όχι αδύνατο), προσθέτουμε ένα μικρό φλιτζάνι του καφέ. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να εξατμιστεί εντελώς το νερό και το κρέας να μείνει μόνο με το λίπος του. Το ανακατεύουμε με προσοχή, για να μην διαλυθεί και το κατεβάζουμε από τη φωτιά ενώ έχει αλλάξει χρώμα (γίνεται πιο σκούρο).

Συμβουλή: Αφήστε το κρέας να σιγοψηθεί. Μην αγχωθείτε, απλώς, αφήστε το να ψηθεί με την ησυχία του μέχρι να μαλακώσει. Να λιώνει δηλαδή στο στόμα! Συνοδέψτε το με ένα νόστιμο ρύζι. Προσθέστε το ξύσμα ενός λεμονιού – όχι όμως, κερωμένου – στο ρύζι, μόλις το κατεβάσετε,. Σε περίπτωση που έχει κερί, βάλτε το λεμόνι σε ζεστό νερό και αφήστε το περίπου δύο λεπτά να αποβάλλει όλο το κερί που έχει στη φλοίδα του.

Πηγή άρθρου: TastyDay.gr