Υλικά

500 γρ. σπαγγέτι
αλάτι
5 κ.σ. ελαιόλαδο
350 γρ. φρέσκο σολομό, χωρίς δέρμα και κόκαλα
70 γρ. τσίπουρο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
300 γρ. κρέμα γάλακτος light
μαύρο πιπέρι
100 γρ. τυρί κρέμα
1/3 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο + έξτρα για το σερβίρισμα
ξύσμα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
Μόλις βράσουν τα σουρώνουμε και κρατάμε 250 γρ. από το νερό.
Μεταφέρουμε τα ζυμαρικά σε ένα μπόλ, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
Κόβουμε τον σολομό σε λεπτές φέτες πάχους 2 εκ. χωρίς να πιέζουμε πολύ το ψάρι.
Βάζουμε την ίδια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει καλά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τον σολομό και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα και από τις 2 πλευρές. Θα είναι μαγειρεμένος όταν θα αρχίσει να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το τσίπουρο και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ αφαιρούμε τον σολομό από το τηγάνι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να αρχίσει να καραμελώνει.
Ανακατεύουμε τακτικά τρίβοντας τον πάτο του τηγανιού με μία ξύλινη σπάτουλα ώστε να ξεκολλήσουν τα μικρά κομματάκια ψαριού που πιθανόν να υπάρχουν.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε το νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών που έχουμε κρατήσει, τα ζυμαρικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα μας για 3 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε στην κατσαρόλα τον σολομό, το τυρί κρέμα, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού.
Ανακατεύουμε με μία τσιμπίδα και σερβίρουμε με άνηθο ψιλοκομμένο.

πηγή:akispetretzikis.com