Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τους rich and famous του Μανχάταν γνωρίζουν πια ότι η Ντάσα Ζούκοβα δεν δίνει ποτέ είδηση. Έχοντας μάθει μια ζωή να αγνοεί τα φλας των φωτογράφων που αστράφτουν σε κάθε της βήμα, η πρώην σύζυγος του Ρομάν Αμπράμοβιτς έχει αναγάγει σε τέχνη το να μιλά στους δημοσιογράφους χωρίς να λέει τίποτα.

Όπως τότε που κάποια ρεπόρτερ την πλησίασε στο τέλος μίας επίδειξης μόδας για να τη ρωτήσει πώς της φάνηκαν τα ρούχα, απλά για να πάρει την αποστομωτική απάντηση: «Μου άρεσαν, αλλά αυτό είναι off the record». Όμως ο γάμος της με τον Σταύρο Νιάρχο Τζούνιορ δεν μπορεί παρά να αποτελεί είδηση. Έστω και εάν το ζευγάρι προσπάθησε να κρατήσει μυστική την τελετή, που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στο Παρίσι, παρουσία λίγων στενών φίλων και συγγενών.

Για τον 34χρονο κληρονόμο της πλουσιότερης ελληνικής δυναστείας, αυτός ο γάμος επιβεβαιώνει ότι ο άλλοτε playboy έχει πια σοβαρευτεί. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο εγγονός του δισεκατομμυριούχου εφοπλιστή και συλλέκτη έργων τέχνης που πολλοί αποκαλούσαν ο «Χρυσός Έλληνας», συνήθιζε πριν από μερικά χρόνια να απασχολεί συχνά-πυκνά τα σκανδαλοθηρικά έντυπα. Στα κοσμικά πηγαδάκια της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες, ο Σταύρος Νιάρχος Τζούνιορ έγινε γνωστός από τις σχέσεις του με την Λίντσεϊ Λόχαν και την Μέρι-Κέιτ Όλσεν, αλλά κυρίως από τον επεισοδιακό δεσμό του με την Πάρις Χίλτον.

Την εποχή εκείνη, οι εφημερίδες έγραφαν για τα ξέφρενα πάρτι και τις άλλες περιπέτειές του με τον εγγονό της Γκρέις Κέλι και του Πρίγκιπα Ρενιέ του Μονακό, Πιέρ Κασιράγκι, με τον οποίο είναι κολλητοί από τα σχολικά τους χρόνια. Η ιστορία ενός καβγά σε μπαρ της μοδάτης meatpacking district της Νέας Υόρκης, ο οποίος έληξε με το νεαρό πρίγκιπα του Μονακό στο νοσοκομείο και το όνομα του Νιάρχου στις κουτσομπολίστικες εφημερίδες, έχει αφήσει εποχή.

Όμως και η Ντάσα Ζούκοβα συνήθιζε να κινείται στους κύκλους της αμερικανικής αριστοκρατίας πολύ πριν γνωρίσει τους δισεκατομμυριούχους μετέπειτα συζύγους της. Γεννημένη στη Μόσχα το 1981, η Ντάρια, όπως βαφτίστηκε, ήταν η μοναχοκόρη ενός ολιγάρχη που έβγαλε μια περιουσία από τα πετρέλαια και μίας μοριακής βιολόγου.

Οι γονείς της χώρισαν στα 10 της χρόνια και όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η μητέρα της δέχθηκε μία θέση στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, οι δυο τους βρέθηκαν να ζουν πρώτα στο Χιούστον και μετά στο Λος Άντζελες.

Όταν άφησε τη Μόσχα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ντάσα δεν μιλούσε ούτε λέξη αγγλικά. «Ήταν ένα πολιτισμικό σοκ. Δεν είχα ξαναδεί στη ζωή μου δημητριακά. Στη Ρωσία τρώγαμε τυρί και τηγανίτες για πρωινό, όχι πολύχρωμα στρογγυλά που τα αγοράζεις μέσα σε κουτί από χαρτόνι», θα έλεγε σε κάποια συνέντευξή της στον βρετανικό Guardian πριν από μερικά χρόνια. Το πέρασμα στην άλλη πλευρά του σιδηρούν παραπετάσματος ήταν σοκαριστικό για ένα κορίτσι που μόλις το 1989 άκουσε για πρώτη φορά στη ζωή της ξένη μουσική και ανακάλυψε τους Beatles. «Ήμουν περίπου οκτώ χρόνων. Κάποιος είχε μία κασέτα. Αγαπούσα τους Beatles», θυμόταν από αυτή την πρώτη της επαφή με την δυτική κουλτούρα.

Όμως η όλο και μεγαλύτερη περιουσία που την εποχή εκείνη ήλεγχε ο πατέρας της πίσω στη Ρωσία, έκανε τη μετάβασή της στη Δύση πιο ομαλή. Η Ντάσα φοιτούσε σε ακριβά σχολεία, έκανε σκι και έπαιζε τένις. Πολύ σύντομα, μιλούσε τα αγγλικά καλύτερα και από τα ρώσικα. Και όταν οι δυσκολίες της στην οργανική χημεία ανέτρεψαν τα σχέδιά της να σπουδάσει ιατρική, εκείνη έκανε αυτό που συνηθίζουν τα «it girls» αυτής της κοινωνικής τάξης: Δημιούργησε το δικό της brand μόδας.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ζει στο Λονδίνο, κάνει παρέα με μέλη της βασιλικής οικογένειας και συναναστρέφεται με τα παιδιά άλλων μεγιστάνων. Όμως ένα ταξίδι της στη Ρωσία έμελλε να αλλάξει τη ζωή της. Η Ντάσα έχει χωρίσει με τον επί χρόνια σύντροφό της, τον αστέρα του τένις Μαράτ Σάφιν, όταν γνωρίζει τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, που ήταν τότε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία.

Παρότι εκείνος είναι ακόμα παντρεμένος με τη δεύτερη σύζυγό του, Ιρίνα, οι φωτογράφοι αρχίζουν να «συλλαμβάνουν» τον ολιγάρχη και την αρκετά νεότερή του Ζούκοβα σε διάφορους προορισμούς ανά τον πλανήτη. Τελικά ο Αμπράμοβιτς χωρίζει με το ακριβότερο διαζύγιο του κόσμου και το καλοκαίρι του 2008 παντρεύεται την Ζούκοβα (με έναν γάμο που κρατήθηκε κρυφός έως το 2015).

Την εποχή εκείνη, το ζευγάρι ταράσσει τα νερά στο συντηρητικό κόσμο της τέχνης. Ο Αμπράμοβιτς δίνει 33,6 εκατ. δολάρια για να αγοράσει τον πίνακα «Benefits Supervisor Sleeping» του Λούσιαν Φρόιντ, σπάζοντας το ρεκόρ του ακριβότερου έργου από εν ζωή καλλιτέχνη. Και λίγες ώρες αργότερα ξοδεύει 86,3 εκατ. δολάρια για το «Triptych 1976» του Φράνσις Μπέικον, αγοράζοντας το ακριβότερο κομμάτι μεταπολεμικής τέχνης που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία. Ξαφνικά, ολόκληρη η βιομηχανία της τέχνης μιλά για τον Ρώσο ολιγάρχη και τη νεαρή σύντροφό του.

Όμως όταν η Ντάσα παίρνει έναν εγκαταλελειμμένο τερματικό σταθμό λεωφορείων της εποχής του κονστρουκτιβισμού και τον μετατρέπει σε μουσείο σύγχρονης τέχνης στη Μόσχα, πολλοί πιστεύουν αρχικά πως πρόκειται για το ακριβό καπρίτσιο ενός κακομαθημένου κοριτσιού. «Πριν από ένα χρόνο, ελάχιστοι άνθρωποι στον κόσμο της τέχνης είχαν ακούσει το όνομά της», γράφουν οι New York Times.

Αλλά λίγο πριν από τα εγκαίνια, έμποροι τέχνης και συλλέκτες από όλο τον κόσμο προσπαθούν απεγνωσμένα να εξασφαλίσουν μία από τις περιζήτητες προσκλήσεις. Τελικά το «Garage» της Ντάσα άνοιξε τις πόρτες του με την Έιμι Γουαϊνχάουζ να τραγουδά για 300 εκλεκτούς καλεσμένους. Μεταξύ αυτών η αφρόκρεμα της τέχνης, όπως ο πανίσχυρος γκαλερίστας Λάρι Γκαγκόσιαν, ο Τζεφ Κουνς, ο διαχειριστής hedge funds και γνωστός συλλέκτης Στίβεν Κοέν, αλλά και το «who is who» της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας, όπως η κόρη της πριγκίπισσας Καρολίνας του Μονακό, Σαρλότ Κασιράγκι.

Στα χρόνια που ακολουθούν, το «Garage» φέρνει στη Ρωσία τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες και μετρά περισσότερους από 100.000 επισκέπτες το μήνα. Η Ζούκοβα μεταμορφώνεται από «άπειρη κληρονόμος» σε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην παγκόσμια βιομηχανία της τέχνης. «Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, η Ντάσα έβαλε τη Ρωσία στον παγκόσμιο χάρτη της τέχνης», λέει για εκείνη ο Γκαγκόσιαν, που είναι γνωστό πως δεν χαρίζεται σε κανέναν.

Ζούκοβα και Νιάρχος θεωρούνται πλέον το νέο «power couple» της τέχνης, αφού ο γάμος τους ενώνει δύο από τις κορυφαίες συλλογές του κόσμου. Οι δύο τους γνωρίζονταν εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς η Ρωσίδα κληρονόμος είναι στενή φίλη της αδερφής του Σταύρου, Ευγενίας Νιάρχου. Όμως, όπως είπαν στην «Page Six» άτομα του περιβάλλοντός τους, ήρθαν πιο κοντά μετά το χωρισμό της Ντάσα από τον Αμπράμοβιτς, το καλοκαίρι του 2017. Στα τέλη του ίδιου έτους, οι δύο τους εθεάθησαν μαζί στη μεγάλη φουάρ της τέχνης Art Basel Miami, ενώ η σχέση τους αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2018, όταν φωτογραφίες στο Instagram μαρτύρησαν ότι είχαν περάσει την Πρωτοχρονιά στο Περού μαζί με παρέα φίλων τους.

Η πρόταση γάμου έγινε φέτος το καλοκαίρι και το ζευγάρι μοιράστηκε τα σχέδιά του για γάμο με τους διάσημους φίλους του στο πάρτι γενεθλίων της Ντάσα στη Νέα Υόρκη. Τότε, πηγές προσκείμενες στη μέλλουσα νύφη διαβεβαίωναν ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς δεν έχει κανένα πρόβλημα με το γάμο. «Τον έχει δει ένα εκατομμύριο φορές μετά το διαζύγιο», έλεγαν φίλοι της, εξηγώντας ότι οι πρώην σύζυγοι παραμένουν δύο καλοί φίλοι και συνεργάζονται αρμονικά τόσο στο μεγάλωμα των δύο παιδιών τους όσο και στα κοινά τους projects. Όσο για το γάμο της Ζούκοβα με το Νιάρχο, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, με το ζευγάρι να προσκαλεί «μόνο τα πιο κοντινά και αγαπημένα τους πρόσωπα».