Τη σκηνοθεσία υπογράφει η βραβευμένη από την Unesco Σοφία Καζαντζιάν. Γέλιο και συγκίνηση μαζί και ερμηνείες που ακροβατούν μεταξύ λογικού και παράλογου ταξιδεύοντας το θεατή στον ατμοσφαιρικό κόσμο του ιδιοφυούς συγγραφέα, Φραντς Κάφκα.

Η παράσταση που τελεί υπό την αιγίδα του Τσέχικου Κέντρου Πολιτισμού «Αθήνα», θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Παραλόγου, το οποίο διοργανώνουν και επιμελούνται καλλιτεχνικά η Σοφία Καζαντζιάν και ο Μάριος Ιορδάνου.

Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν, έχοντας διαγράψει μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία με τις θεατρικές τους παραστάσεις στο εξωτερικό (Παρίσι, Βερολίνο, Μόναχο, Ζυρίχη, Μόσχα, Λονδίνο, Δουβλίνο, Πράγα κ.α.) και έχοντας βραβευτεί από την Unesco για τη διεθνή ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, δημιουργούν μία μοναδική παράσταση για έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ου αιώνα.



Πως είναι να σε σκηνοθετεί η σύντροφος της ζωής σου;

Η Σοφία είναι ο άνθρωπος που με ξέρει καλύτερα από τον καθέναν. Ξέρει γιατί κάνω θέατρο και ξέρει πως και πότε νιώθω πραγματικά δημιουργικός. Ήρθε λοιπόν, μία ημέρα και μου είπε "γράφω ένα έργο για τον Φραντς Κάφκα. Αυτός θα είναι ο ρόλος της ζωής σου γιατί είσαι εσύ". Είχε δίκαιο. Η Σοφία είναι το πιο ταλαντούχο πλάσμα που έχω γνωρίσει και αυτό το έργο που έχει γράψει με αφορμή τη ζωή και το έργο του Φραντς Κάφκα είναι ένα έργο συγκλονιστικό με χιούμορ, συγκίνηση και μία ατμόσφαιρα άκρως καφκική.

Mιλήστε μου λίγο για το πρότζεκτ Κάφκα. Ενα ξεκίνημα από την γενέτειρα του πέρσι και στη συνέχεια σε ελληνικό έδαφος.

Περπατήσαμε πραγματικά στα χνάρια του Φραντς Κάφκα. Επισκεφτήκαμε το Μουσείο Κάφκα, το σπίτι που γεννήθηκε αλλά και εκείνο που έζησε αργότερα. Πήγαμε στην πλατεία με το περίφημο άγαλμά του, που κοιτάζει στο παράθυρο του γραφείου που εργαζόταν ως δημόσιος υπάλληλος και στο νεκροταφείο που βρίσκεται ο τάφος του. Είναι τόσο διαφορετικό το ταξίδι σε μία άλλη πόλη, σε μία άλλη χώρα μέσα από τα μάτια ενός συγγραφέα, γιατί γίνεται ταξίδι στο χρόνο. Η Πράγα πλέον, έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Στη συνέχεια, η παράσταση έκανε την ελληνική της πρεμιέρα στο αγαπημένο μου νησί, τη Σαντορίνη και τώρα έρχεται στην Αθήνα.



Πως βλέπετε το θέατρο σήμερα στην Ελλάδα;

Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει πολύ καλό θέατρο και ανθρώπους που πραγματικά διψούν να μιλήσουν μέσα από την τέχνη. Ο καθένας βέβαια, το κάνει με το δικό του τρόπο. Εμένα για παράδειγμα, δε με εκφράζει ο ρεαλισμός ούτε το ανέβασμα κλασικών έργων. Το θέατρο δεν το αντιμετωπίζω ως θέατρο με τον κλασικό τρόπο, αλλά όπως θα έλεγε ο Κάφκα "ως εκστρατεία για την αλήθεια" και ως έκφραση της θέσης μου μέσα στον κόσμο.

Έχετε κάνει αίτηση για επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια;

Όχι.

Πιστεύετε στην ενίσχυση του θεάτρου από την Πολιτεία;

Πιστεύω στην ενίσχυση του εαυτού μου από εμένα τον ίδιο. Δεν προσδοκώ ούτε προσμένω κάτι από κανέναν. Πριν από χρόνια είδαν την παράστασή μου για τον Νίκο Καζαντζάκη από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και στήριξαν στην πορεία την ευρωπαϊκή της διαδρομή. Είναι χαρά μου να συνεργάζομαι με ανθρώπους που έχουν δει και έχουν αγαπήσει το έργο μου. Αυτό δεν καθορίζει όμως, την καλλιτεχνική πορεία του έργου αυτού.



Ποιο είναι το επόμενο πρότζεκτ πάνω στο θέατρο;

Προς το παρόν, βρίσκομαι "στο μυαλό του Φραντς Κάφκα".

Απέχετε από την τηλεόραση. Είναι δική σας επιλογή ή δεν προέκυψε κάτι που να σας φανεί ενδιαφέρον;

Αυτή τη στιγμή ζω πολύ καλά από το θέατρο και κάνω αυτό που με εκφράζει απόλυτα. Θα έπρεπε οι συνθήκες να είναι κοντά σε αυτό το ιδανικό για να κάνω κάτι άλλο εκτός θεάτρου. Η τηλεόραση είναι πολύ ωραίο είδος, εάν αξιοποιείται σωστά.