Αρκετοί έλληνες απο τον καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο θέλησαν να στείλουν το δικό της μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην Ελληνίδα Ολυμπιονίκη, Σοφία Μπεκατώρου, η οποία μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στο ξεκίνημα της καριέρας της, από παράγοντα της ομοσπονδίας.

«Σπάσε τη Σιωπή» ήταν ο τίτλος της ημερίδας στη διάρκεια της οποίας η Ολυμπιονίκης,
κατέθεσε τη συγκλονιστική μαρτυρία της σεξουαλικής παρενόχλησης που υπέστη την περίοδο που ήταν αθλήτρια από άνθρωπο του πολύ στενού, αθλητικού της περιβάλλοντος.

Η κατάθεση ψυχής της σημαιοφόρου της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς του Ρίο, παρότρυνε κι άλλες αθλήτριες να καταθέσουν αντίστοιχες εμπειρίες ενώ ξεσήκωσε θύελλα συμπαράστασης από πολιτικούς και διάσημα πρόσωπα από τον χώρο της σοουμπίζ, πρόσωπα που στηρίζουν ανοιχτά την Ολυμπιονίκη και καταδικάζουν φυσικά την πράξη αυτή.

Η Σοφία Μπεκατώρου ονομάτισε στον Εισαγγελέα τον άνθρωπο ο οποίος την κακοποίησε σεξουαλικά το 1998.

Ο άνθρωπος αυτός, σύμφωνα με την κατάθεση της ίδιας της Ολυμπιονίκη στον αρμόδιο Εισαγγελέα, είναι ο νυν αντιπρόεδρος της ΕΙΟ και Υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος, Αριστείδης Αδαμόπουλος. Ο ίδιος εκτελεί χρέη εκπροσώπου της ιστιοπλοΐας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η Μαριλένα Παναγιωτοπούλου η οποία δραστηριοποιείται επί σειρά ετών στον καλλιτεχνικό χώρο έγραψε: Με αφορμή την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, κάνω ανοιχτή έκκληση στα αγόρια και τα κορίτσια του καλλιτεχνικού χώρου να καταγγείλουν επιτέλους δημοσίως αντίστοιχα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και/ή κακοποίησης από παράγοντες του δικού μας χώρου. ΑΡΚΕΤΑ με την ανοχή σε τέτοιους εγκληματίες για μια (κυριολεκτική ή υποθετική) θέση στον ήλιο.

ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ, ΜΙΛΗΣΤΕ!

139428544_461086165301296_231118459693149738_n


Με μία ανάρτησή της στο instagram, η Σία Κοσιώνη θέλησε να στείλει το δικό της μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην Ελληνίδα Ολυμπιονίκη, Σοφία Μπεκατώρου, η οποία μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στο ξεκίνημα της καριέρας της, από παράγοντα της ομοσπονδίας.

Η anchorwoman του ΣΚΑΪ έγραψε: «Τώρα έχουμε ακόμη ένα λόγο να υποκλινόμαστε στην Ολυμπιονίκη μας Σοφια Μπεκατώρου που βρήκε το θάρρος μετά από τόσα χρόνια να μιλήσει για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, δαμάζοντας πλέον και τα «μποφόρ» της ψυχή της.
Μετά από χρόνια ενοχών, που δεν μπόρεσε να το αποτρέψει, που δεν μπόρεσε να το καταγγείλει, μιλάει δυνατά δίνοντας δύναμη και θάρρος σε χιλιάδες άλλες γυναίκες που επιλέγουν υπό το βάρος αμέτρητων φόβων τη σιωπή. Σοφία είμαστε μαζί σου».


φυφφγ

Ο Κρατερός Κατσούλης ο με μεγάλη ευαισθησία είπε τη γνώμη του δημόσια για όσα υπέστη η χρυσή ολυμπιονίκης μας πριν χρόνια:
«Ποτέ . Πουθενά . Για κανένα λόγο . Από κανένα άνθρωπο. Με καμία δικαιολογία . 
Τέλος τώρα , στην σεξουαλική κακοποίηση και σε οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης. Μπράβο στην ολυμπιονίκη μας που μίλησε για την ίδια, δίνοντας ουσιαστικά ,ελπίζω θάρρος ,σε όλους τους ανθρώπους γυναίκες άντρες να κάνουν το ίδιο. Είμαστε εμείς οι ίδιοι, οι γονείς μας, τα παιδιά μας! Σεβασμός και αγάπη μόνο! @sofiabekatorou » έγραψε ο ηθοποιός και παρουσιαστής δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της γνωστής αθλήτριας.

dtrere

H Σταματίνα Τσιμτσιλή εξέφρασε και εκείνη την στήριξη της στην Σοφία Μπεκατώρου και έκανε μια ανάρτηση στην οποία έγραψε τα εξής: «Τι και αν η Σοφία χρειάστηκε χρόνια για να μιλήσει ανοιχτά για ό,τι πέρασε. Κάθε άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του θέλει απλά να την αγκαλιάσει, να την ακούσει και να σταθεί στο πλευρό της. Να την επιβεβαιώσει ότι δεν έφταιξε κάπου και δεν έκανε τίποτα λάθος. Αρκεί που βρήκε θάρρος να μιλήσει. Το «όχι της»στις αρρωστημένες ορέξεις οποιουδήποτε είναι όχι. Σαφές και ξεκάθαρο. Το ότι διατυπώνεται και εκφέρεται είναι αρκετό. Ως γυναίκα και ώς μητέρα που μεγαλώνει κορίτσια, προσπαθώ να εμπνέυσω τον αυτοσεβασμό και ειλικρινά ντρέπομαι, όποιον εκφράζει την λογική, των ίσων αποστάσεων. Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις στην κακοποίηση την λεκτική ή την σωματική».


bvbvvc

Η Ναταλία Γερμανού μέσα από την εκπομπή της «Καλύτερα δεν γίνεται» στον Alpha σήμερα έκανε αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα και στήριξε ανοιχτά την Ολυμπιονίκη:

«Εννοείται ότι είμαστε μια ψυχαγωγική εκπομπή με ενσυναίσθηση. Δηλαδή δεν ζούμε σε ένα ροζ στρουμφοχωριό στο οποίο υπάρχουν μόνο gossip. Υπάρχουν και θέματα τα οποία αγγίζουν την ψυχή μας όπως και την δική σας και σε καμία περίπτωση ποτέ δεν θα τα αγνοήσουμε».

«Βέβαια είχαμε και τα γνωστά σχόλια που συνήθως ακολουθούν τέτοιες εξομολογήσεις γυναικών. «Γιατί μίλησε τώρα;», «Τώρα το θυμήθηκε;», «Γιατί δεν μας λέει ποιος είναι;» και άλλα τέτοια πολλά τα οποία δεν θέλω καν να μπω στη διαδικασία να σχολιάσω. Είναι χυδαίος ο όποιος αντίλογος» δήλωσε νωρίτερα η Ναταλία Γερμανού στο «Καλύτερα δε γίνεται».



H παρουσιάστρια και ραδιοφωνική παραγωγός των Παραπολιτικών 90,1 Μπάγια Αντωνοπούλου αναφερόμενη στην πρωην αθλήτρια της Ιστιοπλοίας και Ολυμπιονίκης έγραψε στο twitter: Η @SofiaGoldmedalβρήκε το θάρρος να μιλήσει για τη σεξουαλικη κακοποίηση που δέχθηκε απο μεγαλοπαράγοντα του χώρου της. Χρυσό παράδειγμα για κάθε γυναίκα που κρατά μέσα της ένα τόσο τραυματικό γεγονός. Αν ανοίξει ο δρόμος για να μιλήσει κάθε κοπέλα που το βίωσε».



Και ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μπουρδούμης έκανε μια ανάρτηση μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στον Instagram και συμπαραστάθηκε στην Σοφία Μπεκατώρου σχολιάζοντας: «Η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη. Έγινε, έτσι και μια Ολυμπιονίκης της Ευθύνησς στο όνομα όλων, γυναικών και ανδρών, παιδιών, και εφήβων, μέσα και έξω από την οικογένεια».

bcvcvcv

Με την σειρά της η Ρούλα Κορομηλά φυσικά, καταδίκασε την συγκεριμένη πράξη και στήριξε ανοιχτά την Ολυμπιονική της Ιστιοπλοίας:
«Η Σοφία Μπεκατωρου ζει χρονια παρέα με τον εφιαλτη της και δυστυχως θα τον θυμάται για παντα,αξιολύπητοι «άνθρωποι»που τολμάτε κιόλας να αναρωτιέστε γιατι τώρα το θυμήθηκε.Έτσι κ αλλιώς δεν απευθύνθηκε σ εσας.Συνεχίστε την ανθρωποφαγία σας.Μπράβο κορίτσι μου για όλα».

γψφδφδφδ
γψφδφδφδ
H ηθοποιός Ελισάβετ Μουτάφη ανάρτησε μια φωτογραφία, η οποία έγραφε: «Όχι η Σοφία Μπεκατώρου δεν το θυμήθηκε αργά. Η Σοφία Μπεκατώρου δεν το ξέχασε ποτέ».

cvvcvcvc

H Μαρία Μπακοδήμου επίσης αναφέρθηκε στην Σοφία Μπεκατώρου στηρίζοντας την, ενώ δεν παρέληψε να σχολιάσει και την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Ιστιοπλοίας μετά τον σάλο της αποκάλυψης περί σεξουαλικής παρενόχλησης της αθλήτριας.
«ΝΤΡΟΠΗ!!! Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας χαρακτηρίζει στην ανακοίνωση της το βιασμό που κατήγγειλε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατωρου ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ. Θα πρέπει να επανέλθει με μια διορθωτική ανακοίνωση η Ομοσπονδία αν θέλει να σώσει την αξιοπρέπεια και τη σοβαρότητα της. Δυσάρεστο περιστατικό είναι να τσακωθείς με κάποιον στα φανάρια. Ο βιασμός είναι έγκλημα. Οποιος αναφέρει ένα έγκλημα ως δυσάρεστο περιστατικό ή δεν έχει αξιες ή δεν ξέρει Ελληνικά. Μετά απορούμε γιατί τόσα θύματα βιασμών σιωπούν . Είμαστε όλοι κοντά στη Σοφία Μπεκατωρου και συνολικά στις γυναίκες που έχουν τη δύναμη και το θάρρος να καταγγείλουν αυτό το έγκλημα παρόλο που ξέρουν ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ανάλογες- γελοίες το λιγότερο , τραυματικες κυρίως -αντιδράσεις . Η φωνή μας είναι η δύναμη μας ».

αααααα
ρερερερε

H σεναριογράφος της σειράς «Το Καφέ της Χαράς», Άννα Χατζησοφιά έκανε μια ανάρτηση στο twitter και έγραψε: «Η άθλια ανακοίνωση του πρόεδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας δείχνει το βαθμό ενσωμάτωσης της Πατριαρχίας και της κουλτούρας βιασμού και αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους η (κάθε) Σοφία σιωπά. Με την #Μπεκατωρου αδιαπραγμάτευτα».

fggfgf