Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, διάσημοι Έλληνες έκαναν μια κατάθεση ψυχής για τη σοβαρή περιπέτεια που είχαν περάσει στο παρελθόν και πώς την αντιμετώπισαν, στέλνοντας έτσι μηνύματα αισιοδοξίας.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλα μιλώντας στον Θάνο Σιαφάκα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ είπε μεταξύ άλλων:

«Ο καρκίνος νικιέται, δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τη μάχη, χρειάζεται δύναμη ψυχής, οι ανθρώπινες δυνάμεις είναι τεράστιες… Στην αρχή παθαίνεις ένα σοκ, λες καρκίνος, όμως μετά, αυτό που είπα στον εαυτό μου είναι ότι θα βγεις νικητής, ότι θα νικήσω τον καρκίνο. Η ψυχολογία είναι το 50% τα υπόλοιπα ανήκουν στους γιατρούς.

Φανταστείτε ότι μόλις μου το ανακοίνωσαν, πήρα την οικογένειά μου και πήγα διακοπές στην Πάρο. Ποτέ μου δεν μπήκα στη γυάλα, συνέχισα κανονικά τις δραστηριότητές μου, την κανονικότητα μου, όμως πρόσεχα, σταμάτησα το κάπνισμα -κάπνιζα πολύ, από 15 χρονών- πρόσεχα το air condition, o οργανισμός μου είχε εξασθενήσει.

Η μεγάλη αγωνία είναι όταν περιμένεις τα αποτελέσματα της αξονικής, εκεί είναι λες και περιμένεις αν θα πας στο εκτελεστικό απόσπασμα ή όχι, είναι σημαντική η στιγμή. Τη μάχη τη δίνεις αρχικά μόνος, όμως μετά βλέπεις ότι είναι δίπλα σου η οικογένειά σου να σου δίνει ελπίδα και αισιοδοξία. Ποτέ δεν εγκατέλειψα, ποτέ δεν έπεσα σε καταστάσεις αυτολύπησης να πω γιατί συμβαίνει σε μένα αυτό, ένιωθα καβαλάρης. Τι μηνύματα θα ήθελα να στείλω στον κόσμο; Να μην εγκαταλείπει, να δώσει τη μάχη του αλλά και με το πρώτο σύμπτωμα κατευθείαν στο γιατρό, να μην αφήνουμε κάτι να εξελίσσεται, γιατί πολύ απλά ο καρκίνος νικιέται και βέβαια στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικούς γιατρούς».

Ένα συγκλονιστικό κείμενο επίσης έγραψε και ο Αντίνοος Αλμπάνης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Ο γνωστός ηθοποιός έχει νοσήσει από καρκίνο πριν από ενάμισι χρόνο και θέλησε να μοιραστεί με τους διαδικτυακούς φίλους του την εμπειρία του ενώ παράλληλα τους παρότρυνε να εξετάζονται γιατί η πρόληψη σώζει ζωές. Μάλιστα, ο ίδιος δημοσίευσε ένα βίντεο από την περίοδο που έδινε τη δική του μάχη.


«Έχω δει τον φόβο, την αγωνία, τις λευκές μπλούζες, έχω δει τις σιωπηλές συσκέψεις, τον οίκτο, τη συγκατάβαση, έχω δει τα θεραπευτικά σχήματα, τους καθετήρες στις φλέβες, τους τομογράφους, έχω δει τον γυμνό μου ώμο, το οίδημα στο χέρι, το κατεστραμμένο μου δέρμα.

Τώρα όμως, την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, θέλω να δεις κάτι κι εσύ, εσύ, θέλω να δεις ότι δεν ντρέπομαι να δείξω την ασχήμια της αρρώστιας μου, θέλω να δεις ότι δεν έπαψα ποτέ να ονειρεύομαι, να εργάζομαι και να παράγω, θέλω να δεις ότι ακόμα και στα πιο βαθιά σκοτάδια μου άφηνα να μπαίνει φως θέλω να δεις ότι δεν ξέχασα να αγαπάω.

Θέλω να δεις ότι δεν υπήρξα ποτέ μελλοθάνατος, θέλω να δεις ότι αν όλοι μας αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, οι πρόωροι θάνατοι από καρκίνο θα ελαττωθούν κατά 25%. Εξετάσου τώρα, όχι για το τώρα αλλά για τον επόμενο μεγάλο έρωτα, την επόμενη αγκαλιά, τα επόμενα μπάνια, το επόμενο χαμόγελο που θα συναντήσεις τυχαία στο δρόμο», έγραψε ο Αντίνοος Αλμπάνης. 

Δες το βίντεο:



Η Ευρυδίκη Παπαδοπούλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου θυμήθηκε και εκείνη τις δύσκολες στιγμές που βίωσε πριν από 8 χρόνια όταν οι γιατροί της ανακοίνωσαν ότι πάσχει από μια μορφή καρκίνου στο αίμα.

Δημοσιεύοντας μια φωτογραφία από την περίοδο που έκανε χημειοθεραπείες στο προφίλ της στο Instagram, η ίδια μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς φίλους της την εμπειρία της.

«Σήμερα έχω γενέθλια. 8 χρόνια πριν 4-2-2013 σαν σήμερα παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, οι γιατροί μου ανακοίνωσαν πως το σώμα μου νόσησε από μια μορφή καρκίνου στο αίμα τελικού σταδίου. Τα κατάφερα. 8 χρόνια μετά σήμερα έχω πάλι γενέθλια και υγεία και εμπειρίες. Είστε πολλοί που παλεύετε με τον καρκίνο και όπως εγώ τα κατάφερα και εσείς μπορείτε να τα καταφέρετε. Πως; Με χαμόγελο και αισιοδοξία. Και αφού κατάφερα αυτό, μπορώ να καταφέρω τα πάντα. Γιατί; Γιατί είμαι απόλυτα δυνατή», έγραψε η Ευρυδίκη Παπαδοπούλου.



Παράλληλα και ο τραγουδιστής Mike έκανε μία αναδρομή και δημοσίευσε στο προφίλ του στο Instagram ένα βίντεο από την περίοδο που βρισκόταν στο νοσοκομείο και έκανε χημειοθεραπείες.

Στο πλευρό του η σύντροφός του, Έλενα Τσαγκρινού, η οποία τον στήριζε σε όλο αυτό το δύσκολο ταξίδι.

«Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου! Αυτό το βίντεο που βλέπεις είναι από ένα βράδυ στο δωμάτιο του νοσοκομείου κατά την διάρκεια των χημειοθεραπειών, παρέα με την Έλενα! Μας είχε πιάσει ένα νευρικό γέλιο γιατί σκεφτόμασταν πως θα ήταν αν έφευγα κρυφά από το νοσοκομείο ενώ ήμουν υπό την επήρεια ηρεμιστικών φαρμάκων που έπαιρνα τότε για να κοιμηθώ!! Απ’ ότι φαίνεται τελικά είναι ωραίο να αντιμετωπίζεις τις δύσκολες καταστάσεις με χιούμορ και χαμόγελο γιατί τώρα που βλέπω αυτό το βίντεο δεν μου έρχονται στο νου κακές μνήμες απλά γελάω και θυμάμαι ποσό αστείο ήταν εκείνο το βράδυ! Αγάπη μου σε ευχαριστώ για όλα!», έγραψε χαρακτηριστικά ο Mike.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσκαρης, πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια με τον καρκίνο, αλλά βγήκε νικητής. Με αφορμή την παγκόσμια μέρα καρκίνου, μίλησε για την εμπειρία του που ήταν επίπονη αλλά δίνοντας και ένα μήνυμα αισιοδοξίας αφού όπως γράφει ο καρκίνος είναι πόνος και αγωνία αλλά κρύβει δύναμη, αντοχή και υπομονή.

Διαβάστε όσα συγκλονιστικά έγραψε:

«Παγκόσμια μέρα καρκίνου. Ναι μην φοβάστε να την πείτε την λέξη γιατί μπορεί να είναι πόνος θλίψη αγωνία δάκρυα πίκρα μελαγχολία. Κρύβει όμως πράγματα που στην αρχή δεν τα καταλαβαίνεις ….κρύβει δύναμη αντοχή υπομονή ελπίδα σοφία αγώνα πάθος για την ζωή. Να σου πω εγώ και όσοι το έχουμε ζήσει. Δεν είναι λύπηση. Είναι απλά μια στραβοτιμονιά στην ζωή που αν θέλουμε την διορθώνουμε με την βοήθεια του θεού. Το έζησα ….και ζω και ότι άφησε φεύγοντας. Είδα να χάνω τους κοιλιακούς είδα να χάνω κιλά είδα να χάνω μαλλιά γενιά να χάνω ένα κομμάτι του εαυτό μου. Είδα τα δάκρυα να κυλάνε στο πρόσωπο μου. Είδα τον πόνο να μην με αφήνει να χαμογελάω, τα πόδια μου να λυγίζουν, το μυαλό μου να πέφτει σε περίεργες σκέψεις. Να σκέφτομαι άραγε ήρθε το τέλος ; Να σκέφτομαι «άραγε ο ανιψιός σου θα προλάβει να σε μάθει ή θα φύγεις και θα του λένε είχες έναν θείο που όταν γεννήθηκες έκλαιγε σαν μικρο παιδί».


Με μία ανάρτησή της στο Facebook η Μάγια Τσόκλη θέλησε να στείλει το δικό της μήνυμα στήριξης και δύναμης σε όλους τους καρκινοπαθείς, με αφορμή τη σημερινή 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Η ίδια που έχει μιλήσει παλαιότερα για τη σκληρή μάχη που έχει δώσει με τον καρκίνο του μαστού, έγραψε στη δημοσίευσή της: «Κάθε μέρα, χρόνια τώρα. Ο καρκίνος δεν ξεχνιέται. Όταν γνωριστείτε, είναι η μόνιμη αποσκευή σου. Δείχνετε κατανόηση (κυρίως όχι συμπόνια) σε όσους έχουν νοσήσει, και προς Θεού, μην αμελείτε τις προληπτικές εξετάσεις σας. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Με την αγάπη μου. #worldcancerday».

fddfdf