Εξήντα χρόνια επιτυχημένης μουσικής διαδρομής, χιλιάδες τραγούδια, μεγάλες επιτυχίες, σημαντικές συνεργασίες συνέθεσαν την πλούσια διαδρομή ενός σπουδαίου καλλιτέχνη, ο οποίος για πρώτη φορά στην πολυετή του πορεία εμφανίστηκε στο Ηρώδειο.

Το αγόρι με την ταπεινή καταγωγή και τα δύσκολα παιδικά χρόνια, με οδηγούς του το ταλέντο, την σκληρή δουλειά και το μοναδικό του αστέρι, κατάφερε να τραγουδήσει στο ιστορικό αθηναϊκό θέατρο, σε μια κατάμεστη από κόσμο και συναισθήματα συναυλία.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος δεν είχε ανάγκη καμία επίσημη πιστοποίηση της αξίας του, όμως αυτή η συναυλία θεωρείται δικαίως ιστορική.

Στην συνέντευξη τύπου για την εν λόγω εμφάνιση, ο τραγουδιστής είχε πει χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους:

«“Θεέ μου αυτή τη δουλειά θέλω να κάνω”, είπα. Φαντάζεστε τι σημαίνει για έναν λαχαναγορίτη να του πει ο γιος του ότι θέλει να γίνει θεατρίνος; Πίστευα ότι θα με σφάξει. Αντίθετα εκείνος μου ζήτησε να βάλω τα καλά μου ρούχα και με πήγε – χωρίς να το ξέρω – να γραφτώ στη δραματική σχολή. Στο Ωδείο Μανώλη Καλομοίρη. Εκεί πήγε και η Κάλλας.»

«Επιστρέφοντας μου είπε: “Για να μην πεις κάποια μέρα ότι δε σε άφησα να κάνεις αυτό που ήθελες.” Σας ορκίζομαι ότι ακόμη και τώρα που είμαι πια 80 χρόνων κάθε φορά που βγαίνω στη σκηνή του λέω: “Κοίτα τώρα! Είμαι ευτυχής γιατί κατάφερα με την απλότητα και τη λαϊκότητά μου να φτάσω ως εδώ.” Η απλότητα δε χάνει ποτέ.»

Μαζί του στη σκηνή του Ηρωδείου, βρέθηκαν και δύο εξαιρετικοί σολίστες: Ο Μανώλης Καραντίνης στο μπουζούκι και ο Θανάσης Βασιλόπουλος στο κλαρίνο. Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η εμφάνιση του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα.

Στη συναυλία συμμετείχαν η πολυμελής ιστορική φιλαρμονική «Ομόνοια» του Γαστουρίου της Κέρκυρας με τον Σπύρο Ράλλη στη διεύθυνση της ορχήστρας και οι μικτές χορωδίες «Αχαράβης» και «Καναλίων» της Κέρκυρας, υπό τη διδασκαλία της Αγάθης Κοσκινά.

Τα τρία σύνολα συνόδευσαν τον Τόλη Βοσκόπουλο σε μία ξεχωριστή συναυλία στην Κέρκυρα, ενθουσιάζοντας το κοινό.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος εμφανίστηκε στο Ηρώδειο έχοντας στις αποσκευές τους τις μεγάλες επιτυχίες του και όλα τα τραγούδια του που έμειναν αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο.

Τη σκηνοθεσία της συναυλίας είχε αναλάβει η Σοφία Σπυράτου, τα σκηνικά υπέγραψε ο Γιάννης Μετζικώφ και τους φωτισμούς η Ελευθερία Ντεκώ.

Η πορεία στο καλλιτεχνικό στερέωμα

Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1940 στον Πειραιά (Κοκκινιά). Είναι το δωδέκατο παιδί της οικογένειας Βοσκόπουλου (έχει 11 αδελφές). Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετών σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, και πέντε χρόνια αργότερα, το 1963, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι Βήμα-βήμα του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα. Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με την «Άγωνία», τη σημαδιακή χρονιά του 1968 (σύνθεση Γιώργου Ζαμπέτα) που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή.




Έχει ένα εντυπωσιακό φάσμα συνεργασιών, ερμηνεύοντας τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, του Μίμη Πλέσσα, του Άκη Πάνου, του Θανάση Πολυκανδριώτη, του Μάριου Τόκα, του Γιάννη Πάριου, του Γιώργου Κατσαρού, του Κώστα Βίρβου, του Φοίβου και πολλών άλλων.

Καθιέρωσε την μεγάλη βόλτα στην πίστα με το μακρύ καλώδιο στο μικρόφωνο και την δεκάλεπτη εισαγωγή στα τραγούδια του.



Στην ιστορία έχει μείνει η συνεργασία του με τον Στράτο Διονυσίου. Μάλιστα όταν οι 2 καλλιτέχνες τραγουδούσαν στη Θεσσαλονίκη ένα απόγευμα αποφάσισαν να πάνε να παίξουν μπιλιάρδο. Η αγάπη του κόσμου για τα λαϊκά είδωλα ήταν τόσο μεγάλη που μέσα σε λίγη ώρα έξω από τη καφετέρια είχαν μαζευτεί χιλιάδες θαυμαστές με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να μπορέσουν να βγουν από το μαγαζί.

Ο Πρίγκιπας του ελληνικού τραγουδιού με φανατικούς θαυμαστές Τόλης Βοσκόπουλος μεγαλούργησε στη θρυλική «Νεράιδα» όπου εμφανιζόταν επί σειρά ετών. Το όνομά του συνδέθηκε με αυτό του νυχτερινού κέντρου όπου πέρασαν σχεδόν όλοι οι διάσημοι της εποχής.

ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ /marinelladiva: 2015

Για παραπάνω από 35 χρόνια όλες του οι εμφανίσεις ήταν sold-out με τον Πρίγκιπα να αποθεώνεται από τους φανατικούς θαυμαστές. Τραγούδια-επιτυχίες όπως «Δυο καρδιές», «Το φεγγάρι πάνωθέ μου», «Μα εγώ αγαπώ μία», «Και εσύ θα φύγεις», «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Οι άντρες δε μιλούν πολύ», «Άιντε στην υγειά της», «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», «Ανεπανάληπτος», «Πριν χαθεί το όνειρο μας», «Της Χελιδονούς το ρέμα», «Τσιγγάνα για χατίρι σου», «Ψύλλοι στα αφτιά μου», «Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή» και πολλά άλλα.

Τη δεκαετία του 1980 ο Τόλης Βοσκόπουλος θα καθιερωθεί ως Πρίγκιπας του ελληνικού τραγουδιού με φανατικούς θαυμαστές που κάνουν κάθε δίσκο του χρυσό και πλατινένιο ενώ παράλληλα κάνουν κράτηση στα κέντρα που εμφανίζεται με το μήνα προκειμένου να εξασφαλίσουν προνομιακή θέση, κοντά στο είδωλο τους.

Το 2000 ο Τόλης Βοσκόπουλος βραβεύτηκε από τα βραβεία ΠΟΠ ΚΟΡΝ (μετέπειτα Αρίων) για την συνολική προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι.

Το 2005 τραγούδησε σε 5000 άτομα στο φρούριο της Κέρκυρας και τα έσοδα από τη συναυλία πήγαν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Το 2011 έπειτα από τριετή απουσία από την αθηναϊκή νύχτα δέχτηκε την πρόταση του Αντώνη Ρέμου και εμφανίστηκε μαζί του στη μουσική σκηνή Διογένης στην Αθήνα.



Το καλοκαίρι του 2013 ο Τόλης Βοσκόπουλος επέστρεψε στον Πειραιά, στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Σε μια συγκινητική συναυλία στο Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο τραγούδησε στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί εκεί από νωρίς για να καταφέρει να εισέλθει μιας και τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί. «Τον τόπο που γεννιέσαι και μεγαλώνεις τον κουβαλάς πάντα μέσα στην ψυχή σου, όπου κι αν βρεθείς. Μόνο συγκίνηση και βαθιά χαρά νοιώθω που επιστρέφω στον Πειραιά, που αγαπώ και έχω τόσες αναμνήσεις» δηλώνει ο Τόλης Βοσκόπουλος. Μια βραδιά γεμάτη συγκινήσεις. Μια ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ανέβηκε στη σκηνή μαζί του ο Μίμης Πλέσσας ο οποίος δήλωσε: «δεν έκανα τίποτε άλλο από το να χειροκροτώ ένα συγκλονιστικό καλλιτέχνη».

739585_2

 



Το 2015, 2017 και το 2020, που ήταν η τελευταία εμφάνιση του στις πίστες, ο Τόλης Βοσκόπουλος πραγματοποίησε εμφανίσεις στο Baraonda, προφέροντας μοναδικές βραδιές στους θαυμαστές του και όχι μόνο.



Στο θέατρο Έχει πρωταγωνιστήσει αλλά και συμμετάσχει σε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις δίπλα σε ιερά τέρατα της ηθοποιίας όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Βλαχοπούλου, η Βασιλειάδου, ο Κώστας Χατζηχρήστος κ.ά. Από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του ήταν τα μιούζικαλ: «Οι εραστές του ονείρου» (1972 μαζί με τη Ζωή Λάσκαρη), «Τραγούδα θεατρίνε» (1978 μαζί με τη Μαρία Αλιφέρη), «Ήρθες σαν όνειρο» (1998 μαζί με την Άντζελα Γκερέκου), όπου το θεατρικό σενάριο είναι στηριγμένο στον τρόπο γνωριμίας τους.


Δείτε άλλες εμφανίσεις του Τόλη Βοσκόπουλου στις πίστες και όχι μόνο:




Οι εμφανίσεις του Τόλη Βοσκόπουλου στην τηλεόραση: