Αν είναι κάτι άλλο, εκτός από τον κοροναϊό, που θα χαρακτηρίζει τη χρονιά που αποχωρεί, είναι δίχως υπερβολή οι «αναχωρήσεις» από την διασήμων ανθρώπων του πολιτισμού, του αθλητισμού, της πολιτικής. Το 2021 φεύγει κι αφήνει πίσω του απουσίες και σιωπή…

Πριν υποδεχτούμε το 2022 λοιπόν, ας θυμηθούμε τα δημόσια πρόσωπα που «έφυγαν» από τη ζωή τη χρονιά αυτή αφήνοντας τη δική τους παρακαταθήκη ο καθένας στον χώρο του.


Τιτίκα Σαριγκούλη 

Στις 22 Ιανουαρίου πέθανε η 87χρονη αγαπημένη ηθοποιός και συγγραφέας, Τιτίκα Σαριγκούλη.

3550_TITIKA_SARIGKOYLI_20012019

 

Λάρι Κινγκ

Μια ημέρα μετά έφυγε από την ζωή ο θρύλος των talk show στις ΗΠΑ, Λάρι Κινγκ. Ήταν μια από τις μορφές της σύγχρονης ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας. Παρουσιαστής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών λόγου, έγινε παγκοσμίως γνωστός από το «Larry King Live» με συνεντεύξεις διασημοτήτων της πολιτικής, της τέχνης και της επιστήμης, που παρουσίαζε επί 25 χρόνια (1985-2010) στο CNN.

larry-king-mavro-panteloni-tirantes


Αντώνης Καλογιάννης

Βαρύ πένθος για την οικογένεια του ελληνικού τραγουδιού αποτέλεσε η απώλεια του σπουδαίου ερμηνευτή, Αντώνη Καλογιάννη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, στις 12 Φεβρουαρίου 2021. Θεοδωρακικός, αλλά κι ερωτικός τραγουδιστής, ο Αντώνης Καλογιάννης, έκανε καριέρα και με τις δύο αυτές ισχυρές ερμηνευτικές πλευρές του, που βρήκαν την κοινή συνισταμένη τους στην πλούσια σε ηχοχρώματα φωνή του, όπου τραγούδησε τον αγώνα, αλλά και τον έρωτα. Η είδηση του θανάτου του εμβληματικού ερμηνευτή σκόρπισε θλίψη και συγκίνηση στο πανελλήνιο.

7620_ANTONIS_KALOGIANIS_15102007



Τάσος Θεοδωρόπουλος

Στις 25 Φεβρουαρίου έχασε τη μάχη με τη ζωή ο δημοσιογράφος Τάσος Θεοδωρόπουλος που νοσηλευόταν από τις αρχές του μήνα στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση με κοροναϊό και σηψαιμία.

7242_VISI_THEODOROPOYLOS_25022014


Γιώργος Καραϊβάζ

Δολοφονήθηκε στις 9 Απριλίου 2021, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του στον Άλιμο, από δύο άτομα που επέβαιναν σε δίκυκλο. Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι πρόκειται για στυγνή δολοφονία από το οργανωμένο έγκλημα.

170844767_125489556166246_6917321287147016965_n



Μίλβα

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών, στις 26 Απριλίου 2021, η διάσημη Ιταλίδα τραγουδίστρια, Μαρία Ίλβα Μπιολκάτι, γνωστή στο κοινό ως Μίλβα. Είχε ερμηνεύσει μερικές από τις μεγαλύτερες ιταλικές επιτυχίες των δεκαετιών του '60 και του '70, ενώ τα εντυπωσιακά, κόκκινα μαλλιά της ήταν αναγνωρίσιμα πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας της. Στην Ελλάδα και την Κύπρο είχε αγαπηθεί ιδιαίτερα και μέσα από τη συνεργασία της με τον αείμνηστο Θάνο Μικρούτσικο.

milva-maria-ilva-biolcati-2008-billboard-1548-1619301311


Ολυμπία Δουκάκη

Η ελληνικής καταγωγής, βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, Ολυμπία Δουκάκη, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών την 1η Μαϊου 2021.  Ξεχώρισε μεταξύ άλλων για την ταινία «Ανθισμένες Μανόλιες», ενώ συμμετείχε και στην κωμωδία «Κοίτα ποιος μιλάει». Έλαβε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου το 1988 για την ταινία «Moonstruck» του Νόρμαν Τζούισον. Στην Κύπρο την είδαμε από κοντά το 2012 όταν παρουσίασε τον μονόλογο του Μάρτιν Σέρμαν «Ρόουζ», υπό την αιγίδα του ΘΟΚ. Μακρά από τα φώτα της δημοσιότητας η Ολυμπία Δουκάκη ήταν μια ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

olympia_dukakis


Τάσος Μπερδέσης

Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών αποδίδεται η άγρια δολοφονία του πυγμάχου Τάσου Μπερδέση το πρωί της 31ης Μαΐου στη Βάρη, όταν άγνωστοι τον πυροβόλησαν με καλάσνικοφ στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου 22, λίγα λεπτά πριν περάσει την είσοδο του προπονητικού κέντρου Αίολος.

berdesis



Χριστίνα Βαρζοπούλου 

Θλίψη σκόρπισε στον καλλιτεχνικό χώρο μετά την είδηση του θανάτου της ηθοποιού Χριστίνας Βαρζοπούλου και σύζυγος του Θεόδωρου Κατσαφάδου στις 13 Ιουνίου. Την είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας μέσω Facebook.

varzopoulou



Ραφαέλα Καρά

Στις 5 Ιουλίου 2021 πέθανε η θρυλική Ραφαέλα Καρά, η γνωστότερη και πιο αγαπητή παρουσιάστρια της ιταλικής τηλεόρασης. Όσοι κάποτε τραγουδούσαν «Σκόπια σκόπια μισκό» την θυμούνται σίγουρα πολύ καλά!

shutterstock_1050345614



Φιλιώ Πυργάκη

Έφυγε από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου 17 Ιουλίου 2021  η φωνή της δημοτικής παράδοσης Φιλιώ Πυργάκη. Τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

filio-pirgaki


 Τόλης Βοσκόπουλος

Θρήνος στο ελληνικό τραγούδι για τον θάνατο του Τόλη Βοσκόπουλου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών στις 19 Ιουλίου 2021. Ήταν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και μακράν ο πιο εμπορικός. Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με το τραγούδι «Αγωνία» το 1968  που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή. Ο Τόλης Βοσκόπουλος είχε επίσης πρωταγωνιστήσει αλλά και συμμετάσχει σε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις.

VOSKOPOULOS


Άκης Τσοχατζόπουλος

Την τελευταία του πνοή, στις 27 Αυγούστου, άφησε σε ηλικία 82 ετών ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ με συνεχείς παρουσίες σε κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι και το 2004, ενώ το 1996 έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού ύστερα από την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Το 2012 είχε συλληφθεί με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και το 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών. Επικαλούμενος προβλήματα υγείας αποφυλακίστηκε το 2018.

ΑΚΗΣ-ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ-Ε-scaled-1

 

Mad Clip

Σοκ προκάλεσε το πρωί της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου η είδηση ότι ο trapper Mad Clip, πέθανε σε τροχαίο. Ο θάνατός του βύθισε στην θλίψη τους θαυμαστές του και όχι μόνο, καθώς ακόμη ένας νέος άνθρωπος έσβησε στον δρόμο. Το αυτοκίνητο μάρκας Porsche που οδηγούσε ο Mad Clip καταστράφηκε και η πρόσκρουση ήταν τόσο σφοδρή με αποτέλεσμα ο οδηγός, να εγκλωβιστεί εντός του οχήματος. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά δεν τα κατάφερε.

MadClip

 

Μίκης Θεοδωράκης

Την ίδια ημέρα στις 2 Σεπτεμβρίου πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, σε ηλικία 96 ετών. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες και το όνομά του γράφτηκε με «χρυσά» γράμματα, στο ελληνικό και το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Ο  Μίκης Θεοδωράκης είχε ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ωστόσο αθάνατος θα μείνει ο ρυθμός του «Ζορμπά». Ο  Μίκης Θεοδωράκης είχε ασχοληθεί και ενεργά με την πολιτική. Στην 60χρονη καριέρα του, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε γράψει πάνω από 1.000 τραγούδια, πολλά συμφωνικά έργα, καντάτες και ορατόρια, μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα και τραγωδίες, όπερες και μουσική για τον κινηματογράφο.

MIKIS-THEODORAKIS-1500a-1

 

Ζαν- Πολ Μπελμοντό

Για όλους, ήταν ο «Μπεμπέλ». Με τον θάνατο του Ζαν-Πολ Μπελμοντό, στα 88 του χρόνια,στις 6 Σεπτεμβρίου, η έβδομη τέχνη έχασε έναν από τους δημοφιλέστερους πρωταγωνιστές της, έναν ηθοποιό που μπορούσε να κάνει τα πάντα, χωρίς να παίρνει πολύ στα σοβαρά τον εαυτό του, από ταινίες δράσης μέχρι κωμωδίες και καλλιτεχνικά αριστουργήματα. Ο «γοητευτικός άσχημος» του γαλλικού κινηματογράφου, έπαιξε σε πέραν των 80 ταινιών, αφού μολονότι η καριέρα του ξεκίνησε από το θεατρικό σανίδι, επί μισό αιώνα κυριάρχησε στις κινηματογραφικές αίθουσες.

image_3


Φώφη Γεννηματά

Χτυπημένη από τον καρκίνο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών, στις 25 Οκτωβρίου, η Φώφη Γεννηματά, σκορπώντας πανελλήνια θλίψη. Ήταν κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Υπηρέτησε ως βουλευτής και υπουργός, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  και του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ).

gennimata_copy_1_2


gennimata_copy_1

Χρήστος Κυριαζής

Την τελευταία του πνοή στις 10 Νοεμβρίου άφησε σε ηλικία 68 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο, ο γνωστός τραγουδιστής Χρήστος Κυριαζής. Ο δίσκος που φέρει τον τίτλο της μεγάλης επιτυχίας του «Μου θυμίζεις τη μάνα μου» (1992) έγινε «πλατινένιος», ξεπερνώντας τις 125.000 αντίτυπα!

kyriazis


Γιώργος Τράγκας

Χτυπημένος από κοροναϊό απεβίωσε σε ηλικία 72 ετών, στις 14 Δεκεμβρίου, ο γνωστός δημοσιογράφος, Γιώργος Τράγκας. Η επιδείνωση της υγείας του ήταν ραγδαία, ενώ έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, γεγονός που τον έκανε διστακτικό να εμβολιαστεί. Ο Γιώργος Τράγκας. που διέγραψε μακρά πορεία στη δημοσιογραφία, υπήρξε ρεπόρτερ, τηλεπαρουσιαστής, ραδιοφωνικός παραγωγός και ιδιοκτήτης ΜΜΕ, ενώ ήταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της ιδιωτικής τηλεόρασης στην αρχή της δεκαετίας του ΄90, αλλά και μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στον χώρο του Τύπου.

24474771


Ροζίτα Σώκου

Τέλος την ίδια ημέρα στις 14 Δεκεμβρίου την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο άφησε σε ηλικία 98 ετών η παλαίμαχη δημοσιογράφος, Ροζίτα Σώκου.  Η Ροζίτα Σώκου είχε προσβληθεί από κοροναϊό.έγινε γνωστή στο πανελλήνιο το 1977 μέσα από την εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης «Να η ευκαιρία». Κι όχι απλώς γνωστή, τηλεοπτική περσόνα πρώτου μεγέθους, που μέσα σε μερικά χρόνια έφτασε να αναπαραχθεί μέχρι και ως επιθεωρησιακό νούμερο, αργότερα ως σκετς από τον Χάρρυ Κλυν, ακόμα και να την πιάσει στο στόμα του ο Γιώργος Μαρίνος.

498409