Η ηθοποιός Δέσποινα Μοίρου αποκαλύπτει στην εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφόρησε στις 30/01/2022, και τον Γιάννη Ξυνόπουλο για τη συνεργασία - βόμβα, την εκπαίδευση με τον σπουδαίο σταρ του Hollywood, τη συνάντηση με τη Faye Dunaway, καθώς και τον ρόλο που υποδύθηκε στην ταινία του Κούνδουρου.

Αν δει κανείς τα τελευταία χρονιά τις συνεργασίες της Δέσποινας Μοίρου, θα μείνει απλώς άφωνος. Τι να πρωτοαναφέρει κάποιος; Τον Βρετανό Ridley Scott στην ταινία που σκηνοθέτησε, όπου υποδύθηκε τον Elton John;

Τον σκηνοθέτη David Kronenberg, που την επέλεξε για την καινούργια του ταινία, με τίτλο «Crimes of the future»; Τη συνάντηση με τους Al Pacino και Faye Dunaway;

Δέσποινα Μοίρου


Ο αναπάντεχος θρίαμβος όμως είναι η συνεργασία της με το θρυλικό συγκρότημα των Pink Floyd. Την κάλεσαν οι ίδιοι για να ανοίξει τη βραδιά της μεγάλης έκθεσής τους, με τίτλο «Their mortal remains» στο Vogue Multicultural Museum, στο Los Angeles.

Πώς συνέβη όμως και οι Pink Floyd συνεργάζονται με τη Δέσποινα Μοίρου;

Την ανακάλυψαν χρόνια πριν, σε ένα club όπου έκανε stand-up comedy. Tότε το θρυλικό συγκρότημα έκανε τις τελευταίες τιμητικές συναυλίες, όπου την είχαν καλέσει για να τους ανοίγει τη σκηνή. Μάλιστα, όπως η ίδια αποκάλυψε, στις συγκεκριμένες συναυλίες τα χρήματα πήγαιναν σε φιλανθρωπικό σκοπό και στις περισσότερες από αυτές τα έσοδα δόθηκαν σε νοσοκομεία για άρρωστα παιδιά.

Δέσποινα Μοίρου

«Έχω συμβόλαιο μαζί τους μέχρι το 2024, αλλά λόγω της πανδημίας σταμάτησαν τις live συναυλίες. Για μένα είναι μια μεγάλη εμπειρία, επειδή οι Doors και οι Pink Floyd ήταν από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα και το να συνεργαστώ μαζί τους ήταν για μένα ένα άπιαστο όνειρο».

Όταν έγινε Αμερικανίδα πολίτης, της έλεγαν να το κοινοποιήσει, διότι μετράει όταν κάποιος παίρνει την αμερικανική υπηκοότητα. Όμως εκείνη τους απαντούσε: Τι αφορά τον κόσμο αυτό; «Και όντως, δεν το είπα εγώ, αλλά ο σαξοφωνίστας των Pink Floyd!».

Η Μοίρου έφυγε από την Ελλάδα μέσω μιας καναδικής εταιρείας παραγωγής το διάστημα 2012-13 λόγω της οικονομικής κρίσης. Η τηλεοπτική σειρά όπου έπαιζε με τον Γ. Παρτσαλάκη κόπηκε κι ύστερα ήρθαν τα capital controls. Αφορμή για τη διεθνή καριέρα της στάθηκε μια ταινία με τίτλο «Emma blue», η οποία πήγε στις Κάννες. Από εκεί ενδιαφέρθηκαν κάποιοι σκηνοθέτες και έτσι συμμετείχε σε casting.

Δέσποινα Μοίρου

«Άρχισα να παίρνω κάποιους ρόλους. Τα πρώτα δύο χρόνια πηγαινοερχόμουν Ελλάδα - Αμερική. Την τελευταία μου όμως ελληνική ταινία την έκλεισα με τον Νίκο Κούνδουρο - έναν ρόλο που τον θεωρώ μακράν τον καλύτερο που έχω παίξει στο ελληνικό σινεμά.

Φέτος έχω κάνει και μία ταινία με τη Faye Dunaway, όπου παίζω μια καλόγρια, και το αναφέρω αυτό γιατί επίσης τον θεωρώ πολύ όμορφο ρόλο και πολύ κόντρα με τον δικό μου χαρακτήρα», αποκαλύπτει.

«Όταν παρουσίασα stand-up comedy στη Νέα Υόρκη, άρχισαν να με καλούν διάφορα επώνυμα clubs, όπου με ανακάλυψε και ο πρώτος μου μάνατζερ. Τότε αποφάσισα να μείνω. Ένα μειονέκτημα ήταν ότι δεν μιλούσα αγγλικά. Πήγα δύο χρόνια στο κολέγιο, 2013-2014 και 2014-2015, οπότε το πρωί σπούδαζα και ήμουνα μαθήτρια και το βράδυ έπαιζα. Τον πρώτο καιρό δεν ήταν εύκολο και ένας μάνατζερ με παρομοίασε με τον Χαβιέ Μπαρδέμ, που κάτι αντίστοιχο έκανε και αυτός στην Αμερική όταν ξεκινούσε την καριέρα του!», περιγράφει.

Δέσποινα Μοίρου

«Είχα φίλους πολλούς στη Νέα Υόρκη, Ελληνοαμερικανούς. Έγραφα τα κείμενα που έπαιζα στα ελληνικά κι εκείνοι τα μετέφραζαν στα αγγλικά. Κάποια στιγμή, όταν είδα ότι έχει προοπτική όλο αυτό, αποφάσισα να μάθω τη γλώσσα, αλλιώς δεν γινόταν. Μετά πήγα στο Actors Studio, όπου είχα την τύχη να έχω δάσκαλο τον Al Pacino. Τώρα είναι ο CEO του Actors Studio. Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία να έχω δάσκαλο έναν τόσο μεγάλο Αμερικανό ηθοποιό. Από εκείνον μπορώ να πω ότι έμαθα πολλά, παρότι είχα σπουδάσει και στην Ελλάδα σε δραματική σχολή.

Μας έμαθε αυτά τα tips που τον κάνουν ξεχωριστό. Μας έδειξε τη διαφορά µεταξύ θεάτρου και κινηµατογράφου, γιατί είναι ο µόνος σταρ του Hollywood που, εκτός από τις κινηµατογραφικές του επιτυχίες, συνεχίζει να κάνει θέατρο. Ως καθηγητής, ήταν πολύ σκληρός και απαιτητικός και καλά έκανε. Γι’ αυτό και έχει το µέγεθος του µεγάλου σταρ. Όσο απαιτητικός ήταν από εµάς τόσο δουλεύει και ο ίδιος πάνω στους ρόλους που υποδύεται.

Δέσποινα Μοίρου

Μάλιστα, µας εξοµολογήθηκε την προσωπική του εµπειρία, ότι το Hollywood τον απέρριπτε. ∆εν τον ήθελε κανείς. Αν δεν επέµενε ο Coppola να παίξει στην ταινία “Ο νονός”, ίσως να µην τον ήξερε ποτέ κανείς! Μας απέδειξε στην πράξη ότι µε το ήθος, τη σκληρή εργασία και την επιµονή µπορούµε να τα καταφέρουµε και εµείς όπως τα κατάφερε ο ίδιος, σε ένα σύστηµα που δεν τον ήθελε.

Θέλω να σας αποκαλύψω ότι πλέον έχω φιλική σχέση µαζί του, τον πλησιάζω για να τον συµβουλευτώ και µου δίνει τα φώτα του. Αυτό µου έδωσε τη δύναµη να παίξω δίπλα σε µεγάλους ηθοποιούς, όπως η Faye Dunaway».

Δέσποινα Μοίρου