Η πρώτη Αφρολατίνα και ανοιχτά ομοφυλόφιλη γυναίκα που κέρδισε Όσκαρ έγινε η Αριάνα ΝτεΜπόουζ.

Η ηθοποιός κέρδισε το Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου ως Ανίτα στo remake του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «West Side Story».

Συνυποψήφιες για το Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου ήταν Κίρστεν Ντανστ για την ταινία «Η εξουσία του σκύλου», η Όντζουαν Έλις για τον «Βασιλιά Ριχάρδο», η Τζούντι Ντεντς για το «Μπέλφαστ» και τέλος, η Τζέσι Μπάκλεϊ για την ταινία «Χαμένη Κόρη».

Ωστόσο, η ΝτεΜπόουζ αναμετρήθηκε με αυτές τις σπουδαίες ηθοποιούς και κατάφερε να επικρατήσει, κερδίζοντας το χρυσό αγαλματίδιο.

Την ώρα μάλιστα, που ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το Όσκαρ, η ηθοποιός εκφώνησε έναν υπέροχο λόγο.

«Φανταστείτε ένα μικρό κορίτσι που κάθεται στο πίσω κάθισμα ενός λευκού Ford Focus. Αν κοιτάξετε στα μάτια της, θα δείτε μία ανοιχτά queer, έγχρωμη γυναίκα. Μία Αφρολατίνα, που βρήκε δύναμη για τη ζωή μέσω της τέχνης. Και αυτό είναι που ήρθαμε να γιορτάσουμε σήμερα εδώ», δήλωσε αρχικά, εμφανώς συγκινημένη.



Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε όλους όσους «νιώθουν όπως ένιωθε κάποτε εκείνη» κι έστειλε το δικό της μήνυμα.

«Απευθύνομαι σε όποιον έχει αμφισβητήσει την ταυτότητά του κάποια στιγμή ή βρέθηκε σε μία γκρίζα ζώνη. Σας υπόσχομαι ότι υπάρχει όντως ένα μέρος και για εμάς», είπε χαρακτηριστικά.



Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στη Ρίτα Μορένο. Η 90χρονη ηθοποιός που κατάγεται επίσης, από το Πουέρτο Ρίκο, όπως εκείνη, είχε κερδίσει το ίδιο βραβείο το 1962.

«Σου είμαι ευγνώμων. Η Ανίτα σου άνοιξε τον δρόμο σε χιλιάδες Ανίτες, όπως εγώ», είπε η ΝτεΜπόουζ απευθυνόμενη στην 90χρονη συνάδελφό της, η οποία βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό και την χειροκροτούσε.