Με αφορμή την ημέρα κατά της ομοφοβίας, που ήταν την Τρίτη 17 Μαΐου, ο Σπύρος Μπιμπίλας έκανε μία ξεχωριστή ανάρτηση στο Instagram.

Ο ηθοποιός και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών θυμήθηκε τα «παλιά», ανέτρεξε στα άλμπουμ του και δημοσίευσε μία φωτογραφία του 1981, που τον δείχνει να ανταλλάσσει ένα φιλί με τον ηθοποιό Γιώργο Κροντήρη για τις ανάγκες της παράστασης «Η μοίρα και τα μάτια των ανδρών».

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα φιλιά που δόθηκαν μεταξύ ανδρών στο ελληνικό θέατρο, ενώ η παράσταση σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μάριου ήταν το πρώτο έργο που ανέβηκε και αφορούσε την ομοφυλοφιλία.

Κάναμε την επανάσταση

Στη λεζάντα της ανάρτησής του, ο Σπύρος Μπιμπίλας έγραψε: «42 χρόνια πριν κάναμε την επανάστασή μας μέσα από ένα τολμηρό έργο που μιλούσε για την φύση των ανθρώπων και τα σκιρτήματα των νέων παιδιών που έβγαιναν μέσα από την ψυχή τους. Ένα από τα πρώτα gay έργα που ανέβηκαν στην Ελλαδα με μεγάλες τότε αντιδράσεις και μεγάλη επιτυχία. Η ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ, Του εβραιοκαναδού Τζων Χέρμπερτ σε μετάφραση κ σκηνοθεσία του σπουδαίου Κωνσταντινου Μάριου που έφυγε γρήγορα από κοντά μας. Μια φορά ξανανέβηκε για λίγο στο vault. Στην φώτο το ιστορικό φιλί της παράστασης με τον καλό συνάδελφο κ φίλο Γιώργο Κροντήρη (το πρώτο gay φιλί είχε δοθεί λίγο πριν σε παράσταση του Κολάτου). ΣΗΜΕΡΑ, μέρα κατά της ομοφοβίας, του ρατσισμού, της τρανσοφοβιας αξίζει να το μνημονεύουμε. Ήμασταν τότε πρωτοπόροι στην απελευθέρωση των ανθρώπων από τα κόμπλεξ και τις φοβίες τους».

Δείτε τη δημοσίευσή του: