Η κρεµ ντε λα κρεµ του πλανήτη εναλλάσσει τους κοσµικούς προορισµούς όπου κάνει διακοπές χειµώνακαλοκαίρι, τα Χριστούγεννα όµως την οικογένεια Νιάρχου τη βρίσκεις σταθερά στο Σεν Μόριτζ.

Όπως, άλλωστε, και αυτές τις γιορτές. Οχι τυχαία, αφού εκεί διατηρούν ιδιόκτητα ξενοδοχεία, το ένα µάλιστα ιστορικό, εµβληµατικό. Ας πάρουµε το στόρι από την αρχή: Ο Φίλιππος Νιάρχος, γιος του αείµνηστου Σταύρου Νιάρχου και της Ευγενίας Λιβανού, έχει τέσσερα παιδιά µε τη Βικτόρια-Κριστίνα Γκίνες - της γνωστής, βαθύπλουτης «µπυροφαµίλιας»: τον Σταύρο Νιάρχο τον τρίτο, τον Τεό, την Ευγενία και την Ηλέκτρα.



Οι προβολείς

Οι Σταύρος και Ευγενία έχουν καλύτερη σχέση µε τους προβολείς. Αυτό δεν συνεπάγεται πως, ως µέλη του διεθνούς τζετ σετ, ο Τεό και η Ηλέκτρα δεν πρωτοστατούν σε πάρτι που «λούζονται» µε σαµπάνιες, διαµάντια και σπάνιες για τους κοινούς θνητούς λιχουδιές-γκουρµεδιές.

Στα επιµέρους, η Ευγενία Νιάρχου και ιδιοκτήτρια της Venyx ξαναβρέθηκε στο θέρετρο, όπου η οικογένεια διατηρεί το «κόσµηµα του Σεν Μόριτζ», όπως αποκαλείται το ονειρεµένο «Kulm», όπου σας ξεναγούµε. Ανέβασε, λοιπόν, στο Instagram στιγµιότυπα όπου ποζάρει µε άκρως εορταστική διάθεση µε την αδελφή της, Ηλέκτρα, την πλέον χαµηλών τόνων της οικογένειας, και την Ντάσα Ζούκοβα, την αγαπηµένη του Σταύρου Νιάρχου.



∆εν µπορούσαν να λείπουν ο Τεό µε τη σύντροφό του, Καµίλ Ρόου, top model, µε την οποία στη διάρκεια του Halloween του 2022 µεταµορφώθηκαν σε Νίκολας Κέιτζ και Λόρα Ντερν, αντίστοιχα, φορώντας ρούχα ανάλογα µε αυτά των σταρ στην cult -πια- ταινία του ’90 «Wild at heart» («Aτίθαση καρδιά»).

Στο διά ταύτα, στην περιοχή η εφοπλιστική οικογένεια διατηρεί και σαλέ, πλην όµως το «Kulm» µεταφράζεται σε µια από τις κορυφαίες ατραξιόν του, αφού εκεί γεννήθηκε ο χειµερινός τουρισµός, που συνέπιπτε µε τις πολλές φορές υπερβολικές απαιτήσεις των απανταχού rich and famous. Από τις σουίτες του, εξάλλου, έχει περάσει όλο το διεθνές τζετ σετ. Για περισσότερα από 160 χρόνια, βλέπει τις µετοχές του να εκτοξεύονται στο τουριστικό χρηµατιστήριο.

Από τον 19ο αιώνα

Χτίστηκε τον 19ο αιώνα και έγινε λίκνο του χειµερινού τουρισµού έπειτα από ένα στοίχηµα. Διαθέτει exclusive παροχές, σουίτες και πολυτελέστατη διαµονή. Με άλλα λόγια, είναι ο ιδανικός προορισµός για δεινούς -και, εννοείται, πάµπλουτους- σκιέρ, αλλά και για όσους διαθέτουν «καυτό χρήµα» και αποσκοπούν στο να ζήσουν τη χλιδή στο απόγειό της, µακριά από αδιάκριτα βλέµµατα - παπαράτσι και µη. Με θέα, εξάλλου, σε µια µαγευτική λίµνη, τι άλλο να ζητήσει κανείς για να πει ότι ζει σε ένα παραµυθένιο, σουρεάλ σκηνικό; Αξίζει να τονίσουµε ότι η φήµη του «Kulm», που φέτος καλωσόρισε τους επισκέπτες του την 1η ∆εκεµβρίου, οφείλεται στον Γιόχαν Μπαντρού.

Λικέρ στο τζάκι

Το φθινόπωρο του 1864, λίγο πριν αποχαιρετήσει και τους τελευταίους καλοκαιρινούς επισκέπτες του ξενοδοχείου του, τους κάλεσε να απολαύσουν λικέρ δίπλα στο τζάκι. Αντικρίζοντας το πρώτο χιόνι στις πλαγιές των Αλπεων και τον ήλιο στον ουρανό που ζέσταινε την ατµόσφαιρα, αναφώνησε: «Παράδεισος επί Γης»... Αποτέλεσµα: Επειτα από στοίχηµα που κέρδισε µε τέσσερις Εγγλέζους µεγιστάνες, το γραφικό χωριουδάκι άρχισε να ακούγεται στα πέρατα της Γης. Εκεί φιλοξενήθηκαν µέχρι Χειµερινοί Ολυµπιακοί Αγώνες (του 1928 και του 1948), ενώ σε δωµάτιό του πρώτη φορά άναψε φως σε ολόκληρη την Ελβετία!

Ο Σταύρος Νιάρχος το επισκέφθηκε λίγο πριν από το ξέσπασµα του Β' Παγκόσµιου Πολέµου. Εκεί, εξάλλου, είχε αγοράσει και σαλέ, αφού ερωτεύτηκε την περιοχή. Μαζί µε την Τίνα Λιβανού το επισκέπτονταν συχνά, ενώ το 1970 αγόρασε το ξενοδοχείο, προσθέτοντάς το στο οικογενειακό χαρτοφυλάκιο. Τώρα, ο Φίλιππος Νιάρχος διαχειρίζεται τα συµφέροντα της οικογένειας εκεί, όπως και στο ξενοδοχείο «Kronenhof», αλλά και στα τελεφερίκ στα χιονοδροµικά Diavolezza και Lagalb - και, φυσικά, µαζί µε τους συγγενείς του και τους πλέον οικείους τους παρτάρουν αδιάκοπα, «απογειώνοντας» την έννοια της λέξης «ρεβεγιόν»!

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 7 Ιανουαρίου 2023.