Το αυστηρό dresscode που επιβάλλει το βασιλικό πένθος δεν στέρησε την κομψότητα και τη φινέτσα από τις royals που ταξίδεψαν στην Αθήνα με αφορμή την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου την περασμένη ∆ευτέρα. Από τις κυρίες των βασιλικών οίκων που ξεχώρισαν ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους ήταν η σύζυγος του βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε, η βασίλισσα Λετίθια, που με την άφιξή της στη Μητρόπολη της Αθήνας μαγνήτισε τα φλας των φωτογράφων.

Η γοητευτική νύφη της βασιλομήτορος Σοφίας επέλεξε ένα μαύρο coat dress, σχεδιασμένο από τον μόδιστρο του ισπανικού παλατιού, που έφερε βελούδινες λεπτομέρειες στη μέση και τις μανσέτες, κλασικές ψηλοτάκουνες γόβες Prada και κράτησε μια μαύρη τσάντα του Οίκου Armani. Ωστόσο, η λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά και απογείωσε τη σικ εμφάνισή της ήταν η διαμαντένια καρφίτσα που επέλεξε για την περίσταση, καθώς και τα εντυπωσιακά λευκόχρυσα σκουλαρίκια της.
0R6A6769

Η καρφίτσα με το μαργαριτάρι


Η επιλογή των κοσμημάτων αμύθητης αξίας που ολοκλήρωσαν το στυλάτο λουκ της Ισπανίδας βασίλισσας μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς η διαμαντένια
καρφίτσα με το εντυπωσιακό μαργαριτάρι που φόρεσε στο πέτο κρύβει από πίσω της μια μεγάλη ιστορία.

margaritari

Πρόκειται για το κόσμημα «Gray Pearl Drop Brooch», που ανήκε στη «βασίλισσα Ενα» και αποτελεί ιστορικό κειμήλιο της ισπανικής βασιλικής οικογένειας. Η εμβληματική καρφίτσα με το μεγάλο μαργαριτάρι σε απόχρωση ανοιχτού γκρι, που περιβάλλεται από διαμάντια και από το οποίο κρέμεται ακόμα ένα μαργαριτάρι σε σχήμα αχλαδιού, ανήκει στη συλλογή «Joyas de pasar» (κοσμήματα που μεταβιβάζονται), την οποία ξεκίνησε η βασίλισσα Βικτώρια-Ευγενία της Ισπανίας και, σύμφωνα με το The Court Jeweller, περιλαμβάνει τα σημαντικότερα κοσμήματα της ισπανικής μοναρχίας, τα οποία, ως ορίζεται, μεταβιβάζονται
από βασιλιά σε βασιλιά, ενώ προορίζονται μόνον για τις βασιλικές συζύγους. Αλλωστε, πριν από τη Λετίθια το μοναδικό κόσμημα φορούσε σε εξαιρετικές περιστάσεις η πεθερά της και σύζυγος του Χουάν Κάρλος, Σοφία.
santal_leticia_arthro

Η ιστορία της καρφίτσας της βασίλισσας Βικτωρίας-Ευγενίας, της λεγόμενης «La Peregrina», χρονολογείται πριν από 500 χρόνια, όταν ένα μαργαριτά
ρι σε σχήμα αχλαδιού 55,95 καρατίων ανακαλύφθηκε στην Καραϊβική, το οποίο παρέδωσε ο Don Pedro Temez, διαχειριστής του Παναμά για το ισπανικό Στέμμα, στον Φελίπε Β’. Ο «συνετός βασιλιάς» το έδωσε στη σύζυγό του και στην ξαδέλφη του, Μαρία Τυδώρ, κόρη του Ερρίκου Η' και της Αικατερίνης της Αραγονίας.

argari

Η Μαρία Τυδώρ φόρεσε το «La Peregrina» για τον πίνακα που της έκανε ο Antonio Moro το 1554, ο οποίος εκτίθεται στο Μουσείο Πράδο. Με τον θάνατο του Φελίπε Β' λέγεται ότι η Μαρία Τυδώρ άφησε το μαργαριτάρι στο ισπανικό Στέμμα, καθιστώντας το το αγαπημένο κομμάτι των διαδοχικών βασιλισσών. Λέγεται ότι ο Χοσέ Βοναπάρτης έφυγε από την Ισπανία ιδιοποιούμενος αρκετά σημαντικά κοσμήματα του ισπανικού Στέμματος - ένα από αυτά και το μαργαριτάρι.

filippos

Αργότερα, θα το έδινε στον ανιψιό του, τον μελλοντικό αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ’, ο οποίος στην εξορία του στην Αγγλία αναγκάστηκε να το πουλήσει στον
μαρκήσιο του Αμπερκορν, Τζέιμς Χάμιλτον, ο οποίος το έδωσε στη γυναίκα του. Το 1969 ο οίκος Sotheby's το δημοπρατούσε και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον το αγόρασε για τη Λιζ Τέιλορ. Τον ∆εκέμβριο του 2011, το «La Peregrina» πουλήθηκε ξανά στο πλαίσιο της δημοπρασίας κοσμημάτων που οργάνωσε ο οίκος Christie's μετά τον θάνατο της Λιζ Τέιλορ. Ενας άγνωστος αγοραστής πρόσφερε 11,8 εκατομμύρια δολάρια για να το αποκτήσει και, έτσι, το μαργαριτάρι επιστράφηκε στο ισπανικό Στέμμα από ένα... μαγικό χέρι.