Στο Royal Albert Hall του Λονδίνου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής (19/2) η 76η απονομή των βραβείων BAFTA.

 Η φετινή τελετή ήταν η πρώτη μετά τον θάνατο της επί 70 χρόνια μονάρχη της Βρετανίας, της βασίλισσας Ελισάβετ, και η Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου θέλησε να αποτίσει ειδικό φόρο τιμής στην εκλιπούσα με τον δικό της τρόπο.

 Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της βραδιάς έπαιξε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίστηκε η Έλεν Μίρεν και είπε: «Ο κινηματογράφος στα καλύτερά του κάνει αυτό που έκανε αβίαστα η Αυτή Μεγαλειότητα, μας φέρνει κοντά και μας ενώνει μέσα από μια ιστορία. Μεγαλειοτάτη, ήσασταν το κορυφαίο αστέρι του έθνους μας».

 Και πρόσθεσε: «Η σχέση των BAFTA με τη Μεγαλειοτάτη είναι πολύχρονη και τα BAFTA δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα χωρίς τη στήριξή της. Το 1953, την τηλεοπτική μετάδοση της στέψης της, την είδε όλος ο κόσμος και από εκείνη τη στιγμή ήταν αδιαμφισβήτητα η πρωταγωνίστρια του έθνους μας. Αλλά ήταν μυστηριώδης σαν πρωταγωνίστρια του βωβού κινηματογράφου».

 Επίσης, η 77χρονη ηθοποιός, που ως «Ελισάβετ» στην ταινία «Η Βασίλισσα» κέρδισε το 2006 BAFTA και Όσκαρ, αναφέρθηκε επίσης στη μακρόχρονη σχέση που είχε η βασίλισσα με τους ηθοποιούς σε όλον τον κόσμο. «Ήταν στην πρώτη σειρά για όλα», σημείωσε.

 Τα λόγια της έκαναν τον πρίγκιπα Ουίλιαμ να συγκινηθεί. Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος η κάμερα τσάκωσε τον διάδοχο του θρόνου με δάκρυα στα μάτια. Συγκινημένη ήταν και η σύζυγός του, η Κέιτ Μίντλετον.