Στο νέο του βιβλίο, με τίτλο «Endgame», ο Omid Scobie, ο οποίος είναι στενός φίλος του δούκα του Σάσεξ, ισχυρίζεται ότι ο Χάρι και η Μέγκαν δεν ήταν ενήμεροι για την κατάσταση της υγείας της γιαγιάς του πριν από εκείνο το δραματικό ανακοινωθέν λίγες ώρες πριν από τον θάνατό της, καθώς και για το γεγονός ότι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είχαν αρχίσει τις προετοιμασίες για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

O Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας έγινε γνωστός για τη συγγραφή του βιβλίου «Finding Freedom» του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ και στο νέο του εκρηκτικό βιβλίο αποκαλύπτει πολλά γύρω από τον θάνατο και την κηδεία της Ελισάβετ και πώς το διαχειρίστηκαν οι Σάσεξ.

Δεν είναι γνωστό πώς το νέο βιβλίο θα επηρεάσει την ήδη τεταμένη κατάσταση ανάμεσα στον Χάρι και τη βασιλική οικογένεια, καθώς το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να σχολιάσει το απόσπασμα.


Το εξώφυλλο του βιβλίου Endgame

Τι αναφέρει το νέο βιβλίο-βιογραφία του Χάρι

Ο Σκόμπι εξηγεί πώς οι Σάσεξ είχαν επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο για μια σειρά από υποχρεώσεις τους τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν το παλάτι έβγαλε την ανακοίνωση μία μέρα πριν από τον θάνατό της, όταν και ακύρωνε ένα video call.

«Μέχρι και το επόμενο πρωί (σ.σ.: την ημέρα που πέθανε η Ελισάβετ), οι Σάσεξ δεν είχαν ιδέα ότι το παλάτι του Μπάκιγχαμ ασχολούνταν ήδη με τις τελευταίες ώρες της βασίλισσας και τις πρώτες ημέρες της νέας εποχής της μοναρχίας. Μέχρι που ξαφνικά άρχισε να χτυπάει το τηλέφωνο του Χάρι. Ένας άγνωστος αριθμός τον καλούσε. Συνήθως τηλεφωνήματα από αγνώστους αριθμούς τα αγνοούσε.

Ωστόσο, η Μέγκαν είπε στον Χάρι να σηκώσει το τηλέφωνο και εκείνος απάντησε», γράφει ο Σκόμπι στο βιβλίο και προσθέτει:

«Ο Χάρι δεν είχε μιλήσει εδώ και πολύ καιρό με τον πατέρα του, αλλά αυτή δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για οποιαδήποτε ένταση μεταξύ πατέρα και γιου. Ο Κάρολος του είπε ότι αυτός και η Καμίλα επρόκειτο να φύγουν από το Dumfries House για το Μπαλμόραλ, όπου βρισκόταν ήδη η πριγκίπισσα Άννα και ήταν στο πλευρό της βασίλισσας. Είπε στον Χάρι να φύγει αμέσως για τη Σκωτία».

Μάλιστα, του ζητήσει να πάει μόνος του, χωρίς τη σύζυγό του Μέγκαν, προσθέτοντας ότι η Κέιτ θα απουσίαζε επίσης από την «πιο σκοτεινή ώρα των γαλαζοαίματων», σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Ο Χάρι έστειλε ένα γραπτό μήνυμα στον αδελφό του Γουίλιαμ ρωτώντας τον πώς σχεδίαζαν να πάνε με την Κέιτ στη Σκωτία και αν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν μαζί, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση, υποστηρίζει ο Σκόμπι.

Αργότερα ο Γουίλιαμ πληροφορήθηκε ότι ο Χάρι είχε κανονίσει να ταξιδέψει με τους θείους του, πρίγκιπα Άντριου και πρίγκιπα Έντουαρντ.

«Ήταν περίεργο να το βλέπεις όλο αυτό», ισχυρίζεται ο Σκόμπι ότι του είπε μια πηγή κοντά στους Σάσεξ. «Ο Χάρι ήταν τελείως μόνος του σε αυτό το θέμα».

Ο Σκόμπι ισχυρίζεται ότι πηγές του παλατιού ενημέρωσαν ορισμένες εφημερίδες ότι ο Κάρολος είχε μοιράσει προσωπικά την είδηση της ασθένειας της βασίλισσας με τον γιο του. Επικαλείται έναν φίλο του Χάρι που υποστηρίζει ότι το γεγονός ότι η επικοινωνία τους διέρρευσε στα ΜΜΕ τον συνέτριψε.


Ο Κάρολος και ο Χάρι στην κηδεία της Ελισάβετ /Φωτογραφία: AP Photo


Χάρι και Μέγκαν στην κηδεία της Ελισάβετ /Φωτογραφία: AP Photo


Ο θάνατος της βασίλισσας

Η Ελισάβετ άφησε τελικά την τελευταία της πνοή στις 3:10 μ.μ. στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, αλλά ο Χάρι άργησε πολύ για να μπορέσει να πει το τελευταίο αντίο στη γιαγιά του, αφού το αεροπλάνο του είχε μόλις απογειωθεί στις 5:35 μ.μ.

Μόλις προσγειώθηκε επιτέλους και μπόρεσε να ανοίξει το κινητό του, έμαθε ότι η Ελισάβετ πέθανε σε ηλικία 96 ετών, αφού έλαβε ένα μήνυμα από τη Μέγκαν να της τηλεφωνήσει αμέσως και μια ειδοποίηση του BBC που ανακοίνωνε τη θλιβερή είδηση στις 6:30 μ.μ.


Πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ /Φωτογραφία: AP Photo

Ο βιογράφος του πρίγκιπα ισχυρίζεται ότι ο Χάρι κατάφερε να έχει μια ιδιωτική στιγμή για να αποτίσει τα σέβη του, αλλά με τα μηνύματά του προς τον αδερφό του που θρηνούσε την απώλεια της γιαγιάς τους αγνοήθηκαν και δεν πήρε πρόσκληση για να συμμετάσχει με την υπόλοιπη οικογένειά του στο πένθος, έτσι έκλεισε την πρώτη διαθέσιμη πτήση της British Airways για αναχώρηση.

Ο συγγραφέας αναφέρει ακόμη ότι η σχέση Γουίλιαμ και Χάρι δεν μπορεί να επιδιορθωθεί επειδή ο πρίγκιπας της Ουαλίας βλέπει τον αδερφό του ως «αποστάτη».

Στο απόσπασμα που μοιράστηκε με το «People», ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει επιστροφή» για τα αδέρφια και «δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα» από τότε που ο δούκας του Σάσεξ κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του «Spare».


Ο δούκας δεν μάσησε τα λόγια του όταν έγραφε στο «Spare» για τα περίπλοκα συναισθήματά του για τον μεγαλύτερο αδερφό του, αποκαλύπτοντας την απογοήτευσή του για τον ρόλο του ως «εφεδρικού» του Γουίλιαμ, ο οποίος είναι ο διάδοχος του θρόνου.


Πρίγκιπας Γουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον /Φωτογραφία: AP Photo

Παραδέχτηκε ότι πάντα ένιωθε ότι υπήρχε «αυτός ο ανταγωνισμός» μεταξύ των δύο αδερφών, λόγω της σειράς διαδοχής.

Το «Endgame» θα κυκλοφορήσει στις 28 Νοεμβρίου 2023 και είναι σίγουρο ότι να προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Οι βασιλικοί αυλικοί λέγεται ότι είναι εξαγριωμένοι με τους ισχυρισμούς του βιογράφου του Χάρι και της Μέγκαν.

Ένας από τους γνώστες της βασιλικής οικογένειας είπε στη «Mirror»: «Φαίνεται πως ό,τι κι αν συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, ακόμη και σε μια περίοδο πόνου και θλίψης, σε ό,τι αφορά στη βασιλική οικογένεια, μια μέρα θα βγει στη δημοσιότητα. Τίποτα δεν είναι εκτός ορίων, με τον Γουίλιαμ και την Κέιτ να φαίνεται να είναι ο Νο 1 στόχος αυτού του συγγραφέα. Χρειάζονται μόνο λίγοι μήνες για να ξαναβγούν τα μαχαίρια και να ανοίξουν οι πληγές».