Αφησε εποχή µε τον ρόλο του βοηθού του χασάπη, του Μιχαλάκη, στα «Εγκλήµατα» του ΑΝΤ1, ενώ έχει ξεχωρίσει µέσα από πολλές σειρές, κινηµατογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Ο Σταύρος Νικολαΐδης είναι πολιτικό παιδί του Νίκου Χαρδαλιά και πήρε την απόφαση να κατέβει υποψήφιος µε τη Ν.∆. στον Νότιο Τοµέα Αθηνών.

Πιστεύω στο έργο που έχει κάνει τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση και θέλω να βοηθήσω


Ο ταλαντούχος ηθοποιός, που διακρίνεται για τον ευαίσθητο και ακέραιο χαρακτήρα του, θέλει να βοηθήσει όσο µπορεί σε διάφορους τοµείς: «Ηµουν ενεργός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και πολλά χρόνια µε τον Νίκο Χαρδαλιά, όταν ήταν δήµαρχος Βύρωνα και µε είχε βάλει στο ∆.Σ. του Φεστιβάλ Βράχων… Σε ό,τι αφορά την τωρινή µου υποψηφιότητα, δέχτηκα πρόταση από το γραφείο του πρωθυπουργού, έπειτα από παραίνεση του Νίκου Χαρδαλιά. Είναι πολύ τιµητική η πρόταση που δέχτηκα και, επειδή πιστεύω στο έργο που έχει κάνει τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση, µπαίνω στην πολιτική, γιατί θέλω και εγώ να βοηθήσω σε διάφορους τοµείς, που µε αφορούν και εµένα, και να ασχοληθώ µε θέµατα που µε αγγίζουν ψυχικά, όπως ο σχολικός εκφοβισµός, η γυναικεία κακοποίηση, η κακοποίηση των ζώων…».

xardalias_nikolaidis

Ακόµα και σήµερα τον ταυτίζουν µε τον Μιχαλάκη… Τι απαντά; «Μερικές φορές, ναι, ο κόσµος έχει τη συνήθεια να σε ταυτίζει µε έναν ρόλο που είναι πολύ αγαπητός, ειδικά από τη στιγµή που συνεχίζονται οι επαναλήψεις µιας τόσο επιτυχηµένης σειράς. Οµως, έπειτα από 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην τηλεόραση και στο θέατρο, έχω καταφέρει να µε θυµούνται µέσα από πολλές σηµαντικές δουλειές», εξηγεί και προσθέτει πως «χαίροµαι πολύ που βλέπω σε αρκετούς ένθερµο ενδιαφέρον να µε βοηθήσουν κιόλας. Η αλήθεια είναι πως ήµουν και είµαι πάντα χαµηλών τόνων και δεν πίστευαν πως θα έκανα αυτό το βήµα. Από την άλλη, πιστεύω πως, αν η πολιτική σκηνή είχε περισσότερους καλλιτέχνες, θα ήταν καλύτερα τα πράγµατα, αφού είµαστε άνθρωποι µε ευαισθησίες. Οι άνθρωποι που είναι πολλά χρόνια στον στίβο της πολιτικής κάποτε αποκόπτονται από τον κόσµο. Εγώ, για παράδειγµα, πηγαίνω σούπερ µάρκετ, παίρνω το επίδοµα ρεύµατος και µιλώ συχνά µε τον κόσµο, αφουγκράζοµαι τα προβλήµατα και τις ανησυχίες τους…».

nikolaidis
Για τα αιτήµατα των ηθοποιών και το νέο Προεδρικό ∆ιάταγµα ο Σταύρος Νικολαΐδης παραδέχεται πως «η κυβέρνηση, παρόλο που µπορεί να καθυστέρησε στις αντιδράσεις της, τελικά έσκυψε πάνω από το πρόβληµα, για να δώσει λύσεις σε ζητήµατα και αιτήµατα καλλιτεχνών που χρονίζουν εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Οπως η δέσµευση για την ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, τη δηµιουργία της οποίας εξήγγειλε η κυβέρνηση, και είναι ένα θετικό βήµα στην καλλιτεχνική εκπαίδευση». Και συνεχίζει: «Μπορώ να σας εκµυστηρευτώ πως έπαιξα κι εγώ σηµαντικό ρόλο ώστε να γίνει η συνάντηση των φορέων µε τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί σεξουαλικής και ψυχολογικής κακοποίησης στον χώρο του θεάµατος, οι οποίες συνεχίζονται, τονίζει πως «ο κόσµος καταλαβαίνει και συνεχίζει να αγαπά τους ηθοποιούς. Κάποιες κακές περιπτώσεις δεν τραυµατίζουν όλο τον κλάδο. Γνωρίζουµε όλοι καλά πως αυτά συµβαίνουν παντού, σε όλους τους κλάδους, απλά, επειδή το επάγγελµά µας είναι προβεβληµένο, γίνεται µεγαλύτερος ντόρος».

Μετά τα Τέμπη, κλονίστηκα τόσο, που σκέφτηκα να αποσύρω την υποψηφιότητά μου


Το δυστύχηµα στα Τέµπη τον συγκλόνισε. «∆εν σου κρύβω πως κλονίστηκα τόσο, που σκέφτηκα να αποσύρω την υποψηφιότητά µου, όχι γιατί φταίει η κυβέρνηση, αλλά όλο το πολιτικό σύστηµα όλα τα χρόνια. Σκέφτηκα πως θα µου ήταν δύσκολο να κοιτάξω τον άλλο στα µάτια και να του πω "κατεβαίνω", επειδή είµαι πολύ συναισθηµατικός. Με έπιασαν οι φίλοι µου, όµως, και µου είπαν πως, ακριβώς γι’ αυτό, επειδή έχω ευαισθησίες και παλεύω να πετύχω ό,τι βάζω στο µυαλό µου, πρέπει να συνεχίσω», κατέληξε ο αγαπητός ηθοποιός.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 18/3/23