Στον Μανταμάδο, στο προσκύνημα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που γιόρτασε την Κυριακή 30 Απριλίου την επέτειο των εγκαινίων του, βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες πιστοί απ’ όλη την Ελλάδα. Η εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, σύμφωνα με τη «ζωντανή» παράδοση, έχει δημιουργηθεί από πηλό και αίμα των μοναχών που σφαγιάστηκαν από Σαρακηνούς το 10ο αιώνα σε μοναστήρι που ήταν αφιερωμένο στους αρχαγγέλους, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το σημερινό προσκύνημα.

Στο προσκύνημα

Στον Μανταμάδο, στο προσκύνημα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ανήμερα της γιορτής τους 30 Απριλίου, χτυπά και η καρδιά ολόκληρης της Λέσβου, καθώς το τριήμερο η προσέλευση των πιστών και από άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι μαζική. Φέτος χωρίς μέτρα για τον Covid-19, το πλήθος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Εκτός από το Μητροπολίτη Μηθύμνης Χρυσόστομο, που είναι ο οικοδεσπότης, και το Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο, άλλοι δύο ιεράρχες παρέστησαν στο πανηγύρι. Πρόκειται για το Σεβασμιότατο Σερρών και Νιγρίτας Θεολόγο και το Μεσαγρινό Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομο.

Στο Μοναστήρι Ταξιάρχη Μανταμάδου βρέθηκε και ο γνωστός σεφ Άκης Πετρετζίκης, που συμμετείχε στην προετοιμασία του παραδοσιακού κισκέτς με κρέας και σιτάρι και ενημερώθηκε από τους «μάστορες» της περιοχής για την παρασκευή του. Το κισκέτς προετοιμάζεται από το απόγευμα του Σαββάτου και μαγειρεύεται όλη τη νύχτα προκειμένου να προσφερθεί στους προσκυνητές για το πανηγύρι την Κυριακή των Μυροφόρων, στην επέτειο εγκαινίων της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Δύο φορές το χρόνο

Να σημειώσουμε ότι ο Ταξιάρχης Μανταμάδου γιορτάζει δύο φορές το χρόνο: η μία είναι στις 8 Νοεμβρίου και η άλλη στο πανηγύρι του Ταξιάρχη που γίνεται την Κυριακή των Μυροφόρων, δεκατέσσερις μέρες μετά το Πάσχα.

*Δημοσιεύτηκε στην On Time στις 2 Μαΐου 2023.