Μια άκρως τιμητική διάκριση έλαβε η Μιμή Ντενίση στο Μονακό, καθώς το πριγκιπικό ζεύγος τής απένειμε το βραβείο «Μαρία Κάλλας» για την προσφορά της στον ελληνικό πολιτισμό, σε γκαλά που διοργάνωσε η Ελληνίδα εικαστικός Ιωάννα Ευθυμίου.

Η γνωστή ηθοποιός μίλησε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τη βράβευσή της, την κόρη της, Μαριτίνα, το Netflix, αλλά και την πολιτική.

Η συνέντευξη

-Πώς αισθάνεσθε που σας απονεμήθηκε το βραβείο «Μαρία Κάλλας» στο Μονακό για την προσφορά σας στην Τέχνη, αλλά και για τη διεθνή καριέρα που κάνετε με την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη»;

-Το να σε τιμούν συνέχεια, όπως έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, είναι πάντα πολύ συγκινητικό και είμαι υπερήφανη για αυτό. Αυτήν τη φορά ήταν ακόμα πιο συγκινητικό, γιατί αφορούσε τη Μαρία Κάλλας και τα 100 χρόνια από τη γέννησή της.

-Είχατε και συνάντηση με τον Αλβέρτο του Μονακό. Σας είπε κάτι για την Ελλάδα;

-Φυσικά. Ηταν και εκείνος στη βράβευση, μαζί με τη σύζυγό του. Ηταν συμπαθέστατοι. Ημασταν μαζί και με τη Νάνα Μούσχουρη, που έχουμε μεγάλη αγάπη μεταξύ μας, και εκείνη τιμήθηκε για την προσφορά της στο τραγούδι. Ο Αλβέρτος και η Σαρλίν μού είπαν ότι αγαπούν πάρα πολύ την Ελλάδα.



-Παράλληλα, διαβάσαμε ότι η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» θα παιχτεί στο Netflix. Πώς νιώθετε γι’ αυτό;

-Για μένα είναι πάρα πολύ σπουδαίο το ότι η «Σμύρνη μου αγαπημένη» έχει παίξει σε πάρα πολλές χώρες με τεράστια επιτυχία και ο κόσμος σηκώνεται από το σπίτι του να πάει σινεμά. Για μένα ήταν φοβερά συγκινητικό το γεγονός ότι στο γκαλά για τα βραβεία ήρθε μια κυρία και μου είπε: «Είδα την ταινία στην
Η «Σμύρνη μου αγαπημένη» έχει παίξει σε πάρα πολλές χώρες με τεράστια επιτυχία
Αυστραλία και με λένε και Λευκοθέα, όπως λένε την κόρη σας στο έργο». Οπου πάω συναντάω κόσμο που το έχει δει σε μια άλλη χώρα. Αυτό είναι κάτι που δεν το έχουμε συνηθίσει. Να βρίσκομαι στο Μόντε Κάρλο και να το έχει δει μια κυρία στην Αυστραλία, να μου γράφει κάποιος από την Τυνησία, ο άλλος να το έχει δει στο Οχάιο στην Αμερική. Για μένα είναι πάρα πολύ σπουδαίο το ότι η ταινία βγήκε στις αίθουσες σε όλο τον κόσμο και κάνει αυτή την επιτυχία.

-Φαντάζομαι ότι όλα τα κόμματα θα σας ήθελαν στις λίστες τους. Εσάς σας ενδιαφέρει η πολιτική;

-Φυσικά και με ενδιαφέρει η πολιτική. Και αυτό που κάνω πολιτική πράξη είναι. Πολιτιστική διπλωματία κάνω. Με ενδιαφέρει η πολιτική με την εξής έννοια: Αν μου πρότειναν μια θέση από την οποία θα μπορούσα να βοηθάω την Ελλάδα, και ειδικά στο εξωτερικό, που έχω την ικανότητα αυτή, όχι να είμαι στην πολιτική για την πολιτική. Δεν μου έχουν προτείνει κάτι τέτοιο. Πρέπει το ελληνικό κράτος να καταλάβει πόσο σημαντική είναι η πολιτιστική διπλωματία. Πρέπει ο πολιτισμός να βγαίνει από την Ελλάδα προς τα έξω και να βοηθούν πολύ περισσότερο τους καλλιτέχνες όλες οι κυβερνήσεις.

-Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

-Οι επόμενοι στόχοι είναι μερικοί συγκεκριμένοι και μερικοί αφηρημένοι στο μυαλό μου, γιατί, όπως καταλαβαίνετε, η «Σμύρνη μου αγαπημένη» ξεπέρασε τις δικές μου προσδοκίες. Ξεπέρασε και το όνειρο που είχα για αυτήν. Οπότε, όταν κάτι γίνεται τόσο μεγάλο, πρέπει να σκεφτείς πολύ τι είναι αυτό που θα κάνεις
Οταν κάτι γίνεται μεγάλο, πρέπει να σκεφτείς πολύ τι είναι αυτό που θα κάνεις μετά
μετά. Οχι για την επιτυχία, αλλά για την ίδια σου την επιθυμία. Σίγουρα θα πάω στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης, γιατί το έργο «Η καινούργια πατρίδα - Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη», είναι γραμμένο σε μεγάλο βαθμό για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οπότε από τις 7 Ιανουαρίου θα είμαι στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης, για αρκετό καιρό ελπίζω, και μετά θα πάω και στην Κύπρο. Το ίδιο έργο το ετοιμάζω για να το κάνω μίνι σειρά.

-Πριν από λίγες ημέρες ήταν η Γιορτή της Μητέρας. Τι σημαίνει για εσάς η κόρη σας, η Μαριτίνα;

-Είναι μια μέρα για μένα που μου δημιουργεί μεγάλη ευσυγκινησία, γιατί ήμουν πολύ δεμένη με τη μητέρα μου. Μου λείπει πάρα πολύ η μητέρα μου, η οποία ήταν μια υπέροχη γυναίκα και ό,τι είμαι της το οφείλω. Με «έσπρωξε» σε πάρα πολλά πράγματα. Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να γίνω τόσο καλή μητέρα όσο εκείνη, να είμαι και εγώ για τη Μαριτίνα ιδέα και έμπνευση.

-Σας βλέπουμε ανανεωμένη και αδυνατισμένη. Γυμνάζεσθε;

-Ναι, γιατί τώρα έχω τον χρόνο. Το θέατρο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Τραγικά δύσκολο. Η ένταση που έχεις πάνω στη σκηνή είναι απίστευτη. Οπότε τρως πιο άτσαλα και είναι οι ώρες σου περίεργες. Κοιμάσαι το ξημέρωμα. Τώρα, επειδή δεν έχω παίξει στο θέατρο σχεδόν δύο χρόνια, μπόρεσα λίγο να ασχοληθώ με τον εαυτό μου και να έχω ένα πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής, παρ’ όλα τα ατέλειωτα ταξίδια που έχω κάνει.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 20 Μαΐου 2023.