Ο Άκης Πετρετζίκης, κατά κόσμον Γεώργιος-Ευλάμπιος, θυμίζει σε πολλά τον πιτσιρικά της ταινίας «Πολίτικη κουζίνα», που ήθελε να είναι συνέχεια σε ένα μέρος όπου τα αγόρια μπαίνουν συνήθως μόνο για να φάνε.

«Θυμάμαι να τρυπώνω στην κουζίνα την ώρα που η γιαγιά μου ζύμωνε τσουρέκια και να την παρακολουθώ» είχε δηλώσει σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από τρία χρόνια, επισημαίνοντας: «Φυσικά, μετά τα τσάκιζα. Κανείς δεν μπορούσε να αντισταθεί σε αυτά τα τσουρέκια». Μέχρι τα δεκαέξι του χρόνια ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση και, εκτός από τη μαγειρική, είναι παθιασμένος με τη φωτογραφία και ονειρεύεται να κάνει ταξίδια.

Το 2002 κατέβηκε στην Αθήνα, όχι για να ασχοληθεί με το πάθος του, αλλά για να σπουδάσει Λογιστική στο ΤΕΙ Αθήνας. Στα είκοσι δύο του άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα στη Le Monde, ενώ παράλληλα πήρε το πτυχίο του στη Λογιστική. Το 2004 δούλεψε όλη τη σεζόν σαν σεφ στο Mykonian Ambassador Relais & Chateau στη Μύκονο και τον Σεπτέμβριο επέστρεψε στην Αθήνα για να δουλέψει σε εστιατόριο της πόλης. Τον Φεβρουάριο του 2005 βρέθηκε να δουλεύει στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης και, μόλις τελείωσε το καλοκαίρι, ανέλαβε να «στήνει» το μενού στην παμπ James Joyce στην Αθήνα. Κι ενώ σημείωνε μια ανοδική πορεία που πολλοί θα ζήλευαν, έφυγε για την Αγγλία, όπου αρχικά προσλήφθηκε στο εστιατόριο «Havana» στο Μπράιτον.

Ακολούθησε το ξενοδοχείο Goring, όπου μαγείρευε με την ιδιότητα του chef de partie για δύο χρόνια, από το 2008 μέχρι το 2010, οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα για να πάρει μέρος στο πρώτο ελληνικό «Master Chef» στο Mega, το οποίο και κέρδισε με αποτέλεσμα γρήγορα να γίνει γρήγορα ο αγαπημένος σεφ του κόσμου, αφού, όπως λέγεται, οι συνταγές του Άκη «βγαίνουν» και μπορεί εύκολα να τις κάνει πράξη ο καθένας. Η διαδικτυακή εκπομπή του «Kitchen Lab» σαρώνει, όπως και όλα τα τηλεοπτικά του πρότζεκτ.

Πριν από πέντε χρόνια, το 2018, άνοιξε τέσσερα μαγαζιά σε Σύνταγμα, Γλυφάδα και Αγία Παρασκευή. Στο μεταξύ ο Άκης αποφάσισε να κάνει τη δική του οικογένεια με την Κωνσταντίνα Παπαμιχαήλ, με την οποία απέκτησε ένα γιο και μια κόρη.

Οι συνεργασίες διαδέχτηκαν η μία την άλλη, καθώς και οι επιτυχίες. Το εγχείρημα όμως των χώρων εστίασης φαίνεται ότι δεν πήγε όπως το περίμενε. Αν και η εταιρεία του Άκη Πετρετζίκη δεν αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα, οι λόγοι για τους οποίους ο πρώτος Έλληνας master chef προχώρησε στο λουκέτο των εστιατορίων του παραμένουν άγνωστοι. Τα λοκντάουν τον βρήκαν σχεδόν στην αρχή του εγχειρήματος κι αυτό φαίνεται να επηρέασε την πορεία τους καθοριστικά. Την ίδια στιγμή, άτομα από το φιλικό του περιβάλλον λένε ότι τα μαγαζιά, μαζί με όλες τις άλλες δραστηριότητές του και συνεργασίες, δεν του άφηναν καθόλου χρόνο για την οικογένειά του. Και κάποιοι άλλοι μιλούν για το νέο εγχείρημά του, που λέγεται «Ακis Petretzikis Hub».

Πιθανόν το «μυστικό» να βρίσκεται στην αλλαγή του καταστατικού της εταιρείας του ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ ESHOP ΕΕ στις 4 Μαΐου 2023, καθώς «εμπλουτίστηκε» και με υπηρεσίες διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών) και υπηρεσίες εκμετάλλευσης κτήματος, για διενέργεια εκδηλώσεων, αλλά και με την ίδρυση της εταιρείας Ακis Petretzikis Hub Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, αντικείμενο της οποίας είναι ο τομέας των τηλεοπτικών παραγωγών. Η εταιρεία Ακis Petretzikis Hub Μονοπρόσωπη ΙΚΕ έχει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 530.000 ευρώ, με μοναδικό μέτοχο την εταιρεία Άκης Πετρετζίκης Μονοπρόσωπη ΕΠΕ.

Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 27/5